Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi (Convention A gainst Correption)

 

14.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi (Convention A gainst Correption)

Veysi Seviğ - 14 Kasım 2006 Salı - Dünya


Geçtiğimiz hafta başında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan "Türkiye ilerleme raporu ve strateji belgesi"nde de ifade edildiği üzere ülkemizde bilhassa kamu yönetiminde şeffaflığın artırılması bakımından sınırlı bir ilerleme vardır. Ancak bu durum yeterli olmadığı gibi ülkemizde yolsuzluk hâlâ yaygındır. Buna karşı yolsuzlukla mücadele eden otorite zayıftır. Bu konuda henüz yeterli politika oluşturulamamıştır.

Türkiye "Birleşmiş Milletler Yolsuzluk Mücadele Sözleşmesi"ni kabul ve imza eden ülkelerden biridir. Söz konusu sözleşmede de vurgulandığı üzere yolsuzluk artık yerel bir mesele değildir. Bütün toplum ve ekonomileri etkileyen, önlenmesi ve kontrol altına alınması için uluslararası işbirliğini zorunlu kılan sınıraşan bir olgudur.

Gerçekte yolsuzluk demokrasinin kurum ve değerlerini, etik değerlerini ve adaleti zayıflatan, sürdürülebilir kalkınmayı ve hukukun üstünlüğünü tehlikeye sokan bir özellik arz etmektedir.

Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nin amacı;

. Yolsuzluğun önlenmesi ve yolsuzlukla mücadelenin daha etkin ve verimli kılınmasına yönelik önlemlerin teşvik edilmesi ve güçlendirilmesi.

. Varlıkların geri alınması dahil olmak üzere yolsuzluğun önlenmesi ve yolsuzlukla mücadelede uluslararası işbirliği ve teknik yardımlaşmanın teşvik edilmesi, kolaylaştırılması ve desteklenmesi.

. Dürüstlüğün, hesap verilebilirliğin ve kamusal işler ile kamu mallarının düzgün yönetiminin teşvik edilmesidir.

Sözleşme gereği;

. Her taraf devlet, hukuk sisteminin temel ilkelerine uygun olarak, toplumsal katılımı teşvik eden ve hukukun üstünlüğünü, kamusal işlerin ve kamu mallarının düzgün yönetimi, dürüstlük, saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkelerini yansıtan, etkin ve eşgüdümlü yolsuzlukla mücadele politikalarını geliştirecek, uygulayacak ya da sürdürecektir.

. Her taraf devlet, yolsuzluğun önlenmesi amacıyla etkin uygulamaları oluşturmak ve teşvik etmek için çaba gösterecektir.

. Her taraf devlet, ilgili yasal mevzuatını ve idari önlemlerini, yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluğun önlenmesine yönelik yeterlilikleri tespit etmek amacıyla düzenli aralıklarla değerlendirmeye almak için gayret gösterecektir.

. Her taraf devlet, uygun olduğu ölçüde ve hukuk sistemlerini temel ilkelerine uygun olarak hareket edecektir.

Yolsuzlukla mücadelede kamu görevlilerinin davranışları önem arz etmektedir. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'ni kabul ve imza eden ülkeler yolsuzlukla mücadele amacıyla, hukuk sisteminin temel ilkelerine uygun olarak, kamu görevlileri arasında, diğerlerinin yanı sıra dürüstlüğü, doğruluğu ve sorumluluğu geliştirecektir. Bu nedenle her taraf devlet, kendi kurumsal ve hukuk sistemi çerçevesinde, kamu görevlilerinin doğru, onurlu ve düzgün bir biçimde yerine getirilmesi için davranış ilke ve standartlarını uygulamaya özellikle çaba sarf edecektir.

Her taraf devlet, iç hukukunun temel ilkelerine uygun olarak kamu görevlilerinin görevlerini ifa ederken farkına vardıkları yolsuzluk vakalarını ilgili makamlara rapor etmelerini kolaylaştıracak önlemleri almayı ve sistemleri kurmaya da gayret gösterecektir.

Sözleşme uyarınca yargının bağımsızlığı ve yolsuzlukla mücadele alanındaki yargının önemi dikkate alınarak, hukuk sisteminin temel ilkelerine uygun biçimde ve yargı bağımsızlığını zedelemeden, dürüstlüğü güçlendirmek üzere gerekli önlemler alınacaktır.

