Ücretlilerde vergi indirimi ile ilgili sorunlar

 

22.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Ücretlilerde vergi indirimi ile ilgili sorunlar

Veysi Seviğ - 22 Kasım 2006 Çarşamba - Dünya


Uygulamada "vergi iadesi" olarak bilinen, fakat 01.01.2004 tarihinden itibaren "vergi indirimi" olarak uygulanan yasal düzenlemeye göre gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde, mükellefin kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili eğitim sağlık, gıda, giyim ve ikamet edinilen konuta ait kira harcamalarının yıllık toplam tutarının 2006 yılında;

. 3.600 YTL'ye kadar 8'i,

. 7.200 YTL'nin 3.600 YTL'si için yüzde 8, aşan kısmı için yüzde 6'sı,

. 7.200 YTL'den fazlasının 7.200 YTL'si için yüzde 7, aşan kısmı için yüzde 4'ü ücretlinin ertesi yılda ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilmekte veya işverenler aracılığı ile kendisine nakden iade edilmektedir.

Konuya ilişkin mevcut düzenlemeler çerçevesinde harcamaların Türkiye'de yapılması, gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınan belgelerle tevsik edilmesi (kanıtlanması) ve bu belgelerin ertesi yılın 20'nci günü akşamına kadar işverene verilmesi gerekmektedir. Mahsup hakkı kazanılan tutarın hesaplanmasında dikkate alınacak harcama miktarı ise vergi matrahının toplamını aşamaz.

Bir başka anlatımla ücretliler; yıllık matrahları toplamı kadar yasal düzenleme ile belirlenmiş bulunan harcama kalemlerine yönelik fiş ve faturayı işverene konuya ilişin bildirim ekinde vermek suretiyle vergi indiriminden yararlanmaktadırlar.

Uygulamada; vergi indirimi ile ilgili olarak bazı sorunlar ortaya çıkmakta ve yasal düzenlemeden kaynaklanan bu sorunlar nedeniyle bir yandan indirimden yararlanmak isteyen ücretliler zor durumda kalırken, diğer yandan işverenler de gereksiz yere bazı cezai müeyyidelere muhatap olabilmektedirler.

Bu sorunların başta geleni özel sektörde çalışanların yasal düzenleme gereği kendisine tanınan miktarda yani yıllık matrahının toplamı kadar belge toplaması olanağının bulunmamasıdır. Çünkü çalışanın eline özel kesimde matrahından daha az net ücret geçmektedir.

Örneğin asgari ücretli bir kişinin brüt ücreti 531.-YTL'dir. Bu kişinin vergi matrahı ve eline geçen net miktar aşağıdaki şekilde hesaplanmaktadır.

. Brüt ücret 531.-YTL,

. Sosyal Sigorta Primi (Brüt ücret x 0.14=) (-) 74.34.-YTL,

. İşsizlik Sigortası (Brüt ücret x 0.01=) (-) 5.31.-YTL,

. Matrah 451.35.-YTL,

. Gelir vergisi (451.35 x 0.15=) (-) 67.70.-YTL,

. Damga vergisi (531. - x 0.006=) (-) 3.19.-YTL,

. Ele geçen net tutar 380.46.-YTL,

Söz konusu ücretlinin bir yılda elde ettiği net ücret tutarı (380.46 x 12=) 4.565.52.-YTL'dir. Buna karşılık vergi matrahı toplamı (451.62 x 12=) 5.416.20.-YTL'dir.

Bu ücretlinin işverenine 5.416.20.-YTL toplamında vergi indirimine yönelik belge vermesi mümkün değildir. Çünkü eline bu miktar net ücret geçmemiştir.

Oysa muhtemelen söz konusu kişi işverene ne kadar fiş ve fatura vermesi gerektiğini soracak ve bu soruya yanıt olarak da kendisine 5.416.20.-YTL'lik fiş ve fatura verebileceği söylenecektir.

Bazı işyerleri çalışanlarının ne kadar fiş ve fatura verebileceğini kendilerine yazılı olarak bildirmekte veyahut da duyuruların asıldığı yerlere liste asmak suretiyle duyurmaktadırlar.

Ücret geliri elde edilen kişi kendisine bildirilen miktarda fiş ve faturayı muhtemelen toplayamadığı için mevcut belge açığını kapatma çabasına girecektir.

Ba aşamada uygulamada inanılmaz beceriler sergilenmektedir. Şöyle ki;

. Piyasada yüzde 1.5-2 komisyonlu fiş ve fatura satılabilmektedir.

. Yazarkasa fişleri fotokopi yoluyla çoğaltılabilmektedir.

. Tanıdıklardan fiş ve fatura alınabilmektedir.

. Fiş ve faturalar üzerindeki rakkamlar değiştirilebilmektedir.

Eğer ücretli eksik fiş ve fatura verirse bu takdirde indirim hakkından verdiği fiş ve fatura tutarı ile sınırlı bir şeklide yararlanabilmektedir.

Diğer taraftan yine uygulamada;

. Yılda 10 bin ekmek tüketildiğini gösteren faturalara,

. Tonla ifade edilen et tüketimine,

. Sadece belli bir markadan onlarla ifade edilen miktarda alınan elbiselere,

. Daha bir çok inanılması çok zor olan tüketim kalemlerine rastlanabilmektedir.

Fiş ve faturalarının gerçeği yansıtmaması halinde hem işveren söz konusu belgeler üzerinde gerekli denetimi yapmadığı için ve hem de söz konusu belgeleri verenlerde mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde sorgulamaya ve cezalandırmaya muhatap olmaktadırlar.

Son yıllarda sahte veyahut da yanıltıcı belge kullandığı tespit edilen ücretlilerin işyerlerinde iş akdinin feshedildiği gözlenmektedir. Bu gelişme yargı kararları ile de onaylanmaktadır.

Bu bağlamda vergi indiriminde belge kullanımından dolayı ortaya çıkan ve yargıya intikal eden sorunlar ile oluşan yargı kararlarının kanımızca gözden geçirilmesinde yarar vardır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 731

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ücretlilerde vergi indirimi ile ilgili sorunlar