Zirai kazançların vergilendirilmesi

 

18.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Zirai kazançların vergilendirilmesi

Veysi Seviğ - 18 Eylül 2006 Pazartesi -Dünya

Gelir Vergisi Yasası'nın 53'üncü maddesi uyarınca "çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar...hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle" vergilendirilmektedir. Bu şekilde vergilendirilen kazançlar için ayrıca beyan yoluyla vergilendirme yapılamaz. Ancak yasal düzenleme gereği olarak;

. Gelir Vergisi Yasası'nın 54'üncü maddesinde yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan veya,

. Bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca sahip olan veyahut da,

. On yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan, çiftçilerin kazançları gerçek usulde vergilendirilmekte olup, bu özelliklere sahip olanlar kazançlarını beyan yolu ile bildirmek zorundadırlar.

Ülkemizde zirai faaliyet sahiplerinin büyük bir bölümü hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilmektedir.

Diğer yandan Gelir Vergisi Yasası'nın 45'inci maddesi hükmü gereği olarak, on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olma koşulu, söz konusu traktörlerin sadece çiftçinin kendi işinde kullanılması halinde 2007 yılı sonuna kadar vergilendirme açısından mükellefiyeti etkilemiyecektir.

Mevcut yasal düzenleme çerçevesinde işletme büyüklüğü ölçülerini aşmayan çiftçiler hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirildiklerinden, yapılan bu vergilendirme nihai vergilendirme olmaktadır.

Vergi Usul Yasası'nın 235'inci maddesi hükmü gereği olarak "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak zorunda olan çiftçilerin, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödedikleri sırada iki nüsha makbuz tanzim etmeye ve bunlardan birini imzalayarak çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak almaya mecburdur."

Bu hüküm uyarınca gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerden ürün satın alanlar bu alımlarını müstahsil makbuzu ile kanıtlamak ve makbuz bedeli üzerinden de Gelir Vergisi Yasası'nın 94/11'inci maddesi uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapmak zorundadırlar.

Buna göre; çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemeler;

. Hayvanlar ve bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için,

- Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlarda yüzde 1,

- Ticaret borsalarında tescil ettirilmeden satılanlar için yüzde 2,

. Diğer zirai mahsuller için ise,

- Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai mahsuller için yüzde 2,

- Borsa dışı yapılan işlemlerde ise yüzde 4,

. Zirai faaliyet kapsamında ifa edilen hizmetler için,

- Orman idaresine veya orman idaresine karşı taahhütte bulunan kurumlara yapılan ormanların ağaçlandırılması, bakımı, kesimi, ürünlerin toplanması, taşınması ve benzeri hizmetler için yüzde 2,

- Diğer hizmetler için yüzde 4,

. Çiftçilerden yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemeleri için yüzde 0 (sıfır)

oranında vergi kesintisine konu olmaktadır.

Ancak uygulamada tevkifat yolu ile vergilendirmeye belli kurum ve kuruluşlar dışında yeteri kadar uygun davranılmadığı gözlenmektedir. Bu bağlamda tevkifat dışı yapılan işlem hacmi her geçen gün biraz daha artmaktadır.

Diğer yandan zirai kazancın vergilendirilmesinde işletme büyüklüğünün ayırıcı unsur olarak dikkate alınmış olması, zirai alanların şekli olarak tapu kayıtları üzerinde bölünmesine ve daha açıkçası çoğunlukla aile içerisinde, bazı hallerde de önceden hukuki açıdan belli garantilerin sağlanması suretiyle aile dışına da taşabilen bir şekilde tapulanmasına da neden olmaktadır.

Ülkemizde; zirai ürünlerin ticari dolaşıma çıkması ve tüketilmesi konusunda diğer yasal düzenlemeler dışında kayıtdışılığa olan etkisi de dikate alınarak vergisel açıdan da izlenebilir hale getirilmesi kanımızca zorunlu hale gelmiş bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2923

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Zirai kazançların vergilendirilmesi