Taşıt kimlik birimi

 

26.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Taşıt kimlik birimi

Veysi Seviğ - 26 Ekim 2006 Perşembe - Dünya


Akaryakıt ve LPG istasyonlarından akaryakıt alanların, pompaların bağlı olduğu ödeme kaydedici cihazlara girilen yanlış taşıt plaka numaraları uygulamada devamlı olarak sorun yaratmaya başlamış bulunmaktadır. Bu nedenle Maliye Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda taşıtlara "taşıt kimlik birimi" takılması konusu gündeme gelmiştir.

"Taşıt kimlik birimi" Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik tescil kuruluşları tarafından kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan motorlu kara taşıtlarına monte edilen, taşıta ait plaka numarası ve benzeri bilgileri hafızasında muhafaza eden ve bu bilgileri akaryakıt alımı sırasında pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak ileten cihazlardır.

Bu bağlamda söz konusu "taşıt kimlik birimi"nin kullanımı ile bundan böyle aracı otomatik olarak tanıyan ve aracın plaka numarasını algılayan ve kayda alan bir sistemin oluşturulması sağlanmış olacaktır.

Taşıt kimlik birimi ve bu birimle ödeme kaydedici cihaz arasındaki iletişimi sağlamak üzere pompaların ve ödeme kaydedici cihazların teçhiz edileceği (donatılacağı) cihazların birlikte çalışmasını sağlayan düzenek ise kısaca "taşıt kimlik birimi sistemi" olarak tanımlanmaktadır.

Sistem, akaryakıt alımı sırasında pompa tabancasının taşıtın yakıt deposunun girişine yaklaştırılmasıyla çalışmaya başlar ve taşıt kimlik biriminde programlı bilgiler, taşıttaki ve pompadaki cihaz vasıtasıyla doğrudan ve otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara aktarılır. Taşıt kimlik birimi sistemi kullanılarak gerçekleştirilen akaryakıt alım işlemlerinin sonucunda, pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkacak fişlerin üzerinde taşıt kimlik biriminde programlı bilgiler ile birlikte, otomatik tanımlamayı ifade eden bir rumuz yer alır. Bu rumuz Maliye Bakanlığı tarafından konuya ilişkin olarak hazırlanan 363 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağında "OT" olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Sistemin unsurlarından olan taşıt kimlik birimleri aşağıdaki özellikleri taşıyacaktır.

. Taşıtın plaka bilgisi ile motor ve şasi numaralarını ihtiva edecektir.

. Ödeme kaydedici cihazlarla iletişim yapabilecek özellikte olacaktır.

. Taşıtın depo girişine kolaylıkla çıkartılamayacak tarzda monte edilecek ve çıkartılmak istendiğinde bir daha kullanılamayacak şekilde tahrip olacaktır.

. Üzerine kaydedilen bilgiler silinemeyecek ve yetkili kişiler dışında değiştirilemeyecektir.

. Her taşıt kimlik birimi yurt genelinde bütün ödeme kaydedici cihazlarla iletişim sağlayacak özellikte olacaktır.

. Taşıt kimlik birimlerinin üzerinde kolayca çıkartılamayacak veya silinemeyecek tarzda Maliye Bakanlığı'ndan onay alan üretici veya ithalatçı kuruluşu belirten bir ibare bulunacaktır.

Maliye Bakanlığı tarafından konuya ilişkin olarak hazırlanmış bulunan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağında öngörüldüğü üzere "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu"na göre genel yönetim kapsamında sayılan idareler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye'de diplomatik statüde gelenlere ait taşıtlar, raylı sistemle çalışanlar ile iş makinesi türünden araçlar hariç; trafik tescil kuruluşlarınca kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan otomobil, motorlu bisiklet ve triportör gibi yük motosikletleri dahil motosikletler, minibüs ve midibüsler, otobüs, kaptıkaçtı, arazi taşıtları, panel van, motorlu karavan, kamyonet, kamyon, çekici, traktör, özel amaçlı taşıtlar (itfaiye, cankurtaran, cenaze araçları ve benzerleri) taşıt kimlik birimi kullanmak zorunda olacaklardır.

Söz konusu sistemin 31.01.2007 tarihine kadar tamamlanması öngörülmektedir. Bu bağlamda taşıtlara takılacak taşıt kimlik birimleri ve bu birimlerle iletişimi sağlayacak pompaların ve ödeme kaydedici cihazların teçhiz edileceği cihazların üretim, ithalat, montaj, programlama ve servis hizmetleri, Maliye Bakanlığı'ndan onay alan üretici veya ithalatçı kuruluşlar tarafından yerine getirilecektir.

Taşıt kimlik birimine plaka bilgisi ile motor ve şasi numaralarının programlanması işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi'nden elektronik onay alınmak suretiyle gerçekleştirilecektir. Üretici veya ithalatçı kuruluşların yetkili elemanları, taşıt kimlik birimi takılacak taşıtın plaka bilgisi ile motor ve şasi numaralarını transfer etmek üzere onaylı cihazlar vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi ile elektronik bağlantı kuracaktır. Söz konusu bilgiler doğrulandıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem merkezi tarafından elektronik yolla gönderilen bilgiler otomatik olarak taşıt kimlik birimine kaydedilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1045

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Taşıt kimlik birimi