İlanen tebligat koşulları

 

30.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İlanen tebligat koşulları

Veysi Seviğ - 30 Kasım 006 Perşembe -Dünya


Yıl sonlarına doğru Vergi Dairesi başkanlıkları ile bazı belediye başkanlıkları tarafından gazetelere verilen ilanlarla; adlarına vergi ve cezalar nedeniyle tanzim olunan ödeme emirleri, bilinen adreslerinde bulunmayan mükelleflerin, söz konusu ilan tarihten itibaren bir ay içersinde bizzat veya vekaleten alacaklı vergi dairesine başvurmaları veyahut da taahhütlü mektup ve telgrafla açık adreslerini bildirmeleri istenmektedir. Bu bağlamda söz konusu duyurulara bir ay içinde alacaklı idareye başvuruda bulunmayan ve açık adreslerini bildirmeyenler hakkında ilanın gazetede neşri tarihinden itibaren bir ayın sonunda tebliğ yapılmış sayılacağı hususu ilan olunmaktadır.

Bu ilanlar içinde bulunulan yıl zamanaşımına uğraması söz konusu olan vergi alacakları için durumun mükelleflere duyurulması ve dolayısıyla mükellef adreslerini tespit etmek suretiyle söz konusu kamu alacağının tahsil edilebilmesi amacıyla yapılmaktadır.

Vergi Usul Yasası'nın 103'üncü maddesi uyarınca vergi alacağına ilişkin ilan yolu ile tebliğ aşağıdaki hallerin varlığı halinde yapılır.

. Muhatabın (mükellefin) adresi hiç bilinmezse,

. Muhatabın bilinen adresi yanlış veya değişmiş olur ve bu yüzden gönderilmiş olan tebligat ile mektuplar geri gelirse,

. Başkaca sebeplerden dolayı posta ile tebliğ yapılmasına imkan bulunmazsa,

. Yabancı ülkelerde bulunanlara tebliğ yapılmasına imkan bulunmazsa,

Yukarıdaki hallerin varlığında mükellef hakkında ilan yolu ile tebliğ yapılması gerekmektedir.

İlanen tebligat yapılabilmesi için söz konusu vergiler için Vergi Usul Yasası'nın 104'üncü maddesinde yasa ile belirlenmiş bulunan miktarı aşan vergi veya vergi cezasının bulunması gerekmektedir. Yine yasada belirlenmiş miktarları aşan vergi veya ceza miktarı için Türkiye genelinde yayın yapan günlük gazetelerden birine ilan verilmesi gerekmektedir.

Yapılacak ilanlarda, tebliğin ilgili bulunduğu vergiler gösterilmek suretiyle adları (tüzel kişilerde unvanları) yazılı muhataplara aşağıdaki hususlar ihtar olunur.

. İlan tarihinden başlayarak bir ay içinde ilanı yapan makama bizzat veya bilvekale (vekilleri aracılığı ile) müracaat etmeleri veyahut taahhütlü mektup ve telgrafla açık adreslerini bildirmeleri,

. Kendilerine süre ile kayıtlı resmi tebliğ yapılacağı,

Bu ilanlar üzerine bizzat veya bilvekale başvuranlara yerinde, adres bildirenlere ise posta ile tebliğ yapılır.

İlan tarihinden başlayarak bir ay içinde ne vergi dairesine başvurmuş ve ne de adresini bildirmiş olanlara bir ayın sonunda tebliğ yapılmış sayılır. (Vergi Usul Yasası Madde: 106)

Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde öncelikle ihbarnamelerin ve ödeme emirlerinin mükelleflerin bilinen adreslerine tebliğ edilmesi yönünde gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Yasal düzenleme gereği olarak bilinen adresler şunlardır:

. Mükellef tarafından işe başlamada bildirilen adresler,

. Adres değişikliğinde bildirilen adresler,

. İşi bırakmada bildirilen adresler,

. Vergi beyannamelerinde bildirilen adresler,

. Yoklama fişinde tespit edilen adresler,

. Vergi mahkemesinde dava açma dilekçelerinde ve cevaplarında gösterilen adresler,

. Yetkili memurlar tarafından tutanakla tespit edilen adresler (İlgilinin tutanakta imzası bulunmak şartıyla)

. Bina ve arazi vergilerinde komisyonlarca tahrir varakalarında tespit edilen adresler.

Bu adreslerden tarih itibariyle tebligat yapan makama en son olarak bildirilmiş veya bu makamlarca tespit edilmiş olan dikkate alınacaktır.

İlanen tebligat yapılabilmesi için öncelikle mükellefin bilinen adreslerinde bulunamadığının tespit edilmiş olması gerekmektedir.

Gerçekte; Vergi Usul Yasası'nın 93'üncü maddesinde "Tahakkuk fişinden gayri, vergilendirme ile ilgili olup, hüküm ifade eden bilumum vesikalar ve yazılar bilinen gerçek ve tüzel kişilere posta vasıtasıyla ilmuhaberli taahhütlü olarak, adresleri bilinmeyenlere ilan yolu ile tebliğ edilir" denilmiş olup, aynı yasanın 101'inci maddesinde "yoklama fişinde tespit edilen adresler" bilinen adres olarak kabul edilmiştir.

Bu nedenle ihbarnamelerin ve ödeme emirlerinin bilinen adreslere tebliğine çalışılmadan doğrudan doğruya ilanen tebliğ yoluna gidilmesi hukuken yerinde değildir. (Danıştay 4. Dairesi E.No: 2003/2109, K.No: 2004/615)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 4745

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İlanen tebligat koşulları