Vergi Danışmanınız...(Firmamız tarafından belli bir süre garantili elektronik eşya satışları yapılmaktadır.)

 

04.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi Danışmanınız.........

Veysi Seviğ - 04 Kasım 2006 Cumartesi - Dünya


SORU: Firmamız tarafından belli bir süre garantili elektronik eşya satışları yapılmaktadır. Bu satışlarda garanti süresi içerisinde bu eşyalarda herhangi bir bozulma olursa, söz konusu eşyaların kargo şirketleri aracılığı ile onarım amacıyla şirketimize gönderilmesi mümkündür. Bu tür gönderilen eşyalar şirketimizin özel atölyesinde onarılarak, yine kargo aracılığı ile eşya sahiplerine iadeten gönderilmektedir.

Ancak bazı hallerde kargo şirketlerinin araçları şirketimiz onarım servisinden söz konusu eşyaları alarak sahiplerine ulaştırmaktadır. Yine bazı hallerde şirketimiz araçları kargo servisinin bulunduğu yere kadar bu eşyaları götürüp söz konusu eşyaların sahiplerine ulaştırılmak üzere teslimini yapmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde şirketimiz aracında yapılan denetimlerde beş parça elektronik eşyanın onarım sonrasında sahiplerine iade edilmek üzere kargo servisine götürülürken sevk irsaliyesi düzenlenmediği gerekçesi ile tutanak tutulmuş ve bu tutanak sonucunda hakkımızda usulsüzlük cezası kesilmiştir. Konunun haklılık derecesi nedir?

YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 230/5'inci maddesi uyarınca "Malın bir mükellefin birden çok işyerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gerekmektedir."

Diğer yandan bilindiği üzere günümüzde makine ve dayanıklı tüketim mallarının satışını gerçekleştiren işletmelerin, satışını yaptıkları makine, tesisat, araç ve gereç için ücretsiz tamir, bakım ve yenileme hizmeti garantisi vermeleri zorunlu ve yaygın bir uygulamadır.

Satıcı firmaların garanti süresi içerisinde ve garanti belgesi kapsamında müşterilerine sağladıkları bedelsiz tamir, bakım ve yenileme hizmetlerinin karşılığı esasında satış fiyatının içinde kabul edilmekte ve vergilendirilmektedir.

Bu nedenle, garanti sözleşmesi ile şirketin garanti kapsamında gerçekleştirdiği bu gibi teslim ve hizmetlerin karşılığının bulunmaması, herhangi bir bedel tahsil edilmemesi, ayrıca garanti konusunu oluşturan emtiaların satışı esnasında yapılacak olan ve bu tür teslim ve hizmetlerin de satış fiyatına dahil edilerek vergilendirilmiş olması dikkate alınarak satıcının bilgisi dışında nihai tüketiciler tarafından yapılan kargo gönderimlerinde sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmemektedir. Ancak buna karşılık kargo firması bu işlem için taşıma irsaliyesi düzenlemek zorundadır.

Ayrıca, sevk irsaliyesinin mal hareketini gösteren bir belge olması dolayısıyla nihai tüketiciler tarafından satıcıya bu şekilde gönderilen eşyalar garanti kapsamında onarıldıktan sonra bizzat onarımı gerçekleştiren kuruluş tarafından veyahut da taşıyıcı aracılığı ile tekrar müşteriye gönderilirken sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve bu irsaliye üzerine onarımı yapılan eşyanın garanti kapsamında olduğuna dair bir şerh düşülmesi gerekmektedir. Bu bağlamda da onarımı firmanızca gerçekleştirilen eşyanın taşıyıcı firmaya ulaştırılması aşamasında da taşınan eşya için sevk irsaliyesinin düzenlenmesi zorunlu olmaktadır.

SORU: İşletmenizde kullanılmış kağıt ve geçmiş günlere ait gazete, dergi ve benzeri yazılı metinler zaman zaman kağıt artığı işleyen firmalara satılmakta ve bu satış işlemi sırasında fatura düzenlenmektedir. Ancak fatura düzenlenmesi nedeniyle önce hurda kağıt için bir stok oluşturulması ve sonra stok hesabından çıkış yapılması gerekmektedir.

Bu amaçla oluşturulacak stok hesaplarının karşılığı ne olmalıdır?

YANIT: Söz konusu hurda kağıt ve benzeri nitelikteki hurda hesabı oluşturulurken karşı hesabın "Diğer Olağandışı Gelir ve Kârlar" hesabı olması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1247

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi Danışmanınız...(Firmamız tarafından belli bir süre garantili elektronik eşya satışları yapılmaktadır.)