İşgücü alımında KDV tevkifatı

 

20.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İşgücü alımında KDV tevkifatı

Veysi Seviğ - 20 Ekim 2006 Cuma - Dünya


Son zamanlarda ülkemizde birçok iş yerinin kendi bünyelerinde devamlı kadrolu eleman çalıştırmak yerine bu konuda faaliyet gösteren ve uygulamada "işgücü alımı" olarak tanımlanan ve bazı kuruluşlardan yararlanmak suretiyle bu ihtiyaçlarını karşıladıkları gözlenmektedir. Bu tür eleman kullanımı daha çok üretim alanlarında yoğunlaşmaktadır.

Bu tür işgücü kullanımında söz konusu elemanları istihdam eden kuruluş, kendisinden herhangi bir alanda kullanılmak üzere eleman talep eden işyerlerine belli bir uğraş alanı için belli sayıda eleman göndererek çalışmalarını sağlamakta, buna karşılık belli bir zaman aralığı içersinde çalıştırılan personel için fatura düzenlenerek sağlanan elemanların bedeli tahsil edilmektedir.

Söz konusu çalışanların sosyal güvenlik hakları ile kıdem tazminatı yükümlülüğü ile ücret ödemeleri emek (işgücü) hizmetini pazarlayan ve bünyesindeki çalışanları gruplar halinde kiraya veren kuruluşlara ait olmaktadır.

Bir başka açıdan "işgücü temin hizmeti" olarak da tanımlanan ve alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin sevk ve idaresi altında çalıştırılması olarak tanımlanan bu tür işlerde tam anlamı ile eleman temin hizmeti verilmektedir.

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 9'uncu maddesinin vermiş olduğu yetkiye dayanılarak 01 Aralık 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere alt işverenden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer işletmelerden temin edilen işgücü hizmetlerine yönelik ödeme yapılırken fatura üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin yüzde 90'ının ödemeyi yapan tarafından tevkifata tabi tutulması öngörülmüştür. (96 seri numaralı KDV Genel Tebliğ)

Buna göre işgücü temini nedeniyle yapacağı ödemelerden katma değer vergisi tevkifatı yapmakla yükümlü olanlar;

. Tüm katma değer vergisi mükellefleri,

. Katma değer vergisi mükellefi olmayan;

- Genel bütçeye dahil olan daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların oluşturduğu birlikler,

- Döner sermayeli kuruluşlar,

- Yasa ile kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki odalar, borsalar, birlikler gibi meslek kuruluşları,

- Vakıf üniversiteleri hariç diğer üniversiteler,

- Yasa ile kurulan veya tüzel kişiliği haiz Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK gibi sosyal güvenlik kuruluşları,

- Bankalar ve özel finans kuruluşları,

- Kamu iktisadi teşebbüsleri,

- Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

- Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil tüm borsalar,

- Yarıdan fazla hissesi tek başına veya birlikte yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlara ait olan kurum, kuruluş ve işletmeler, yapmış oldukları işgücü alımları için düzenlenen faturalar üzerinde hesaplanan katma değer vergisini kesinti suretiyle alıkoyacaklar ve bilahare bu tür ödemelerden topladıkları vergileri 2 nolu katma değer vergisi beyannamesi ile beyan edip süresi içersinde ödeyeceklerdir.

İşgücü alımı ile ilgili katma değer vergisi tevkifatı kapsamına her türlü eleman temini şeklinde ortaya çıkan hizmetler girmektedir. Bu bağlamda eleman temini hizmeti, bir işin yapılmasının, başka bir firma tarafından temin edilen işçilerle gerçekleştirilmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Ancak bir işin yapılması, eleman temin edilmek suretiyle değil de, doğrudan o işi yüklenmek şeklinde gerçekleşir ise, bu durumda eleman temin edilmesi değil, fason işçilik ve işgücü müteaahhitliği (taşeronluk) söz konusu olacağından, bu takdirde yapılan ödemelerde katma değer vergisi tevkifatı (stopaj) yapılmayacaktır. (Konuya ilişkin daha çok bilgilenmek için bakınız; Oktar, Kemal KDV tevkifatı uygulaması Ankara SMMMO, Ankara Sf: 43)

Uygulamada işgücü temin eden firmalar bir hizmetin ifasını üstlenmek şeklinde gerçekleştirilirse, bu işlem kurul olarak tevkifata tabi tutulmayacaktır. Örneğin siyasi eğilimleri belirlemek üzere yapılan anket çalışmaları gibi. Bu gibi durumlarda araştırmayı veyahut da anket çalışmasını yapan firmanın düzenleyeceği fatura üzerinde gösterilen katma değer vergisi fatura bedeli ödenirken tevkifata tabi tutulmayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2921

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşgücü alımında KDV tevkifatı