Örtülü sermaye, örtülü kazanç dağıtımı, düzeltme

 

27.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Örtülü sermaye, örtülü kazanç dağıtımı, düzeltme

Veysi Seviğ - 27 Eylül 2006 Çarşamba - Dünya


Kurumlar Vergisi Yasası'nın 12'nci maddesinin 7'nci fıkrası gereği olarak "örtülü sermaye üzerinden kur farkı hariç, faiz ve benzeri ödemeler veya hesaplanan tutarlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarının uygulanmasında, gerek borç alan gerekse borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibariyle dağıtılmış kâr payı veya dar mükellefler için ana merkez aktarılan tutar sayılır. Daha önce yapılan vergilendirme işlemleri, tam mükellef kurumlar nezdinde yapılacak düzeltme de örtülü sermayeye ilişkin kur farklarını da kapsayacak şekilde, taraf olan mükellefler nezdinde buna göre düzeltilir. Şu kadar ki, düzeltmenin yapılması için örtülü sermaye kullanan kurum adına tarh edilen vergilerin kesinleşmiş ve ödenmiş olması şarttır."

Aynı yasanın 13'üncü maddesinin 6'ncı fıkrası uyarınca da "Tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazanç, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarının uygulanmasında........ gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibariyle dağıtılmış kâr payı veya dar mükellefler için ana merkeze aktarılan tutar sayılır. Daha önce yapılan vergilendirme işlemleri, taraf olan mükellefler nezdinde buna göre düzeltilir. Şu kadar ki, bu düzeltmenin yapılması için örtülü kazanç, dağıtan kurum adına tarh edilen vergilerin kesinleşmiş ve ödenmiş olması şarttır."

Her iki yasa maddesinde de yer alan "düzeltme" kavramı ilk defa usul hukuku dışında vergi yasalarımıza girmiş bulunmaktadır.

Konuya yönelik olarak yapılan bir değerlendirmeye göre Kurumlar Vergisi Yasası'nın 12'nci maddesinin 7'nci fıkrasında "...örtülü sermaye üzerinden kur farkı hariç, faiz ve benzeri ödemeler veya hesaplanan tutarların Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarının uygulanmasında, gerek borç alan gerekse borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibariyle dağıtılmış kâr payı veya dar mükellef için ana merkeze aktarılan tutar sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Bu şekilde dağıtılmış kâr payının net kâr payının net kâr payı tutarı olarak kabul edilmesi ve brüte tamamlanması sonucu bulunan tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesinin 6/b bendi uyarınca ortakların hukuki niteliğine göre belirlenen oranda vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Böylelikle, bir kurumda örtülü sermaye şartlarını taşıması sebebiyle indirimi reddedilen borçlar için nakden veya hesaben ödenen faizlerin, mükerrer vergilendirmeyi önlemek amacıyla elde eden yönünden kâr payı olarak yeniden tasnif edilmesi ve buna göre gerekli düzeltmelerin yapılması amaçlanmıştır. Ancak düzeltme işlemi, sadece taraf olan mükellefler nezdinde yapılacak olup, bu mükelleflerin ortaklarına ilişkin daha alt kademelerde düzeltme yapılması söz konusu olmayacaktır. "(Tekin, Cem-Kartaloğlu Emre," 5520 sayılı Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu" ASMMMO Ankara, 2006 Sf: 141).

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Yasası'nın 13'üncü maddesinin 6'ncı fıkrasında ise "...transfer fiyatlandırması nedeniyle kazancın örtülü olarak dağıtıldığının tespit edilmesi durumunda, söz konusu kazancın elde eden mükellefler nezdinde dağıtıma tabi tutulan kâr payı olarak değerlendirilmesine imkan sağlanmıştır. Bilindiği üzere tam mükellefiyete tabi kurumlar, bir hesap dönemi içinde elde ettikleri kurum kazançlarının dağıtıma tabi tutulan kısmı üzerinden Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesinin 6/b ve (ii) alt bentleri uyarınca yüzde 10 oranında tevkifat yapmak zorundadırlar. Diğer taraftan anılan maddenin 6/b-iii alt bendi uyarınca dar mükellefiyete tabi kurumlar da ana merkeze aktardıkları kazançları üzerinden yüzde 10 oranında tevkifat yapmak zorundadırlar.

Öte yandan transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazancın kâr payı sayılması ile mükellefler bu kâr payına ilişkin olarak mükellefiyet durumlarına göre GVK'nin 22. maddesinin (2) numaralı fıkrası ile KVK'nin ...5'inci maddesinin 1/a bendinde yer alan istisna hükümlerinden yararlanacağından kârşı taraf düzeltmesi bu şekilde, işleme taraf olanlar arasında gerçekleşmiş olacaktır. Böylelikle aynı işlem üzerinden mükerrer vergilendirmenin önüne de geçilmektedir. Bu şekilde dağıtılmış kâr payı tutarı olarak kabul edilmesi ve brüte tamamlanması sonucu bulunan tutar üzerinden ortakların hukuki niteliğine göre belirlenen oranlarda vergi kesintisi yapılacaktır." (Tekin, Cem-Kartaloğlu, Emre, agç. Sf: 152-153)

Oysa; Kurumlar Vergisi Yasası'nın yukarıda belirtilen her iki maddesinde yer alan düzeltme kavramı, örtülü sermayeyi kullandıran veya örtülü kazanç dağıtan dar mükellefler de dahil gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kazancını değiştirecektir. Bu durumda değişen kurum kazancına göre yeniden vergilendirme yapılması söz konusu olabilecektir. Bunun aksini düşünmek mevcut yasal düzenlemenin hukuki özelliği ile örtüşmemektedir.

Ancak bir farklı görüşe göre "düzeltmeden kasıt, işleme taraf olan mükellef veya mükelleflerin mali kârlarının dolayısıyla ödenmesi gereken vergilerinin düzeltilmesidir." (Koyuncu Mesut "Örtülü Sermaye Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımında Düzeltme Ne Demek?" Vergi Dünyası Eylül, 2006 Sf: 51-53).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 780

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Örtülü sermaye, örtülü kazanç dağıtımı, düzeltme