Gider pusulası ile kayıtdışılık

 

12.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Gider pusulası ile kayıtdışılık

Veysi Seviğ - 12 Eylül 2006 Salı - Dünya

Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi ve belki de en önemlisi kayıt dışı işlemlerin giderek artmasına karşılık, bu konuya karşı gösterilen duyarsızlıktır.

Ekonomik yaşamda son zamanlarda karşılaştığımız olaylar söz konusu tehlikenin hangi boyutlara ulaştığını gözler önüne sergilemektedir.

Kayıt dışılığın denetim altına alınması için bugüne kadar yapılan çalışmalarla yeterli etkinliğin sağlanamadığı bilinmesine rağmen, spor da dahil olmak üzere tüm alanları ekonomik olarak etkisi altına alan bu olumsuzluğa karşı ciddi ve etkin nitelikte önlem alınamaması üzerinde durulması gereken bir konudur.

Son yıllarda sporda ortaya çıkan şike olaylarının arkasında kayıt dışı para harekatı vardır. Şike olaylarının gerçek olduğu ve bu konuda, kendisine özgü adaletin sağlanmasına yönelik silahlı müdahalelerin olmasına karşılık bu olayın aktörlerine bugüne kadar ciddi bir yaptırım uygulanmamış veyahut da uygulanamamıştır.

Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan bir bilgiye göre bir milli sporcumuz "...şike olayları ile ilgili olarak... da futbol oynayan...nın...maçı öncesinde 200 bin Euro gönderdiğini" açıklamıştır. (Cumhuriyet, 08.09.2006) anlaşıldığı kadarıyla bu paralar bugün de olduğu gibi banka ile değil, çanta ile getirilmiş ve paylaştırılmıştır. Dolayısı ile kayıt dışıdır.

Ülkemizde dünyanın değişik paraları çanta ve bavullarla taşınabilmekte ve ödemeler bazen çanta ile yapılabilmektedir. Bu konuda var olan duyarsızlık sürmektedir. Sadece ticari ve mesleki faaliyetlerde belli bir miktarın üzerinde yapılan ödemelerin bankalardan geçirilmesi veyuhat da PTT aracılığı ile yapılması zorunluluğu ise giderek değişik yöntemlerle göstermelik hale getirilmiş bulunmaktadır.

Kayıt dışılıkla mücadelede olayın vergisel boyutu her vakit önde gelen bir konu olmuştur. Ancak konuya ilişkin olarak vergi yasalarında yer alan hükümler yeterli olmadığı gibi bir başka açıdan mevcut düzenlemeler de kayıtdışılığa yönelik işlemlerin yapılmasına ortam hazırlamaktadır.

Örneğin ülkemizde mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde herhangi bir alanda faaliyet göstermek üzere kurulacak olan bir fabrikanın makinelerini ticaretle ilgisi olmayan herhangi bir kişiden alınmış gibi göstermek mümkündür.

Diğer yandan hiçbir geliri olmayan herhangi bir kişinin ülkemizde bir anonim şirketin kuruluşunda en büyük hissedar konumunda bulunması da yadırganacak bir konu değildir.

Bu nedenle ülkemizde kayıt dışı iş yapmak çok kolaydır. Hayali şirketler kurup halkı kandırmak olağan bir uğraş olmaktadır.

Vergi Usul Yasası'nın 227'nci maddesi uyarınca "...üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." Dolayısıyla ticari yaşamdaki ekonomik ilişkilerin mevcut yasal düzenleme çerçevesinde belgelendirilmesi gerekmektedir.

Ancak aynı yasanın 234'üncü maddesi gereği olarak "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin... vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir."

Buna göre herhangi bir tacir vergi mükellefi olmayan kişiden makine satın alabilir ve bu makineleri gider pusulası ile belgelendirebilir.

Günümüzde kurduğu fabrikanın tüm makinelerin bir kişiden gider pusulası ile satın alan mükelleflere rastlamak mümkündür. Bu kişilerin bir bölümü söz konusu makineleri çoğu kez kendi kendinden satın almaktadır veyahut da kurduğu şirkete ayni sermaye olarak koymaktadır.

Bazı hallerde de makineleri satan kişiler her nedense satışı izleyen birkaç gün sonra tesadüfen ölmüş görünmektedirler.

İşin ilginç yönü konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı vermiş olduğu yazılı görüşlerle de bu tür olayları kabul edebilmektedir.

Ülkemizde Vergi Usul Yasası'nın 234'üncü maddesinde yer alan hükmün bir anlamda kötüye kullanılması söz konusudur. Gerçekte bu madde zati eşyalarını satmak zorunda olanlardan bu malları alan tacirlerin söz konusu alımlarını belgelendirebilmeleri için düzenlenmiştir. Yasal düzenleme gereği gider pusulası, "birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de" tanzim edilebilir.

Ancak son yıllarda alışkanlık haline gelen bir uygulama ile özellikle imalat sanayiinde ilk kuruluşlarda makineler hernedense ya kurucunun kendi zati eşyası olarak işletmeye dahil edilmekte veyahut da gider pusulası ile vergi mükellefliyeti olmayan kişilerden alınmış gibi gösterilmektedir.

Oysa özellikle imalat işinde kullanılmış söz konusu olan makinelerin teknik olarak montajının ve bakımının özellik arz ettiği konusu dikkate alındığında bu tür iktisadi varlıkların rastgele herhangi bir kişiden alınamıyacağı sonucuna varmak daha kolay olmaktadır.

Günümüzde 520.-YTL'yi aşan herhangi bir malın tüketici tarafından alımında fatura düzenlenmesini öngören yasa maddesine karşılık, gider pusulası düzenlenmesini öngören yasa maddesinde söz konusu belge için belli bir sınır koymayı düşünmeyen yasa koyucunun bu hoşgörüsü nedeniyle artık değeri milyonlarla ifade edilebilen makineler ülkemizde gider pusulası satın alınabilmekte, ayni sermaye olarak işletmelere dahil edilmekte, bu makineler nedeniyle "kapasite" raporları alınabilmektedir.

Bir başka açıdan günümüzde semt pazarlarında dahi artık üretim tesisi kurabilecek nitelikte makine aksamı ve hatta belli alanlara yönelik makine parkı dahi satılabilmektedir.

Ticari yaşamda var olan kayıt dışılık, diğer alanlarda olduğu gibi giderek artmaktadır. Bu bağlamda gerekli önlemler alınamadığı takdirde, bu tür olayların bir bölümünü gider pusulası ile fabrika satın alma olayında olduğu gibi vergi idaresi de kabullenir hale gelecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1962

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gider pusulası ile kayıtdışılık