Çek yasa tasarısı taslağı ve kayıtdışılık

 

03.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Çek yasa tasarısı taslağı ve kayıtdışılık

Veysi Seviğ - 03 Ekim 2006 Salı - Dünya

Ülkemizde "çek" uygulamasından kaynaklanan sorunlar giderek artmaktadır. Bu bağlamda yürürlüğe giren yeni temel yasalara ve ceza mevzuatına uyumu sağlamak üzere Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanmış bulunan "çek kanun tasarısı" taslağının ana hatları belli olmuştur.

Yasanın amacı "çek defterlerinin içeriklerine, çek düzenlenmesine, kullanımına, çek hamillerinin korunmalarına ve kayıtdışı ekonominin denetim altına alınması önlemlerine çek yönünden katkıda bulunmaya ilişkin esaslar ile çekin karşılıksız çıkması ve belirlenen diğer yükümlülüklere aykırılık hallerinde ilgililer hakkında uygulanacak" yaptırımları düzenlemektir.

Yapılması öngörülen yasal düzenleme ile bankaların, çek hesabı açılması ile ilgili olarak yapılacak yeni düzenlemelerle kendilerine verilen görev ve yükümlülükleri yerine getirirken, çek hesabı açtırmak isteyenin yasaklılık ve engel durumunun bulunup bulunmadığını araştırmak; ayrıca ilgili kişinin ekonomik ve sosyal durumu gibi hususların belirlenmesinde basiret ve özen göstermeleri zorunlu hale getirilmektedir.

Çek defterlerinin baskı şeklini belirleyen esaslar Maliye Bakanlığı, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin görüşü alınarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Resmi Gazete'de yayımlanacak bir tebliğ ile duyurulacaktır.

Çek defterleri bankalar tarafından bastırılacaktır. Ancak tacir olan ve tacir olmayan kişilere verilecek çekler ile hamiline düzenlenecek çekler açıkça ayırt edilebilir biçimde bastırılarak düzenlenecektir. Hamiline düzenlenecek çeklere ilişkin işlemler ayrı bir çek hesabında izlenecektir. Bu bağlamda hamiline çek yapraklarının üzerinde "hamiline" ibaresi matbu (basılı) olarak yer alacaktır.

Taslağa göre, tacir olan kişi ile tacir olmayan kişilerin düzenleyeceği çeklerin birbirinden ayrılması öngörülmüş bulunmaktadır. Kişinin, bir ticari ilişki çerçevesinde ve tacir sıfatıyla düzenleyeceği çekin münhasıran tacir kişiye özgü olması gerekmektedir. Bu uygulama ile kayıtdışı ekonominin denetim altına alınması kolaylaşacaktır. Çünkü tacir çeki, ancak kişinin tacir sıfatıyla bulunduğu bir ticari ilişki çerçevesinde düzenleyebilecektir. Dolayısıyla tacir sıfatına haiz olmayan bir kişi tacirmiş gibi çek düzenleyemeyecektir. Bir başka açıdan yapılan bu düzenleme ile tacir kişinin iştigal ettiği ticari faaliyet dışında bulunduğu ticari ilişkiler bağlamında tacir çeki de düzenlenmesi de engellenecektir.

Ayrıca tacir sıfatına haiz tüzel kişiler adına düzenlenecek olan bütün çekler de bundan böyle ancak tacir çeki özelliğini taşıyacaktır.

Tasarıya göre çek defterinin her bir yaprağına;

. Çek hesabının numarası,

. Çek hesabının bulunduğu banka şubesinin adı,

. Çek hesabı sahibi gerçek kişinin adı ve soyadı, tüzel kişinin tam adı,

. Çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişinin vergi kimlik numarası yazılacaktır.

Bilindiği üzere artık vergi kimlik numarası olarak onbir haneli vatandaşlık numarası geçerli olmaktadır.

Yapılması öngörülen yeni düzenlemeler çerçevesinde bankalar bundan böyle isteyen herkese çek hesabı açamayacak ve çek defteri veremeyecektir.

