Vergi danışmanınız

 

25.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 25 Şubat 2006 Cumartesi - Dünya


SORU: Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67'nci maddesinin 14 numaralı fıkrası hükmü uyarınca Türkiye'de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında 2006 yılında yapılan işlemlerden elde edilen kazançlar için tevkifat oranı sıfırdır. Tam ve dar mükellef kurumların 2006 yılında aralarında yaptıkları vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden doğan kazançları bakımından bu uygulama söz konusu olmayacaktır.

Tevkifata tabi işlemlerin daha açık belirtilmesi mümkün müdür.

YANIT: Gelir Vergisi Yasası ile ilgili olarak yayımlanan 257 seri numaralı genel tebliğde yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere "bankaların ve aracı kurumların taraf olduğu veya bunlar aracılığıyla yapılan; belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte ekonomik veya finansal göstergeye dayalı olarak düzenlenenler de dahil olmak üzere, para veya sermaye piyasası aracını, malı, kıymetli madeni ve dövizi alma, satma, değiştirme hak ve/veya yükümlülüğünü veren vadeli işlem ve opsiyon" sözleşmeleri diğer sermaye piyasası aracı olarak kabul edilmiştir.

Buna göre bankalar veya aracı kurumlar, bu nitelikte işlem yapmaları halinde; vadeli işlem veya opsiyon sözleşmesinin hükmünden yararlanıldığı anda sözleşmeye baz alınan kıymetin piyasa fiyatına göre oluşan değeri ile işlem fiyatına göre oluşan değeri arasındaki fark üzerinden sözleşmenin sona erdiği tarih itibariyle yüzde 15 oranında tevkifat yapılacaktır.

Bu kazancın bir kısmının sözleşmenin devamı sırasında lehdara ödenmesi halinde tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, sözleşme sona ermeden sözleşmeden doğan kazancın ilgilisine (lehdara) ödenmesi sırasında sözleşme sonunda doğacak verginin ödenmesini güvenceye alacak önlemlerin banka ve aracı kurumca sağlanması gerekecektir.

Tebliğ ile yapılan yönlendirme uyarınca "Türev ürün sözleşmesi bir bütün olarak dikkate alınacak olmakla birlikte; birden fazla yıla yayılan türev ürünlerine ilişkin sözleşmeden doğan k‰r ya da zararın, dönemsel olarak ödenmesinin öngörüldüğü hallerde, her ödeme dönemi itibariyle lehdara yapılan ödemelerden tevkifat yapılacaktır. Bu bağlamda sözleşme dönemleri itibariyle doğan zararlar ise takvim yılı aşılmamak kaydıyla mahsup edilebilecektir.

Türkiye'de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında 2006 yılında yapılan işlemlerden elde edilen kazançlar için ise tevkifat oranı sıfır olarak uygulanacaktır.

Tam ve dar mükellef kurumların 2006 yılında aralarında yaptıkları vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden doğan kazançları için tevkifat yapılmayacaktır. Söz konusu sözleşmelerin vadesinin 2007 ve sonraki yıllara sarkması durumunda da bu sözleşmelerden doğan kazançlar üzerinden ise tevkifat yapılacaktır.

Türkiye'de işyeri veya daimi temsilci aracılığı ile faaliyette bulunmasalar dahi banka ve benzeri finans kurumları tarafından bu kapsamda elde edilen gelirler tevkifata tabi olmayacaktır. Banka ve benzeri finans kurumları dışında kalan dar mükellef kurumların ise bu düzenleme çerçevesinde tevkifat kapsamı dışında kalabilmeleri için Türkiye'de işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla faaliyette bulunmaları gerekmektedir.

Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dolayısıyla ödenen komisyonlar ve banka ve sigorta muameleleri vergisi tevkifat matrahının tespitinde dikkate alınacaktır.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere tevkifat matrahını aşağıdaki şekilde formülleştirmek mümkündür.

Tevkifat matrahı= Sözleşmeye baz alınan kıymetin piyasa fiyatına göre oluşan değeri (Vadedeki spot kur) - Sözleşmeye baz alınan kıymetin işlem fiyatına göre oluşan değeri (Forward kur)

SORU: 2005 yılında Haziran ayında SSK'dan emekli olarak işimden ayrıldım. Bu işyerinde fabrika müdürü olarak almış olduğum brüt ücret toplamı 16.400 YTL'dir. Ancak emekliliğimi müteakkip aynı grup içinde bir başka şirkete genel müdür olarak atandım. Bu görevden de almış olduğum beş aylık brüt ücret 44.650 YTL'dir. Ben bu yıl gelir vergisi beyannamesi verecek miyim?

YANIT: İkinci işyerinizden almış olduğunuz ücret toplamı 15.000 YTL'yi aşmış olduğundan, mart ayının 15'inci günü akşamına kadar her iki ücret gelirinizi birleştirerek beyan etmeniz gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 757

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız