Kredi kartlarının farklı amaçla kullanımı

 

15.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kredi kartlarının farklı amaçla kullanımı

Veysi Seviğ - 15 Kasım 2006 Çarşamba - Dünya


Ülkemizde kullanımı giderek yaygınlaşan kredi kartları ile yapılan satışlarla ilgili işlemlerin mevcut kayıtlara eksiksiz olarak intikali gerekmektedir. Bazı hallerde kredi kartı hamillerinin, söz konusu kartlarla satın aldıkları mallar için ön ödemede bulundukları veyahut taksit ödemelerini yapmaları söz konusu olabilmektedir.

Son zamanlarda, giderek yaygınlaşan bir uygulamaya göre, bazı kredi kartı sahipleri bazı işyerlerine başvurarak belli bir komisyon karşılığı taksitli mal almış gibi göstererek, işyeri sahibinden nakit çekişte bulunduğu ve çekişinin karşılığını taksitler halinde ödedikleri gözlenmektedir.

Ancak kredi kartı ile yapılan satışların kolay izlenebilir olması, Vergi Usul Yasası uyarınca; yapılan satış işlemlerinde satışın belgelendirilmesi için mevcut bulunan düzenlemeler ve kayıt düzeni dikkate alındığında ticari işletmelerin yapmış oldukları bu işlemlerin yapıldığı dönem itibariyle, yasal düzenleme ile belirlenen süre içerisinde kayıtlara intikal ettirilmesi gerekmektedir.

Yapılan vergi denetimlerinde kredi kartı hesaplarından hareketle işletmeler (mükellefler) nezdinde yapılan incelemelerde kredi kartı ile yapılan bazı işlemlerin kayıtlara intikal ettirilmediği, bundan dolayı da dönem hasılatlarının eksik olarak kayıtlara intikal ettirildiği belirlenmekte ve bu bağlamda söz konusu yükümlüler için gerekli işlemler yapılmaktadır.

Bazı hallerde hakkında bu tür işlem yapılan mükellefler kendi nakit ihtiyaçları nedeniyle böyle bir işlemin gerçekleştiğini ifade ederek, gerçek anlamda satışı yansıtmayan kredi kartı kullanımları esas alınarak yapılan ek tarhiyat ve işlemlere karşı dava yoluna başvurmaktadırlar.

Her şeyden önce yükümlü kayıtlarının gerçek ve belgeye dayalı olması gerekmektedir. Bir başka anlatımla, Vergi Usul Yasası'nda yer alan düzenlemeler çerçevesinde işlemlerin belgelendirilmesi, kayıtlarında belgeye dayandırılması zorunludur.

Gerçekte bedelini daha sonra ödemek kaydıyla alışveriş yapma olanağı sağlayan gayrinakdi bir kredi aracı olan kredi kartının esas kullanım alanı mal ve hizmet alışverişi olduğundan, bir ticari işletmenin hesap döneminde elde edilmesi gereken hasılatının hesabında kredi kartı ile yapılan mal ve hizmet satışına ilişkin hasılatının da dikkate alınması gerekmektedir.

Kayıt ve beyan dışı bırakılan kısmın işletmenin gerçek anlamda finansmanı için kullanılması halinde bu durumunda kayıtlar aracılığı ile izlenebilir olması gerekmektedir.

Bilindiği üzere Vergi Usul Yasası'nın 3'üncü maddesi uyarınca vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanması mümkündür.

Bu bağlamda kredi kartı, bankalar ve özel finans kurumları tarafından müşterilerine, gerçek anlamda gerek mal ve hizmet alışverişi gerekse nakit çekişi sağlamak maksadıyla verilen ve belli bir limit dahilinde sahiplerine, bedelini sonradan ödemek kaydıyla alışveriş imkanı sağlamaktadır.

Kredi kartının finansman ihtiyacının giderilmesinde kullanılması ticari icaplara uygun olmayıp, aksinin ispatı da bu tür kullanımı iddia edene aittir.

Eğer kredi kartı gerçekte işletmenin finansman ihtiyacı için kullanılmış bulunuyorsa bu durumun ispatı gerekmektedir.

Ancak kredi kartı kullanılmak suretiyle işletmenin nakit ihtiyacının karşılandığı hususunun defter kayıtları üzerinden kanıtlanamaması halinde bu durumun (veya iddianın) hukuken kabulü mümkün değildir.

Konya ilişkin oluşan Danıştay Vergi Dava Daireleri kararı uyarınca da "Kredi kartı ile yapılan satış işleminin gerçekte kredi ihtiyacı için yapıldığı iddiaları ticari icaplara uygun değildir." (Danıştay Vergi Dava Daireleri E.No: 2006/117. K.No: 2006/159. Söz konusu karar için bakınız; Mali Pusula Kasım/2006 Sf: 154-155)

Danıştay Vergi Dava Daireleri'nin söz konusu kararı, bu konuda önem arz etmektedir. Özellikle son zamanlarda kredi kartı hamillerinin kredi kartı kullanımındaki davranışları yanında ticari işletme sahiplerinin konuya ilişkin bilgi yetersizlikleri ve kredi kartı ile yapılan işlemleri tam olarak kayıtlarına yansıtmamaları konuya ilişkin sorunları ve uyuşmazlıkları giderek artırmaktadır.

Kredi kartının kullanımına ilişkin olarak kredi kartı sahiplerinin yeterli bilgiye sahip olmamaları, bu tür işlemlerden kaynaklanan sorunları daha da artırmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1049

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kredi kartlarının farklı amaçla kullanımı