Fatura düzenleme zorunluluğu değişti mi?

 

30.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Fatura düzenleme zorunluluğu değişti mi?

Veysi Seviğ - 30 Ekim 2006 Pazartesi - Posta


Vergi Usul Yasası'nın 232'nci maddesi uyarınca "birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;

. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,

. Serbest meslek erbabına,

. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,

. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,

. Vergiden muaf esnafa,

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

Yasal düzenleme gereği yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çitfçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 2006 yılında 520.- YTL'yi geçmesi veya bedeli 520.-YTL'den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.

Vergi Usul Yasası uygulaması ile ilgili olarak yayımlanan 167 sıra numaralı genel tebliğde de açıklandığı üzere "fatura kullanmak zorunda bulunanların fatura yerine perakende satış fişi kullanmaları durumunda, bu kişiler açısından perakende satış fişleri geçerli olmayacaktır."

Ancak, Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 257'nci maddesinin Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 204 sıra numaralı Vergi Usul Yasası genel tebliğ ile mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak iş yerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen kanuni haddi aşmayan diğer bir anlatımla, perakende satış fişi veya yazarkasa fişi düzenleme sınırları içinde kalan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satış veya yazarkasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür.

İşletmenin tüketimi dışında, satışa konu olacak mal ve hizmetlerin alımlarında ise bedel ne olursa olsun fatura alınması, defterlere, faturalara dayanılarak kayıt yapılması gerekmektedir. (Beyanname Düzenleme Kılavuzu, 2006 HUD Yayınları Sf: 769)

Vergi Usul Yasası'nın 232'nci maddesinde yer alan ve fatura düzenlenebilmesi için öngörülen miktarın altında kalan işlerde istenilmesi halinde fatura verilmesini zorunlu kılan düzenleme, son zamanlarda uygulamada farklı şekilde yorumlanmaya başlanmış ve bazı mükellefler tespit edilmiş miktarın altında kalan işlemler için istenilmesi halinde dahi fatura vermemeye başlamışlardır.

Oysa yasa maddesinde yer alan hüküm kesindir. Buna göre 2006 yılında 520.-YTL'den az olsa dahi istenildiği takdirde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.

Bazı kuruluşların üst kademe yönetimi veyahut da yönetim kurullarının almış olduğu kararlar çerçevesinde son zamanlarda 520.- YTL'nin altında kalan işler için fatura vermedikleri gözlenmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 204 sayılı Vergi Usul Yasası genel tebliğiyle yapılan yönlendirmede hizmetten yararlananın veyahut da münhasıran işletmede tüketilmek için mal alanın istememesi halinde kendisine verilen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin giderleştirilmesine yönelik görüş, alımı yapanın veyahut da hizmetten yararlananın inisiyatifine bırakılmış bir kolaylık olarak kabul edilmelidir.

Yasa maddesinde yer alan düzenlemeden de anlaşılacağı üzere 520.- YTL'nin altında kalan miktarlar için alıcının istemesi halinde fatura düzenlenmesi ve istek sahibine verilmesi zorunlu olmaktadır.

Bir başka açıdan mükelleflerin istenilmesi halinde 2006 yılında 520.- YTL'den daha az tutarlar için fatura vermekten kaçınması, mevcut yasal düzenleme çerçevesinde söz konusu olamaz.

Diğer yandan, bazı kuruluşlarca konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı'ndan görüş alındığı ifade edilmektedir. Ancak biz bu görüşe erişemedik.

Son zamanlarda piyasada gittikçe yaygınlaşan fatura vermekten kaçınma olgusunun sorgulanabilmesi ve vergi mükelleflerince daha iyi anlaşılabilmesi için Maliye Bakanlığı'nın ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıklama yapması gerekmektedir.

Not: 2006 yılı için belirlenmiş bulunan miktarın altında kalan işlemler için üst yönetim kararı ile fatura düzenlemeyeceklerini ifade eden kuruluşun unvanı saklı tutulmuştur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2284

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Fatura düzenleme zorunluluğu değişti mi?