İhraç malı taşıyan araçlara vergisiz motorin teslimi

 

09.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İhraç malı taşıyan araçlara vergisiz motorin teslimi

Veysi Seviğ - 09 Ekim 2006 Pazartesi - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 14'üncü maddesi transit taşımacılıkla ilgili istisnayı belirlemiş bulunmaktadır. Buna göre;

. Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden müstesnadır.

. Bu istisna, ikametgahı, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan mükelleflere, ilgili ülkeler itibariyle karşılıklı olmak şartıyla tanınmaktadır.

. Rekabetin Korunması Hakkındaki Yasa ile Petrol Piyasası Yasası hükümleri çerçevesinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sınır kapıların da Gümrük Yasası'nın ihracat rejimi kapsamında yurtdışına çıkacak eşyayı taşıyan kamyon, çekici ve soğutucu ünitesine sahip römorkların depolarına yalnızca yurtdışına çıkışlarında yapılacak olan motorin teslimi katma değer vergisinden bağışıktır. Ancak bu istisna araçların ve soğutucu ünitelerin standart yakıt deposu miktarlarını aşmamak kaydıyla uygulanmaktadır.

İstisna uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi ise Maliye Bakanlığı'na aittir.

Bu hükmün uygulanması ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu'nun 26.06.2006 gün ve 2006/10784 sayılı kararı ile Ambarlı, Pendik, İpsala, Tekirdağ, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarındaki gümrüklü sahalarda söz konusu istisnanın uygulanması öngörülmüş bulunmaktadır.

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 14'üncü maddesinde yer alan istisna hükmüne benzer bir düzenlemeye Özel Tüketim Vergisi Yasası'nın 7/A maddesinde yer verilmiş olup, bu maddeye görede Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sınır kapılarında yapılan motorin teslimlerinin bu vergiden de bağışık tutulması konusu hükme bağlanmıştır.

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde ihracat rejimi kapsamında yurtdışına çıkarılacak eşyayı taşıyan ve yasa maddesinde belirtilmiş bulunan araçlara yapılan motorin teslimleri hem özel tüketim vergisinden ve hem de katma değer vergisinden bağışık tutulmuş bulunmaktadır.

Yukarıda da belirtildiği üzere istisna uygulaması yurtdışına çıkarılacak eşyayı taşıyan kamyon, çekici ve soğutucu ünitesine sahip yarı römorkların depolarına yapılan teslimatla sınırlıdır. Yapılacak bu teslimlerden azami miktarı da mevcut düzenlemelerde araçların ve soğutucu ünitelerinin standart yakıt deposu miktarı olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla standart miktar dışında yapılan teslimler bu istisnadan yararlandırılmayacak ve bu konuda da teslimatı yapan bayiler gerekli özeni gösterecektir.

Teslimatı gerçekleştiren bayiler bu kapsamdaki teslimleri dolayısıyla yüklendikleri katma değer vergisinin öncelikle indirim konusu yapılması eğer söz konusu indirim yapılamaz ise, bu durumda yüklenilen katma değer vergisinin belli ilkeler çerçevesinde iadesi veya mahsubu söz konusu olabilecektir.

Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 100 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğ ile yapılan açıklama uyarınca "Bayilerin bu kapsamdaki teslimleri dolayısıyla yüklendikleri katma değer vergisinin indirim yoluyla telafi edilememesi halinde, aşağıda belirtilen belgelerin ibrazı şartıyla, mal ihracına ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde mükellefin talebine bağlı olarak nakden veya mahsuben" iadesi yapılacaktır.(*) Bu bağlamda nakden veya mahsuben iade isteminde bulunan mükellefler vergi dairesine bir dilekçe ile başvuracaklar ve bu dilekçeye;

. Özel tüketim vergisi uygulaması ile ilgili olarak, 11 seri numaralı Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğ ekinde yer alan "İhraç Malı Taşıyan Araçlara Vergiden İstisna Motorin Teslimine İlişkin Bildirim Formu"nun bir örneği,

. İstisna kapsamındaki satış faturalarının fotokopisi veya listesi ile istisna kapsamında teslim edilen malların alış faturalarının fotokopisi veya listesi,

. İstisna kapsamında teslim edilen malların bünyesine giren vergi miktarını gösteren tablo,

. İstisna kapsamında teslimin gerçekleştiği döneme ait indirilecek katma değer vergisi listesi,

eklenecektir.

Bayiler tarafından katma değer vergisi istisnası (1) numalaralı Katma Değer Vergisi Beyannamesi'nin "Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler" başlıklı (8) numaralı tablosunda 350 kodlu satır açılmak suretiyle beyan edilecektir,

(*) 14 Eylül 2006 gün ve 26289 sayılı Resmi Gazete

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 926

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İhraç malı taşıyan araçlara vergisiz motorin teslimi