Vergi Danışmanınız - Soru Cevap

 

16.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi Danışmanınız

Veysi Seviğ - 16 Eylül 2006 Cumartesi -Dünya

SORU: Gıda maddeleri satan orta çaplı bir aile ortaklığıyız. Şu anda işletme hesabı esasına göre defter tutuyoruz. Şu andaki alışlarımız 90 bin YTL, satışlarımız ise 120 bin YTL civarında. Alışlarımız veyahut da satışlarımız sene sonu itibariyle kaç YTL'yi aşarsa önümüzdeki yıldan itibaren üç defter tutmak mecburiyetinde olacağız?

Eğer biz istersek hesaplarımızı üç defter esasına göre tutabilir miyiz?

YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 177'nci maddesi uyarınca 2006 yılında alımları tutarları 96 bin YTL'yi veya satışları 130 bin YTL'yi aşanlar 2007 yılı başından itibaren birinci sınıf tacir olarak bilanço esasına göre defter tutacaklardır. Ancak söz konusu yasanın 180'inci maddesi gereği olarak 2007 yılında bilanço esasına göre defter tutabilmek için alış veya satış miktarlarının yüzde 20'yi aşan miktarda gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Örneğin 2006 yılında alış miktarı (96.000+96.000x0.20=) 115.200.- YTL'yi veyahut da satış tutarı (130.000+130.000x0.20=) 156.000.- YTL'yi aşanlar 2007 yılı başından itibaren birinci sınıf tacir olarak;

- Yevmiye defteri,

- Defterikebir,

- Envanter defteri,

tutmak zorundadır.

Buna karşılık bir hesap döneminin iş hacmi örneğin 2006 yılında 96.000.- YTL'yi yüzde 20'den daha az aşarsa, bu takdirde iki yıl üst üste benzer miktarda oluşacak alım varsa bu takdirde birinci sınıf tacir olmak mümkündür. Diğer yandan alış miktarları bu şekilde artmamış olsa bile eğer satış miktarları öngörülen şekilde artıyorsa yine iki yıl üst üste aynı şekilde bir gerçekleşme söz konusu olursa bu takdirde birinci sınıf tacir olunabilir.

Ancak dileyen gelir vergisi mükellefleri diledikleri dönemden itibaren bilanço esasına göre defter tutabilirler.

SORU: Akaryakıt istasyonunda ödeme kaydedici cihazlara yanlış plaka numarası girilirse bu yanlışlık nasıl düzeltilecektir?

Yanlış plaka numarası girilmesi sonucu ödeme kaydedici cihazdan alınan fişin düzeltilmesi mümkün müdür?

Fiş üzerinde sadece plaka numarasını elle düzeltmek mümkün müdür?

YANIT: Akaryakıt istasyonlarındaki pompalardan, taşıtlara yapılan satışların plaka numaralarının yanlış girilmesi halinde, söz konusu cihazların hafıza üniteleri silinemez ve değiştirilemez özellikte olması nedeniyle pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle düzenlenen fişler üzerinde yer alan yanlış plaka bilgilerinin cihaz üzerinden düzeltilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle yanlış plaka bilgisi içeren ödeme kaydedici cihaz fişlerinin düzeltilmesi için, hatalı fiş iptal edilerek bunun yerine Vergi Usul Yasası'na göre fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Düzenlenecek faturanın üzerinde iptal edilen ödeme kaydedici cihaz fişinin tarih ve numarası da yer alacaktır. Hatalı fiş, istenildiğinde ibraz edilmek üzere akaryakıt istasyonu işletmecisi tarafından faturanın ikinci nüshasına eklenmek suretiyle saklanacaktır.

Hatalı fişlerin elle düzeltilmesi mümkün değildir.

Söz konusu hatalı işlemlerin sıkça olması halinde veyahut da bu tür işlemlerin tereddüt uyandırması durumunda ilgili mükellef hesapları incelemeye alınacaktır. (Daha fazla bilgi için bakınız 68 seri numaralı "Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Kanun" ile ilgili tebliğ.)

Diğer yandan gerekli düzeltme istemlerinin Vergi Usul Yasası'nın 219'uncu maddesi ile ilgili kayıt nizamına ilişkin süreler içinde yapılması ve bu süreler içinde yapılmayan düzeltme istemlerinin dikkate alınmaması gerekmektedir.

Yanlış plaka numarası içeren ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlendiği ve bunları yukarıda belirtildiği şekilde düzeltmediği tespit edilen mükelleflere her bir tespit için ayrı ayrı olmak ve mükellef grupları dikkate alınmak suretiyle Vergi Usul Yasası'nın 352/II-7 maddesine göre ikinci derece usulsüzlük cezası kesilmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1002

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi Danışmanınız - Soru Cevap