Geçici vergide yüzde 10'luk pay ve bir Danıştay kararı

 

22.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Geçici vergide yüzde 10'luk pay ve bir Danıştay kararı

Veysi Seviğ - 22 Eylül 2006 Cuma - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın mükerrer 120'nci maddesinin dördüncü fıkrası hükmü gereği olarak "yapılan incelemeler sonucunda, geçmiş dönemlere ait olan geçici verginin yüzde 10'unu aşan tutarda eksik beyan edildiğinin tespiti halinde, eksik beyan edilen bir kısım için re'sen veya ikmalen geçici vergi tarh edilir. Mahsup süresi geçtikten sonra kesinleşen geçici vergiler terkin edilir, ancak gecikme faizi ve ceza tahsil edilir."

Gelir Vergisi Yasası'nda yer alan hüküm uygulamada genel olarak söz konusu vergi matrahının yüzde 10 civarında eksik beyan edilmesine neden olmaktadır.

Böyle bir durumun sonradan tesbiti halinde herhangi bir işlemin yapılamaması nedeniyle uygulamada bu yönde oluşan eksik beyan etme olgusu giderek yaygınlaşmaktadır.

Diğer yandan Gelir Vergisi Yasası'nın mükerrer 120'nci maddesinde yer alan geçici verginin yüzde 10'unu aşan tutarda eksik beyan edilmesi halinde ceza uygulanacak kısmın belirlenmesi konusu yine uygulamada farklı görüşlerin oluşmasına neden olmuştur.

Bu konuda oluşan belirgin bir görüşe göre "...yapılan vergi incelemelerinde geçici verginin yüzde 10'unu aşan tutarda eksik beyan edildiğinin tespit edilmesi halinde, yüzde 10'unu aşan kısım re'sen veya ikmalen tarhiyata konu edilecektir." (Beyanname düzenleme kılavuzu 2006, Sf: 427)

Örneğin Bay (A)'nın 2006 yılının Ocak-Mart vergilendirme dönemi geçici vergi beyanına göre vergiye tabi kazancı 22.000.-YTL olup, bu tutar üzerinden 4.400.-YTL tutarında geçici vergi hesaplanmış, mükellefin tevkif suretiyle ödemiş olduğu vergi bulunmadığından bu tutarın tamamı vergi dairesine ödenmiştir.

Yapılan inceleme neticesinde, Bay (A)'nın ilgili dönem kazancının 40.000.-YTL olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda mükellefin olması gereken beyanına göre re'sen veya ikmalen yapılması gereken tarhiyat ve uygulanacak ceza aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır.

. Beyan edilmesi gereken geçici vergi matrahı 40.000.-YTL

. Beyan edilmesi gereken geçici vergi matrahının yüzde 10'u 4.000.-YTL

. Yüzde 10 yanılma payı dikkate alındığında üzerinden geçici vergi hesaplanacak matrah (40.000-4.000=) 36.000.-YTL

. Yüzde 10 yanılma payı dikkate alındığında hesaplanması gereken geçici vergi 7.200.-YTL

. Beyan edilen matrah tutarına göre hesaplanan geçici vergi 4.400.-YTL

. Üzerinden vergi ziyaı cezası ve gecikme zammı hesaplanacak geçici vergi 2.800.-YTL

Bu görüşe karşı Danıştay Üçüncü Dairesi tarafından verilen bir karar uyarınca "geçici vergiye ilişkin noksan bildirimin yüzde 10'unu aşması halinde sadece bu oranı aşan kısmın değil, beyan dışı bırakılan tutarın tümünün re'sen veya ikmalen vergilendirmeye esas alınması gerekmektedir." (Danıştay Üçüncü Daire E.No: 2005/1149. K.No: 2005/1925)

Söz konusu kararın gerekçesine göre "Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 120'nci maddesinin dördüncü fıkrasında, yapılan incelemeler sonucu, geçmiş dönemlere ait geçici verginin yüzde 10'unu aşan tutarda eksik beyan edildiğinin tesbiti halinde, eksik beyan edilen bu kısım için re'sen veya ikmalen geçici vergi salınacağı, mahsup süresi geçtikten sonra, kesinleşen geçici vergilerin terkin edileceği, ancak noksanlığın bağlandığı yüzde 10 oranı, bu nedenle yapılması gereken vergilendirmenin ön koşuludur. Belirtilen oranı aşmayan noksan bildirimlerin vergilendirme konusu yapılmaması amacıyla öngörülmüştür. Noksan bildirimin yüzde 10'u aşması halinde beyan dışı bırakılan tutarın tümünün re'sen veya ikmalen vergilendirmeye esas alınması Vergi Usul Kanunu'nun 29 ve 30'uncu maddelerinin gereğidir.

Verginin yasallığı ilkesi, vergilendirmeye ilişkin temel öğelerin yasada öngörülmesini gerektirdiğinden ve bu alanda vergi idaresine düzenleme yapma yetkisi tanınmadığından, mükerrer 120'nci maddenin 4369 sayılı yasa ile değişik kuralının uygulanmasına ilişkin Maliye Bakanlığı görüşünü duyuran tebliğlerde, geçici vergi matrahının yüzde 10'unu aşan tutarda noksan beyan edilmesi halinde bu oranı aşan kısmın vergilendirmeye konu yapılacağı yönündeki açıklamanın, yasadaki düzenleme karşısında etkili olmayacağı açıktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 854

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Geçici vergide yüzde 10'luk pay ve bir Danıştay kararı