Varlık yönetim şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esasları

 

17.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Varlık yönetim şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esasları

Veysi Seviğ - 17 Kasım 2006 Cuma - Dünya


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, bankalar ve diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıkların satın alınması, tahsili, yeniden yapılandırılması ve satılması amacına yönelik olarak faaliyet göstermek üzere "Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre izin almak suretiyle kurulan şirketlere "varlık yönetim şirketi" denilmektedir.

Varlık yönetim şirketlerinin kuruluşuna Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu" izin vermektedir. Bu bağlamda varlık yönetim şirketlerinin;

. Anonim şirket olarak kurulması,

. Ödenmiş sermayesinin on milyon YTL'den az olmaması,

. Hisse senetlerinin tamamının nama yazılı ve nakit karşılığı çıkarılması,

. Ticaret unvanında "varlık yönetim şirketi" ibaresinin bulunması,

. Ana sözleşmesinin Türk Ticaret Yasası ile "Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkındaki Yönetmelik" ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine uygun olması,

. Kurucularının yönetmelik hükümlerine göre belirlenen şartları taşıması,

zorunludur.

Kuruluş için öngörülen asgari sermaye, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yıllık Üretici Fiyat Endeksi'nin iki katının gerektiği miktarı geçmemek üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararı ile artırılabilecektir.

Faaliyet konuları farklı olan şirketler ana sözleşmelerini Türk Ticaret Yasası ve Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak değiştirmek ve yukarıda belirtilen koşullara sahip olmak suretiyle konuya ilişkin olarak sunmakla yükümlü olduğu belgelerle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na başvurarak gerekli izinleri almak kaydı ile varlık yönetim şirketi olarak faaliyet gösterebilecektir.

Varlık yönetim şirketleri;

. Banka, Tasarruf Meduatı Sigorta Fonu ve diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarını satın alabilir, satabilir, satın aldığı alacakları tahsil edebilir, varlıkları nakde çevirebilir veya bunları yeniden yapılandırarak satabilir.

. Alacakların tahsili amacıyla edindiği gayrimenkul veya sair mal, hak ve varlıkları işletebilir, kiralayabilir ve bunlara yatırım yapabilir.

. Alacaklarını tahsil etmek amacıyla borçlularına ilave finansman sağlayabilir.

. Banka, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarının yeniden yapılandırılması veya üçüncü kişilere satışında danışmanlık ve aracılık hizmeti verebilir.

. Ana faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere sermaye piyasası mevzuatı dahilinde ve gerekli izinleri almak kaydıyla faaliyette bulunabilir ve menkul kıymet ihraç edebilir.

. Faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla iştirak edinebilir.

. Diğer varlık yönetimi şirketlerinin satışına aracılık ettiği veya ihraç ettiği finansal ürünlere yatırım yapabilir.

. Şirketlere kurumsal ve finansal yeniden yapılandırma alanlarında danışmanlık hizmeti verebilir.

Yapılan düzenlemeler çerçevesinde varlık yönetim şirketleri, yukarıda belirtilen konular dışında faaliyette bulunamayacaktır. Banka ve diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarının satın alınmasına yönelik olarak, alacağını ve diğer varlığını satın aldığı banka ve diğer mali kurumlardan kredi kullanamayacaklardır.

Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esaslarını Belirleyen Yönetmelik yeniden düzenlenmiş ve 01.11.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunmaktadır (01.11.2006 gün ve 26333 sayılı Resmi Gazete) Bu bağlamda 01.10.2002 gün ve 24893 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik de yürürlükten kaldırılmıştır.

Varlık yönetim şirketleri düzenleyecekleri finansal tablolarını Türkiye muhasebe standartları ile Türkiye finansal raporlama standartlarına uygun olarak hazırlayacak ve yayımlayacaklardır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1150

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Varlık yönetim şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esasları