AR-GE indirimi nasıl yapılacak?

 

28.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

AR-GE indirimi nasıl yapılacak?

Veysi Seviğ - 28 Eylül 2006 Perşembe - Dünya

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 8'inci maddesi uyarınca "Ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazancının tespitinde" yasa maddesinde sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunan indirimler yapılmaktadır.

Bu bağlamda söz konusu yasal düzenleme gereği olarak "Kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek" koşuluyla geçmiş yıl zararları indirim konusu olmaktadır. (Kurumlar Vergisi Yasa Maddesi:9)

Diğer yandan söz konusu yasanın 11'inci maddesinde yer alan giderlerin ayrıca kurum matrahına eklenmesi gerekmektedir. Bir başka anlatımla yasa maddesinde yer alan giderler "kabul edilmeyen indirim" niteliğindedir.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 10'uncu maddesinde bazı harcama ve giderlerin "kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından sırası ile indirilmesi" öngörülmüştür.

Söz konusu yasa maddesinde on ayrı grupta belirlenmiş bulunan ve beyanname üzerinde indirim konusu yapılması öngörülen gider ve harcamalar mevcut kurum kazancından sırasıyla indirilmesi mümkündür. Bir başka anlatımla yasa maddesinde sayılmak suretiyle belirlenen indirim konularında öncelik mevcuttur. İndirim sırasında bu öncelik dikkate alınarak uygulama yapılacaktır.

Yeni uygulamaya göre geçtiğimiz yıl da dahil olmak üzere, beyanname üzerinde zarar olsa dahi indirim konusu yapılması öngörülen AR-GE harcamaları, 01.01.2006 yılı kazançları da dahil olmak üzere kurumun eğer matrahı varsa indirim konusu yapılabilecektir. Bu nedenle yapılan AR-GE harcaması dönem zararını artırıcı bir unsur olarak dikkate alınmıyacaktır.

Gerçekte Kurumlar Vergisi Yasası'nın 10'uncu maddesine konu olan "diğer indirimler" belirli bir sıra dahilinde uygulanacak ve bu sıra dahilinde yapılan indirimlerden sonra sıra bağış ve yardımlara geldiğinde kurum kazancı yeterli olduğu ölçüde indirim yapılabilecektir. "(Maç, Mehmet-Jamali, Tarık" Kurumlar vergisini etkiliyebilen bağışlar ve sponsorluklar" Vergi Dünyası Eylül, 2006 Sf: 12-19)

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 10'uncu maddesi yeni şekli ile kurum kazancının yüzde 5'i nispetinde yapılacak bağış ve yardımların hesaplanmasını da etkileyen bir özellik arz etmektedir.

Söz konusu yasa maddesinin birinci fıkrasında (a) bendinde "AR-GE" indirimi (b) bendinde de amatör ve profesyonel spor dalları için sponsorluk harcamaları yer almakta olup, diğer indirimlerde öncelik bu konulara verilmiş bulunmaktadır.

Uygulamada değişik nedenlerde "Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamı ilgili yıla ait kurum kazancının yüzde 5'ini aşabilmektedir.

Böyle bir durumun varlığında, söz konusu aşkın kısım kurum matrahını etkilemektedir.

Eğer yasa maddesinde belirtilmiş bulunan bu kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar yasa maddesinde yer alan sınırlamayı aşıyorsa bu takdirde aşkın kısım matraha eklenmektedir. Bu durum; Kurumlar Vergisi Yasası'nın 10'uncu maddesinde yer alan indirimlerin miktarlarını etkileyecektir.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 10/1-a maddesinde yer alan AR-GE indiriminin matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirim konusu yapılamayan tutar, sonraki hesap dönemlerine devreder" hükmü indirime konu olan matrahın değişken olması ihtimalinin yüksek bulunması nedeniyle duraksama konusu haline dönüşebilecek bir özellik arz etmektedir.

Kurum matrahının yanlış hesaplanması durumunda, beyanname üzerinde indirim konusu yapılması gereken miktarda değişecektir. Bilahere söz konusu yanılgının gerek inceleme yolu ile gerekse mükellefin başvurusu ile belirlenmesi halinde yanılgıya bağlı olarak yapılan indirim miktarı yeni duruma göre değiştirilebilecek midir? Bu sorunun yanıtı uygulamada duraksama konusu olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1127

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

AR-GE indirimi nasıl yapılacak?