Asgari geçim indirimi nasıl uygulanacak?

 

27.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Asgari geçim indirimi nasıl uygulanacak?

Veysi Seviğ - 27 Kasım 2006 Pazartesi - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nda yapılması öngörülen değişikliklerle 2007 yılı başından itibaren tam mükellefiyet esasına göre vergilendirilenlerin, yıllık gelir vergisi matrahının tespitinde, asgari geçim indirimi uygulamasının başlatılacağı hususu yetkililerce açıklanmış bulunmaktadır.

Halihazırda; hazırlanmış bulunan yasa tasarısı taslağına göre asgari geçim indirimi uygulaması aşağıdaki şekilde olacaktır.

Asgari geçim indirimi; takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan veya beyana tabi geliri olmayan eşi için yüzde 10'u, çocukları için yüzde 7.5'i olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Bu bağlamda gelirin kıst döneme ait olması halinde; ay kesirleri tam ay sayılmak üzere, bu süreye isabet eden özel tutarları esas alınacaktır.

Buna göre iki çocuklu ve eşi çalışmayan bir kişinin gelir vergisi matrahından asgari geçim indirimi olarak indirilecek olan tutar;

. Kendisi için asgari ücretin yüzde 50'si,

. Eşi için asgari ücretin yüzde 10'u,

. Çocuklara ait, her çocuk için uygulanması öngörülen yüzde 7.5 indirim hakkı nedeniyle toplam (yüzde 7.5 x 2 =) 15'i

Toplam olarak asgari ücretin yüzde 75'i asgari geçim indirimi olarak hesaplanacaktır. Bir başka anlatımla iki çocuklu evli ve eşi çalışmayan bir vergi mükellefinin aylık gelirinden asgari ücretin yüzde 75'i kadar asgari geçim indirimi yapılacaktır.

Yıllık olarak gelirini beyan etmek zorunda olan herhangi bir kişi de eğer aynı koşullara sahip ise yıllık asgari ücret toplamının yüzde 75'i kadar bir kısmı yıllık matrahından indirim konusu yapabilecektir.

Yapılması öngörülen yasal düzenleme ile asgari geçim indiriminin en fazla iki çocuk için uygulanması kabul edilmiştir. Bu indirimin uygulanmasında "çocuk" tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış evlatları, "eş" tabiri ise Türk Medeni Yasası hükümlerine göre evlilik bağı kurulmuş kişileri ifade etmektedir.

Diğer yandan nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana ve babasını kaybetmiş torunlarla birlikte oturanların gelirlerine de asgari geçim indirimi uygulanacaktır.

Asgari geçim indirimi tutarlarının tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiği takvim yılı başındaki medeni hali ve aile durumu geçerli olacaktır. Yıl içinde mükellef lehine meydana gelecek değişiklikler söz konusu değişikliğin vuku bulduğu tarihten itibaren dikkate alınacaktır. İndirim, gelir elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı uygulanacaktır. Çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin geliri için asgari geçim indirimi uygulaması yapılacaktır. Ayrıca boşananların geliri için bu indirim nafakasını sağladıkları çocuk sayısına göre uygulanacaktır.

Asgari geçim indiriminden faydalanmak isteyenler yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar. Ancak tek işverenden vergilendirilmek suretiyle ücret geliri elde edenler de bu sistemden yararlanacaklardır.

Asgari geçim indirimi brüt tutar üzerinden hesaplanan sosyal güvenlik kurumlarına ödenen çalışan payları düşüldükten sonra kalan kısımdan indirilmek suretiyle uygulanacağından indirim miktarı kadar matrah azalması olacaktır.

Bir başka anlatımla indirimin uygulanmasında; indirim tutarları toplamı, kazanç ve iratların safi tutarı toplamından düşülmek suretiyle vergiye tabi kazanç bulunacak ve bu tutar üzerinden mükellefin ödeyeceği vergi hesaplanacaktır.

Asgari geçim indirimi tutarları, tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücret geliri elde edenlerin ertesi yılda ödeyeceği gelir vergisi matrahından mahsup edilecektir. Mahsup imkanının bulunmaması halinde, özel indirim tutarı üzerinden hesaplanan vergi, işverenler aracılığı ile kendisine ödenecektir.

Bakanlar Kurulu, asgari geçim indirimi tutarlarını, sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyükler için uygulanan asgari ücret tutarına kadar artırmaya veya bu tutarın yarısına kadar indirmeye yetkili olacaktır.

Asgari geçim indirimi ile ilgili uygulama dönemleri, hesaplanması, mahsup şekli ile diğer hususlara ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisinin ise Maliye Bakanlığ'ına ait olması öngörülmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 981

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Asgari geçim indirimi nasıl uygulanacak?