Akaryakıt satışlarında belge düzeni ve özel haller

 

13.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Akaryakıt satışlarında belge düzeni ve özel haller

Veysi Seviğ - 13 Eylül 2006 Çarşamba - Dünya


Akaryakıt istasyonlarının yapmış olduğu satışlarla ilgili olarak düzenledikleri belgelerde uyulacak esaslar, Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 68 seri numaralı "Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında"ki Yasa'nın uygulanmasına yönelik genel tebliğ ile açıklanmış bulunmaktadır (07.09.2006 gün ve 26282 sayılı Resmi Gazete).

Bu yazımızda akaryakıt satışlarında özellik arz eden bazı durumlarda söz konusu tebliğ uyarınca belge düzenlenmesine yönelik öngörülen esaslar yer almaktadır. Şöyle ki;

. Bazı hallerde müşterinin isteği üzerine müşterinin bulunduğu yere tankerlerle taşınmak suretiyle teslim yapılabilmektedir. Bu durumda;

- Pompadan akaryakıt alınabilmesi için taşıtın plaka numarasının veya alıcıya ilişkin bilgilerin ödeme kaydedici cihaza girilmesi zorunlu olduğundan, tankere dolum yapılırken satış yapılacak müşterilere ait plaka numarası ve adı-soyad, unvan gibi bilgiler yazılacaktır. Söz konusu bilgilerin kısaltılarak yazılması mümkündür.

Bu tür teslimlerde söz konusu bilgileri ve satılan akaryakıtın cins, miktar ve tutarlarını gösterecek şekilde her bir müşteri için ayrı ayrı ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenecektir.

- Ödeme kaydedici cihaz fişlerinde görülen müşterilerin her biri için Vergi Usul Yasası'nın 230'ncu maddesi uyarınca sevk irsaliyesi düzenlenecek ve araçta irsaliyenin bir örneği bulundurulacaktır.

- Düzenlenecek ödeme kaydedici cihaz fişleri akaryakıt teslimi anında müşteriye verilecektir.

- Müşterinin ödeme kaydedici cihaz fişinde gösterilen miktardan daha az akaryakıt alması halinde alınmayan akaryakıtın karşılığı olarak; müşterinin gelir, kurumlar veya katma değer vergisinden dolayı mükellefiyetinin bulunması halinde, müşteri tarafından akaryakıt istasyonu işletmecisi adına iade amacıyla fatura veya serbest meslek erbabı ise serbest meslek makbuzu düzenlenecektir. Eğer müşteri vergi mükellefi değilse, bu takdirde akaryakıt istasyonu işleticisi tarafından gider pusulası düzenlenmek suretiyle işlem yapılacaktır.

Bu amaçla düzenlenen fatura, serbest meslek makbuzu veya gider pusulasının üzerine ilgili ödeme kaydedici cihaz fişinin tarih ve numarası ile iade edilen akaryakıta ilişkin katma değer vergisi, satış bedelinden ayrı olarak gösterilecektir.

- Müşteriler tarafından alınmayan ve yukarıdaki esaslar çerçevesinde belgelenmiş bulunan akaryakıt, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın akaryakıt istasyonundaki tanka boşaltılacaktır.

. Akaryakıt istasyonlarındaki pompalardan yine bazı hallerde, taşıtlara yapılan satışlar dışında test ve sevk amaçlı akaryakıt alımları da olabilmektedir. Pompalardan test amaçlı bir alım olduğu takdirde, fişin plaka bilgisi bölümüne "Test" ibaresi girilerek akaryakıt alımı gerçekleştirilecek ve testin tamamlanmasından sonra alınan akaryakıt tanka boşaltılacaktır.

Aynı mükellefin diğer istasyonları ve depolarına sevk edilmek üzere pompalardan bir alım yapıldığı takdirde fişin plaka bilgisi bölümüne "Sevk" ibaresi ile birlikte taşımanın yapılacağı aracın plaka numarası ve taşınacak yerin adı girilecektir. Pompalardan gerçekleştirilecek sevk amaçlı alımlar, yalnızca birden fazla istasyona veya depoya sahip akaryakıt istasyonu işletmecilerinin bu depo veya istasyonları arasında gerçekleştirecekleri sevkıyatlara yönelik olarak yapılabilecek, bunun dışında pompalardan sevk amaçlı herhangi bir çıkış yapılmayacaktır. Bu bağlamda sevk yapılacak yer için ayrıca sevk irasaliyesi düzenlenecektir.

. Ödeme kaydedici cihazların hafıza ünitelerinin silinmez ve değiştirilemez olması nedeniyle pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle düzenlenen fişler üzerinde yer alan yanlış plaka bilgilerinin cihaz üzerinden düzeltilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle yanlış plaka bilgisi ihtiva eden ödeme kaydedici cihaz fişlerinin düzeltilmesi için hatalı fiş iptal edilerek bunun yerine Vergi Usul Yasası uyarınca fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla düzenlenecek faturanın üzerine iptal edilen ödeme kaydedici cihaz fişinin tarih ve numarası yazılacaktır. Hatalı fiş, istenildiğinde ibraz edilmek üzere akaryakıt istasyonu işleticisi tarafından faturanın ikinci nüshasına eklenmek suretiyle saklanacak, söz konusu hatalı işlemlerin sık olması veya duraksama yaratması halinde ilgili mükellef hesapları incelemeye alınacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2678

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Akaryakıt satışlarında belge düzeni ve özel haller