İndirimli oranda KDV'nin diğer borçlara mahsubu

 

19.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İndirimli oranda KDV'nin diğer borçlara mahsubu

Veysi Seviğ - 19 Ekim 2006 Perşembe - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29/2 maddesinde hükme bağlandığı üzere söz konusu yasanın 28'inci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti (oranı) indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup bu nedenle söz konusu teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulu'nca tespit edilen sınırı aşan vergi, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan borç veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenecektir.

Yasal düzenleme gereği olarak konuya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na ait bulunmaktadır.

İndirimli orana tabi işlemlerden doğan katma değer vergisi iade alacaklarının, yılı içinde ithalde alınanlar dahil kendi vergi borçları ile SSK prim borçlarına mahsuben iadesine ilişkin usul ve esaslar 99 seri no'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde düzenlenmiş, aynı tebliğde bu alacakların 01 Ekim 2006 tarihinden itibaren elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsubunun da talep edilebileceği açıklanmıştır. (11.07.2006 gün ve 26225 sayılı Resmi Gazete)

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 101 seri numaralı Katma Değer Vergisi Tebliğ Taslağı'nda da belirtildiği üzere indirimli orana tabi işlemlerden doğan katma değer vergisi iade alacaklarının mükelleflerin kendi elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsubu da sağlanacaktır.

Buna göre; elektrik ve doğalgazı yüzde 51 veya daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan temin eden iade hakkı sahipleri, bu kuruluşlara başvurarak fatura bedellerini katma değer vergisi iade alacaklarına mahsup suretiyle ödemek istediklerini belirtecekler ve bağlı oldukları vergi dairesine ibraz etmek üzere fatura bedellerinin yatırılacağı bir banka hesap numarası talep edeceklerdir.

Bu durumda tebliğ taslağında yapılan açıklamalar uyarınca satıcı kuruluşlar, yüzde 51 ve daha fazla hisselerinin kamuya ait olduklarını da belirtmek suretiyle fatura bedellerinin yatırılacağı banka hesap numarasını gösteren yazıyı mükellefe vereceklerdir.

Uygulama 2006/Ekim dönemine ait olup kasım ayında verilecek katma değer vergisi beyannamesinin verildiği tarihten sonra muaccel hale gelecek elektrik ve doğalgaz borçları ile başlanacaktır.

Mahsup istemi katma değer vergisi beyannamesinin verilmesinden sonra bir dilekçe ile yapılabilecektir.

Ayrıca söz konusu dilekçeye;

. Mahsup hakkı doğuran işlemin yapıldığı yıla ait alış ve satış faturalarının listesi (bu listeye fatura düzenlenme haddinin altında kalan tutarlar ile aynı mükelleften yapılan alımların toplamı tek tutar olarak belirtilebilecektir.)

. Yıllık iade tutarının hesaplanmasına ilişkin tablo,

. Yılı içinde mahsup edilen tutarları aylık olarak gösteren tablo (bu tabloda yılı içinde mahsup edilemeyen tutar da tek satır olarak gösterilecektir.)

. İadenin talep edildiği yılın ilk döneminden iadenin talep edildiği döneme kadar aylar itibariyle devreden katma değer vergisi tutarlarını gösteren tablo,

. Doğalgaz/elektrik faturasının iadeyi talep eden firma yetkililerince aslına uygunluğu kaşe ve imza tatbik edilmek suretiyle onaylanmış fotokopileri eklenecektir.

Mahsup istemi için fatura örneğinin ibrazı zorunludur. Satıcı kuruluş yetkililerince onaylanmış da olsa, borcun miktarını gösteren fatura dışındaki belge veya yazılara dayanılarak mahsup işlemi yapılmayacaktır. Mahsup dilekçesinde doğalgaz/elektrik dağıtıcısı kuruluşun banka hesap numarası da belirtilecektir.

Katma değer beyannamesinde indirimli orana tabi işlemlerin yanı sıra diğer işlemlerden doğan iade alacaklarının bulunması da mümkündür. Bu bağlamda toplam iade alacağından öncelikle mükellefin ithalde alınanlar dışındaki kendi vergi borçlarına mahsup yapılacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1088

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İndirimli oranda KDV'nin diğer borçlara mahsubu