Elektronik kayıt üniteleri ödeme kaydedici cihazlar

 

24.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Elektronik kayıt üniteleri ödeme kaydedici cihazlar

Veysi Seviğ - 24 Şubat 2006 Cuma - Dünya


Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan "Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun'la ilgili 67 Seri Numaralı Genel Tebliğ ile yapılan yönlendirme uyarınca 04.02.2006 tarihinden itibaren "elektronik kayıt ünitesi ihtiva eden ödeme kaydedici cihazlar"ın ülkemizde kullanımı söz konusu olabilecektir. Buna göre elektronik kayıt ünitesi ihtiva eden ödeme kaydedici cihazlar"ın kayıt üniteleri;

. Ödeme kaydedici cihazların mevcut hafıza tertibatları dışında ayrı bir birim olarak ve yükümlüler tarafından gün içersinde cihaz kullanılmak suretiyle yapılan satışlar ile gerçekleştirilen işlemler bu üniteye otomatik olarak ve aynen kaydedilecektir.

. Ödeme kaydedici cihazın içinde olacak ve cihaz mührü sökülmeksizin dışarıdan takılıp çıkarılabilecektir.

. Üniteye yalnızca ait olduğu ödeme kaydedici cihaz ile kayıt yapılabilecek, bu kayıt bilgileri ödeme kaydedici cihaz tarafından denetlenebilecek ve herhangi bir değişiklik olduğu takdirde kolaylıkla anlaşılabilir yapıda olacaktır.

. Üzerine kaydedilmiş bilgiler, harici bir enerjiye ihtiyaç duyulmaksızın en az 10 yıl süreyle silinemeyecektir.

. Bir adedi en az 150.000 satırlık işlemi kaydetme kapasitesine sahip olacaktır.

. Kapasitesinin sonlarına doğru son 1000 satırlık boşluk kaldığında, takılı olduğu ödeme kaydedici cihaz, ünitenin dolmakta olduğuna dair uyarı sinyali verecektir. Ünite tamamen dolduğunda, ödeme kaydedici cihaz hiçbir işlem kabul etmeyecektir.

. Elektronik kayıt ünitelerine satış fişleri ve raporların ikinci nüshaları kaydedilirken ad, unvan, vergi dairesi gibi mükellef bilgileri her "Z" raporundan sonraki ilk fişte baş tarafa bir kez (isterse her fişin başına ayrı ayrı da olabilir) yazılacak; tarih, fiş no, saat, mal cinsleri, toplam gibi diğer bilgiler ise müşteriye verilen birinci örneği ile aynı olacak şekilde kayıt altına alacaktır.

. Elektronik kayıt yapabilme özelliğine sahip ödeme kaydedici cihazlar, "elektronik kayıt ünitesi" takılı olmaksızın çalışmayacaktır.

. Elektronik kayıt üniteleri, ödeme kaydedici cihazlara takıldığı anda, cihaza ait firma kodu ve cihaz sicil numarası ile birlikte en az dört hanelik bir sıra numarası elektronik kayıt ünitesine otomatik olarak kayıt edilecektir. Hangi ünitenin hangi sicil numaralı ödeme kaydedici cihaz ile çalışmış olduğunun anlaşılmasını sağlayacak şekilde söz konusu numaralar, her takılan elektronik kayıt ünitesinde sıralı artış gösterecektir.

. Her bir elektronik kayıt ünitesine ait sıra numarası, ödeme kaydedici cihazların alınması zorunlu olan "Z" raporu üzerine otomatik olarak basılacak ve mali hafızaya kayıt edilecektir.

. Ödeme kaydedici cihaz ile birlikte çalışan aynı elektronik kayıt ünitesi çıkarılıp tekrar yerine takıldığında ödeme kaydedici cihazın çalışmasında bir sorun olmayacak ve kayıt işlemleri kaldığı yerden devam edecektir. Ancak elektronik kayıt üniteleri bir yenisiyle değiştirilmeden önce "Z" raporu alınması zorunludur.

. Elektronik kayıt ünitesi, ödeme kaydedici cihazdan çıkarılıp yeni bir kayıt ünitesi takıldığında, ödeme kaydedici cihaz ile yeni kayıt ünitesi arasındaki karşılıklı tanıtım işlemleri otomatik olarak yapılacağından, bir önceki elektronik kayıt ünitesi ödeme kaydedici cihaza tekrar takıldığında sadece bilgi okuma işlemine izin verecek ve hiçbir şekilde yeni kayıt kabul etmeyecektir.

. Elektronik kayıt ünitesi, bilgisayar veya özel bir cihaz yardımıyla okunabilir yapıda olacaktır.

Elektronik kayıt ünitesine sahip ödeme kaydedici cihazlar "elektronik kayıt ünitesi detay raporu" basma özelliğine sahip olacaktır. Söz konusu raporda her bir elektronik kayıt ünitesi için ayrı ayrı olmak üzere;

- Ünitede kayıtlı "Z" raporu aralığı (ilk ve son Z raporunun tarihleri ve numaraları),

- Elektronik kayıt ünitesinin sıra numarası,

- Ünitede kayıtlı ilk ve son satış fişlerinin tarih, numara ve saatleri ile ait oldukları "Z" raporu numaraları,

- Ünitede kayıtlı ilk ve son satış fişlerinin tarih, numara ve saatleri ile ait oldukları "Z" raporu numaraları,

- Ünite kapasitesinin kullanılan ve kullanılmayan satırlarına ilişkin bilgiler, belirtilecektir.

Satış fişleri ve raporlar ödeme kaydedici cihaz yazıcılarından tek tek veya dönemsel olarak basılabilecektir. Bu şekilde basılan satış fişleri ve raporlar, elektronik kayıt ünitesine tekrar kaydedilmeyecek ve söz konusu fiş ve raporların üstünde ve altında büyük harflerle veya değişik renklerde "Mali işlem dışı" ve ayrıca "Satış fişi kopyası" veya "Rapor kopyası" ibaresi yazılacak, üzerlerine mali sembol basılmayacaktır. Satış fişi ve rapor kopyalarına yeni tarih, saat ve fiş numarası verilmeyecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 767

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Elektronik kayıt üniteleri ödeme kaydedici cihazlar