İptal edilen rezervasyon bedelleri (avanslar) KDV'ye tabi değil

 

09.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İptal edilen rezervasyon bedelleri (avanslar) KDV'ye tabi değil

Veysi Seviğ - 09 Kasım 2006 Perşembe - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın birinci maddesinde belirlendiği üzere aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir:

. Ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler.

. Her türlü mal ve hizmet ithalatı.

. Diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler.

Söz konusu yasa içersinde teslim ve hizmet deyimlerinin kapsamları ayrıca belirlenmiş bulunmaktadır.

Teslim "bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesidir. Bir malın alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdii teslim hükmündedir. Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesinin başlatılması veya nakliyeci veya sürücüye tevdi edilmesi de mal teslimidir." (Katma değer vergisi madde: 2)

Yasal düzenleme gereği "Trampa iki ayrı teslim hükmündedir."

Hizmet ise "teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemlerdir.

Bu işlemler; bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebilir.

Bir hizmetin karşılığının bir mal teslimi veya diğer bir hizmet olması halinde bunların her biri ayrı işlem olup, hizmet veya teslim hükümlerine göre ayrı ayrı vergilendirilir." (Katma değer vergisi madde: 4)

"Vergiye tabi bir hizmetten, işletme sahibinin işletme personelinin veya diğer şahısların karşılıksız yararlandırılması" da hizmet sayılmaktadır.

Yukarıya aktarılan yasa maddelerinden de anlaşılacağı üzere bir işlemin katma değer vergisine tabi tutulabilmesi için ya bir teslim fiilinin gerçekleştirilmesi veyahut da bir hizmetin ifa edilmiş olması gerekmektedir. Burada hizmetin ifa edilmiş olmasından anlaşılması gereken hizmetin tamamlanmasına yönelik bir fiilin varlığıdır.

Bazı hallerde yapılan işin teslim ve hizmet tanımlarının dışında kaldığı buna karşılık yapılan işin vergi kapsamında olduğu düşüncesinden hareketle yapılan işin hizmet mi yoksa bir teslim mi olduğu konusu tartışılmakta ve bazen de birbirinden farklı görüşler ortaya çıkabilmektedir.

Örneğin belli bir bedel ödenmek suretiyle yapılan rezervasyonlar sonucunda, bilahare rezervasyonların iptali nedeniyle, rezervasyon karşılığı belli bir avansı alan kuruluş açısından alınan bu avanslar katma değer vergisine tabi tutulabilecek midir? Eğer böyle bir vergilendirme söz konusu ise yapılan bu iş hizmet olarak mı yoksa teslim olarak mı kabul edilecektir?

Gerçekte rezervasyon karşılığı alınan bedeller "avans" niteliğindedir. Katma Değer Vergisi Yasası'nın 10'uncu maddesi hükmü gereği olarak vergiyi doğuran olay "mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması"dır.

Yasa koyucu katma değer vergisi açısından vergiyi doğuran olay olarak iki farklı durumu hükme bağlamış bulunmaktadır. Bunlardan birisi teslim ile hizmetin ifası, diğeri ise teslimden veyahut da hizmet ifasından önce faturanın düzenlenmiş olmasıdır.

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde katma değer vergisi açısından vergiyi doğuran olaylar kesin hatları ile belli edilmiş bulunmaktadır.

Buna karşılık avans henüz teslim edilmemiş bir mal veya henüz ifa edilmemiş bir taahhüt ya da yapılmamış bir hizmetle ilgili olan, bu itibarla henüz hak edilmiş bir istihkak niteliği kazanmamış bulunan ilerde doğacak alacağa mahsuben malı satın alması veya hizmeti ifa ettiren tarafından yapılan ödemelerdir.

Avansın ödenmiş olması teslimin gerçekleşeceğini veyahut da hizmetin tamamlanacağını göstermez. Teslim veya hizmetin ifası ayrı bir hukuki olaydır.

Bu bilgiler ışığında alınmış olan avansların bilahare işin gerçekleşmemesi nedeniyle avansı alan kurum bünyesinde kalması halinde, söz konusu avans bedellerinin katma değer vergisine tabi tutulması söz konusu olmayacaktır.

Konuya ilişkin olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bir özelgeye göre de "...İade edilmeyen avanslar karşılığında herhangi bir hizmet ifası gerçekleşmediğinden, söz konusu avanslar için katma değer vergisi hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır." (Vergi Dünyası, Kasım 2006, Sf: 162-163)

Ayrıca; herhangi bir işlem için peşin alınan bedellerin, bilahare işlemin yapılmasını isteyen tarafça vazgeçilmesinden doğan ve işlemi yapacak lehine kalan bedeller de bu bağlamda katma değer vergisine tabi değildir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 972

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İptal edilen rezervasyon bedelleri (avanslar) KDV'ye tabi değil