Bankalar, çek hesabı açtıranların açık kimliklerini saptamak için fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaport örneklerini, yerleşim yeri belgelerini vergi kimlik numaralarını (vatandaşlık numaralarını), tacir olanların ayrıca ticaret sicil kayıtlarını almak ve bunları, çek hesabının kapatılması halinde, hesabın kapatıldığı tarihten itibaren beş yıl süreyle saklamakla yükümlü kılınacaklardır.

Yapılması öngörülen yeni düzenleme ile çek karşılığının tamamen veya kısmen bulunmaması halinde çek hamilinin istemi üzerine çek düzenleyenin banka tarafından bilinen adresleri çek hamiline verilmesi zorunlu hale getirilmektedir.

Çek hesabı ilgilinin veya kanuni temsilcisinin imzası olmadan açılamayacaktır. Çek hesabı açılmasını veya mevcut hesaptan çek defteri verilmesini isteyen kişi her defasında tacir olup olmadığını ve kendisi hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı bulunmadığı hususunu bankaya yazılı olarak beyan edecektir.

Tacir tüzel kişiler adına verilecek beyannamede ayrıca, yönetim organında görev yapan temsilcisi veya imza yetkilisi kişilerin çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının bulunmadığı hususu belirtilecektir.

Tasarı taslağının 2/6 maddesi uyarınca hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı bulunan gerçek kişinin, yönetim organında görev yaptığı, temsilcisi veya imza yetkilisi olduğu tacir tüzel kişiye çek defteri verilmeyecektir.

Koşullarına uygun ve karşılığı bulunan çek, hesabın bulunduğu muhatap bankanın herhangi bir şubesine ibraz edildiğinde hamilin vergi kimlik numarası (bundan böyle nüfus kağıdı üzerinde yer alan vatandaşlık kimlik numarası), saptandıktan sonra ödenecektir. Bu bağlamda da çek, hesabın bulunduğu şubeden başka bir şubeye ibraz edildiğinde, o şubece karşılığı sorulmak suretiyle ödeme yapılacaktır.

Günümüz bankacılığında gerçek ve tüzel kişilerin hesap hareketleri ve bakiyeleri elektronik ortamda kolaylıkla görülebilmektedir. Bu nedenle söz konusu çek karşılığının var olup olmadığı konusu çekin ibraz edildiği şube tarafından anında tespit edilebilecek bir olgudur.

Çek karşılığının bulunmaması halinde, bankanın hamile kanunen ödemekle yükümlü olduğu miktarın dışında, çek bedelinin karşılanmayan kısmıyla sınırlı olmak üzere "karşılıksızdır" işlemi yapılacaktır.

Süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde, muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, talep ettiği takdirde, karşılıksızdır işleminin yapıldığı anda her çek yaprağı için yasa ile belirlenen miktarda ödeme yapmakla yükümlü olacaktır.

Buna karşılık çek bedelinin kısmen var olması halinde, bu miktar yasa ile belirlenmiş miktarı tamamlayacak şekilde hamile ödenecektir. Bu durum gerçekten hesap sahibi ile muhatap banka arasında çek defterinin teslimi sırasında yapılmış olan "dönülemeyecek bir gayrinakdi kredi sözleşmesi" özelliği taşımaktadır.

Yasa ile ödenmesi öngörülen asgari miktar her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan fiyat endeksindeki yıllık değişmeler göz önünde tutularak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından her yıl ocak ayında yeniden belirlenerek Resmi Gazete'de yayımlanacaktır.

Yeni çek yasa tasarısı taslağı 15 maddeden oluşmaktadır. Bankaların bildirim yükümlülüğü, ceza sorumluluğu, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı ile etkin pişmanlık ve ceza hükümleri uygulanmakta olan yasadan farklılık arzetmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1729

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çek yasa tasarısı taslağı ve kayıtdışılık