Her taraf devlet, iç hukukun temel ilkelerine uygun olarak, yolsuzluğun özel sektöre sirayetini önlemek ve özel sektörde muhasebe ve denetim standartlarını yükseltmek amacıyla önlemler alacak ve uygun hallerde alınan önlemlerin ihlaline karşı etkin, orantılı ve caydırıcı hukuki, idari ve cezai yaptırımlar getirecektir.

Yolsuzluğun önlenmesi amacıyla her taraf devlet defter ve kayıtların tutulmasına, mali raporların beyan edilmesine, muhasebe ve denetleme standartlarına ilişkin kanun ve tüzüklerine uygun biçimde aşağıdaki eylemleri yasaklayacaktır;

. Kayıt dışı hesap tutulması,

. Kayıt dışı veya yeterince tespit edilmemiş işlemler yapılması,

. Var olmayan gider kaydı tutulması,

. Konusu çarpıtılarak borç kaydedilmesi, (yaratılması)

. Sahte belge kullanımı,

. Muhasebe belgelerinin kasıtlı olarak yasaların öngördüğü süreden önce yok edilmesi,

Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nde "karapara aklanmasıyla mücadele önlemler"ine de yer verilmiş bulunmaktadır.

Bu bağlamda her taraf devlet, "karapara aklamanın her biçimini önlemek ve tespit etmek için, kendi yetkisi dahilinde, para ve kıymetlerin transferi için resmi veya gayriresmi hizmet veren, gerçek veya tüzel kişiler dahil olmak üzere, bankalar ve bankalar dışındaki mali kuruluşlar ve uygun olan hallerde, özellikle karapara aklamaya müsait diğer kurumlar için kapsamlı bir düzenleyici ve denetleyici iç sistemini oluşturacaktır. Bu sistem müşterinin ve uygun hallerde, yararlanıcı hesap sahibinin kimliğinin tespitini, kayıt tutulmasını ve şüpheli işlemlerin bildirilmesini zorunlu kılacaktır."

Sözleşmeye taraf devletler; para havale edenler de dahil olmak üzere, mali kuruluşların aşağıdaki hususları yerine getirmelerini sağlayacak uygun ve makul önlemleri uygulamayı değerlendirecektir;

. Fonların elektronik transferine ve ilgili mesajlara ilişkin formlara transfer edenle ilgili doğru ve anlamlı bilgi konulması,

. Bu bilginin, ödemelerin her aşamasında yer almasının sağlanması,

. Kaynak hakkında tam bilgi içermeyen fonların transferlerinin ciddi bir incelemeye tabi tutulması,

Taraf devletler, karapara aklamayla mücadele etmek için, adli makamlar, kolluk makamları ve mali yönden düzenleyici makamlar arasındaki küresel, bölgesel, alt-bölgesel ve ikili işbirliğini geliştirmek ve teşvik etmek için çaba gösterecektir.

Söz konusu sözleşme rüşvet, malvarlıklarının kamu görevlilerince zimmete geçirilmesi, kötüye kullanılması, nüfuz ticaretini, görevi kötüye kullanmayı, haksız zenginleşmeyi, özel sektörde rüşveti ve zimmeti, suç gelirlerinin aklanması, gözleme ve adaletin engellenmesi konularında da önleyici ve caydırıcı nitelikte bağlayıcı hükümleri içermektedir.

Türkiye, başlangıçta da belirttiğimiz gibi "Birleşmiş Milletler Yollsuzlukla Mücadele Sözleşmesi"ni imzalayan ve kabul eden ülkelerden birisidir. Bu nedenle sözleşmede yer alan hükümlere uygun davranmak zorundadır. Ancak üzülerek belirtelim ki "Türkiye ilerleme raporu ve strateji belgesi"nde de belirtildiği üzere ülkemizde bu bağlamda yapılan çalışmalar henüz yeterli olmadığı gibi, son zamanlarda yerli ve yabancı basında da yer alan bazı olaylar, ülkemiz açısından ayrıca önem arz eden ve sözleşmede yer alan öngörülerle örtüşmeyen bir özellik arz etmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 779

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi (Convention A gainst Correption)