Vergi Danışmanınız.

 

23.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi Danışmanınız

Veysi Seviğ - 23 Eylül 2006 Cumartesi - Dünya


SORU: Babam bu yıl içerisinde almış bulunduğu ve bu yıl ihraç edilmiş devlet tahvillerinin faiz gelirini elde etmeden vefat etti. Söz konusu tahviller annem ile kardeşim ve bana veraset yolu ile intikal etti. Bu konudaki işlemler tamamlandı.

Şimdi ben ve annem söz konusu bonoları satmak istiyoruz. Böyle bir durumda vergilendirme nasıl olacaktır?

YANIT: Bilindiği üzere Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesinin birinci fıkrası hükmü ile bankalar ve aracı kurumlar, alım-satımına aracılık ettikleri menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının alış ve satış bedelleri arasındaki fark üzerinden vergi tevkifatı yapmakla sorumlu kılınmışlardır.

Diğer yandan Veraset ve İntikal Vergisi Yasası'nın 10'uncu maddesi gereği olarak, veraset ve intikal vergisi matrahının, intikal eden malların Vergi Usul Yasası hükümlerine göre bulunan değerleri olmaktadır.

Vergi Usul Yasası'nın 294'üncü maddesine göre de bir vergiye matrah olan servet veya servet unsuru mahiyetindeki hisse senetleri ve tahviller borsa rayici ile borsada kayıtlı olmayanlar ise emsal bedelleriyle değerlenmektedir.

Dolayısıyla, mirasçılara veraset yoluyla intikal eden hisse senetleri ve tahviller ölüm tarihinde, diğer suretle vuku bulan bedelsiz intikallerde ise bu kıymetler hukuken iktisap edildiği tarihte elde edilmiş kabul edilerek, söz konusu kıymetlerin alış bedeli olarak da miras bırakanın ölümü veya hukuki iktisabın gerçekleştiği tarihte borsa rayici, borsaya kayıtlı olmayanlar için ise bu tarihteki emsal bedeli esas alınmaktadır.

Buna göre, veraset yoluyla iktisap edilen geçici 67'nci madde kapsamındaki menkul kıymetlerin varisler tarafından satılması halinde, satış bedeli ile yukarıda belirtilen şekilde hesaplanan alış bedeli arasındaki fark üzerinden geçici 67'nci madde kapsamında tevkifat yapılacaktır.

Bunun dışında söz konusu veraset yoluyla edinmiş bulunduğunuz devlet tahvillerinin elden çıkarılmasından dolayı herhangi bir beyanda bulunmak zorunda değilsiniz. Tevkifat suretiyle yapılan vergilendirme bu bağlamda nihai vergilendirme olmaktadır.

SORU: Hakkımızda yapılan vergi incelemesinde kullanmış bulunduğumuz yardımcı maddelerden hareketle üretim miktarımız hesaplandı. Bu miktar ile fiilen yapmış olduğumuz üretim arasındaki farkın nasıl değerlendirildiği bize soruldu.

Ancak, bizim o yıl (2004) fabrikamızın bulunduğu alanın hemen arkasından geçen derenin taşması sonucunda özellikle çabuk deforme olması söz konusu olan ahşap malzeme kullanılamaz hale geldi. Biz kullanılamaz malzemeyi faturalı olarak satmak suretiyle kayıtlarımıza intikal ettirdik.

Ancak bizim bu açıklamamız tutanağa geçmedi, ayrıca tutanak altına şerh koymak istediğimizde de bu isteğinizi dava açarsanız yaparsınız gibi yanıtla karşılaştık.

Şu anda henüz bize yapılan işlemin sonucu bildirilmedi. Bizim bu açıklamalarımızın dikkate alınmamış olması bizi ileride zor durumda bırakır mı?

YANIT: Sorunuzdan da anlaşılacağı üzere vergi denetim elemanı, sizin hesaplarınız üzerinde yapmış olduğu inceleme sırasında randıman incelemesine ağırlık vermiş bulunmaktadır.

Bu arada girdi olarak kullanılan ahşap malzemenin kullanılamaz hale gelmesi ile ilgili açıklamalarınızın inceleme elemanı tarafından dikkate alınmamasından hareketle yapılacak işlem hakkında duraksamaya düşmüş bulunmaktasınız.

Yapılan incelemelerin sonucu size mutlak suretle bildirilecektir. Eğer sizin açıklamalarınız dikkate alınmadan hakkınızda vergi tarhiyatı yapılırsa bu takdirde bize aktarmış olduğunuz bilgileri Vergi Mahkemesi'nde dava açarken dava dilekçesinde kullanmak suretiyle savunmanızı güçlendirebilirsiniz. Bu savunmanız yargı aşamasında mutlak suretle dikkate alınacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 809

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi Danışmanınız.