AR-GE indirimi uygulanmıyacak mı?

 

27.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

AR-GE indirimi uygulanmıyacak mı?

Veysiğ Seviğ - 27 Şubat 2006 Pazartesi - Dünya


Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Kurumlar Vergisi 86 seri numaralı genel tebliğ ile "mükelleflerin işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri, münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları üzerinden hesaplanacak AR-GE indiriminin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar" açıklanmış bulunmaktadır. Ancak uygulamada AR-GE indirimi yapan kurum ve kuruluşlar bünyesinde yapılan vergi denetimlerinde üzerinde durulan bazı konular duraksama ve tedirginlik yaratmaktadır.

İlke olarak yapılan harcamanın AR-GE indirimine konu edilebilmesi için AR-GE faaliyeti kapsamında yapılmış olması gerekmektedir. Bu bağlamda aşağıda belirtilen amaçlara yönelik faaliyetler AR-GE faaliyeti olarak kabul edilmektedir.

. Bilimsel ve teknolojik alanlardaki belirsizlikleri gidermek ve bunları aydınlatmak amacıyla, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni teknik bilgilerin elde edilmesi.

. Yeni üretim yöntem, süreç ve işlemlerinin araştırılması veya geliştirilmesi.

. Yeni ürünler, madde ve malzemeler, araçlar, gereçler, işlemler, sistemler geliştirilmesine yönelik olarak yeni yöntemler geliştirilmesi veya teknikler üretilmesi.

. Bir ürünün maliyetini düşürücü, kalite standart veya performansını yükseltici yeni tekniklerin, teknolojilerin araştırılması.

. Yeni ve özgün tasarıma dayanan yazılım faaliyetleri ile ilgili harcamalar AR-GE indirimine konu edilebilmektedir.

Diğer yandan tebliğ ile yapılan yönlendirme gereği AR-GE faaliyetlerinin sürdürülmesi amacıyla çalıştırılan ve faaliyetin gerektirdiği nitelikte personel ile ilgili olarak tahakkuk ettirilen ücretler ile bu mahiyetteki "personel giderleri" AR-GE harcaması olarak kabul edilmektedir.

İşletmenin AR-GE departmanında çalıştırılan hizmetliler ve benzeri vasıfsız personel ile AR-GE departmanında çalıştırılan personele ödenen ücretler bu kapsamda olmayıp, AR-GE harcaması olarak değerlendirilemez ve bu tür harcamalar indirim konusu yapılamaz.

Bir AR-GE projesinin oluşturulması belli bir ön çalışmayı gerektirmektedir. Gerçekte AR-GE projesinin amacı; genel ve teknik tanımı yani kapsamı, süresi, bütçesi, özel şartları, diğer kurum, kuruluş gerçek ve tüzel kişilerce sağlanacak ayni ve/veya nakdi destek tutarları, sonuçta doğacak ihtira haklarının paylaşım esasları belirlenmiş bilimsel esaslar çerçevesinde hazırlanmaktadır. Bu bağlamda bir projenin oluşturulmasını da yukarıda belirtilen özelliklerin yer alması, projenin varlığı için zorunlu olmaktadır.

Ülkemizde ve diğer ülkelerde AR-GE çalışmaları genel olarak kurumsal yapılanma ile sürdürülmekte ve yapılmaktadır. Başka bir anlatımla ülkemizde ve diğer ülkelerde AR-GE çalışmalarına öncülük edecek olanların bu faaliyetleri daha çok kurumsal yapılanma ile gerçekleştirebilmektedirler. Özellikle "Yeni ve Özgün tasarıma dayanan yazılım faaliyetleri" ile ilgili olarak ortaya çıkan oluşumlarda bu duruma çok olarak rastlanmaktadır.

Yazılım "bir bilgisayar, iletişim cihazı veya bilgi teknolojisine dayalı diğer bir cihazın çalışmasını ve kendisine verilen verilerle ilgili gereken işlemlerin yapılmasını sağlayan komutlar dizisinin veya programların ve bunların kod listesinin, işletim ve kullanım kılavuzlarını da içeren bilgi ve belgelerin tümünü ifade etmektedir." Bu tanımlamadan da anlaşılacağı üzere "yeni ve özgün tasarıma dayanan yazılım faaliyetleri"nde bulunacak kurumlarda ortaklık ve proje üretimi genellikle aynı şahıslar üzerinde olabilmektedir.

Uygulamada bu tür oluşumlarda şirket ortakları proje çalışmaları nedeniyle ayrıca ücret almaları halinde, yapılan bu tür ücret tahakkuklarının ve ödemelerinin AR-GE indiriminden yararlandırılıp yararlandırılamıyacağı konusu uygulamada duraksama yaratmakta ve vergi idaresi bu harcamaların indirimden yararlandırılmayacağı varsayımından hareketle mükellefler hakkında işlem yapmayı tercih edmektedir.

Oysa mevcut hukuki düzenlemeler çerçevesinde bir anonim şirket ortağının şirketinde ücretli olarak çalışmasını engelleyen hiçbir düzenleme yoktur. Kaldıki ortaklar arasında teknik bilgi sahibi olmaları nedeniyle, bu kişilerin diğer ortaklardan farklı olarak kendi uzmanlık alanlarında ücretli olarak istihdam edilmesi ve bu bağlamda daha verimli sonuçların alınmasına, katkı sağlamalarına yönelik olarak tüm engellerin kaldırılması gerekmektedir.

Ancak ne yazık iki uygulamada vergi denetimlerinde "ortaklık" vasıfları var diye AR-GE alanında çalışanların ücretleri AR-GE indiriminden yararlandırılamamaktadır. Bu tür çalışmalarda da görev alanların ücretleri matrah farkı olarak kabul edilmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 682

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

AR-GE indirimi uygulanmıyacak mı?