Elektronik kayıt üniteleri

 

22.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Elektronik kayıt üniteleri

Veysi Seviğ - 22 Şubat 2006 Çarşamba - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 242'inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Maliye Bakanlığı; elektronik defter, kayıt ve belgelerin oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazası ve ibrazına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisine sahip bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı söz konusu yetkisini kullanarak dileyen yükümlülerin ödeme kaydedici cihazlara ait fişlerin elektronik kayıt ortamında saklanmasını uygun görmüştür.

Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Yasa ile ilgili 67 seri numaralı genel tebliğde yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere 04.02.2006 tarihinden itibaren yükümlülerce ödeme kaydedici cihazlar aracılığı ile müşterilere verilen yazar kasa fişlerinin yazar kasa içersinde rulolarda kalan örneklerinin elektronik ortamda muhafazası uygun görülmüştür. Konuya ilişkin olarak tebliğ ile yapılan açıklama uyarınca "(x,z ve mali hafıza) ve müşteriye verilen satış fişlerinin ilk nüshasını kağıt şeride basan, ikinci nüshalarını ise (kağıt rulolar yerine) bünyelerindeki elektronik kayıt ünitesine kaydeden ödeme kaydedici cihazların" kullanılması 04.02.2006 tarihinden itibaren mümkün bulunmaktadır.

Ancak; gerek mevcut gerekse de yeni üretilecek veya piyasaya sürülecek olan kaydedici cihazların, kullanılmaya başlanmadan, ilgili üretici veya ithalatçı kuruluşlar tarafından Maliye Bakanlığı'na onaylattırılmaları gerekmektedir. Bu bağlamda da ödeme kaydedici cihaz üretici veya ithalatçısı firmalar elektronik kayıt ünitelerinin temini konusunda her türlü önlemi almakla yükümlü olacaklardır.

Tebliğ ile yapılan yönlendirmeden de anlaşılacağı üzere elektronik kayıt ünitelerinde bulunması gereken özellikler şunlardır:

. Ödeme kaydedici cihazların mevcut hafıza tertibatları dışında ayrı bir birim olacak ve yükümlüler tarafından gün içerisinde cihaz kullanılmak suretiyle yapılan satışlar ile gerçekleştirilen işlemler bu üniteye otomatik olarak ve aynen kaydedilecektir.

. Ödeme kaydedici cihazın içinde olacak ve cihaz mührü sökülmeksizin dışarıdan takılıp çıkarılabilecektir.

. Üniteye yanlızca ait olduğu ödeme kaydedici cihaz ile kayıt yapabilecek, bu kayıt bilgileri ödeme kaydedici cihaz tarafından denetlenebilecek ve herhangi bir değişiklik olduğu takdirde kolaylıkla anlaşılabilir yapıda olacaktır.

. Üzerine kaydedilmiş bilgiler, harici bir enerjiye ihtiyaç duymaksızın en az on yıl süreyle silinemeyecektir.

. Bir adedi en az 150.000 satırlık işlemi kaydetme kapasitesine sahip olacaktır.

. Kapasitesinin sonlarına doğru son 1000 satırlık boşluk kaldığında, takılı olduğu ödeme kaydedici cihaz, ünitenin dolmakta olduğuna dair uyarı sinyali verecektir. Ünite tamamen dolduğunda, ödeme kaydedici cihaz hiçbir işlem kabul etmeyecektir.

. Elektronik kayıt ünitelerine satış fişleri ve raporların ikinci nüshaları kaydedilirken ad, unvan, vergi dairesi gibi yükümlüye ait bilgileri her "Z" raporundan sonraki ilk fişte baş tarafa bir kez ve eğer istenirse her fişin başına ayrı ayrı yazılacak; tarih, fiş no, saat, mal cinsleri, toplam gibi diğer bilgiler ise müşteriye verilen birinci nüshadakiyle aynı olacak şekilde kayıt altına alınacaktır.

Elektronik kayıt yapabilme özelliğine sahip ödeme kaydedici cihazları kullanan yükümlüler, üzerinde, kullandığı ödeme kaydedici cihazın sicil numarası ile elektronik kayıt ünitesinin sıra numarasının yazılı olduğu etiket yapıştırmak suretiyle sıra dahilinde ve uygun ortamlarda Vergi Usul Yasası'nın defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazı zorunluluğu hükümleri çerçevesinde saklayacaklar ve gerektiğinde ibraz edeceklerdir.

Ayrıca yükümlülerin kullanmakta oldukları elektronik kayıt ünitesine sahip ödeme kaydedici cihazlarını bir başka yükümlüye satmaları halinde, kullandıkları dönemlere ait elektronik kayıt üniteleri kendilerinde kalacak ve muhafaza edilecektir.

Elektronik kayıt ünitesi kulanımına Maliye Bakanlığı'nın öngörüsü üzerine 04.02.2006 tarihinden itibaren başlanılmış bulunmaktadır. Bu bağlamda ödeme kaydedici cihazların elektronik kayıt ünitesi ile birlikte satışa sunulması da mümkün bulunmaktadır. Elektronik kayıt ünitesine sahip ödeme kaydedici cihazların ek bazı fonksiyonlara da sahip olması gerekmektedir. Bu fonksiyonlar "katma değer vergisi mükelleflerinin ödeme kaydedici cihazları kullanmaları mecburiyeti hakkında"ki yasa ile ilgili 67 seri numaralı tebliğde sayılmak suretiyle belirtilmiştir (04.02.2006 gün ve 26070 sayılı Resmi Gazete).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1868

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Elektronik kayıt üniteleri