Siyaset ve hesap verilebilirlik

 

19.12.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Siyaset ve hesap verilebilirlik

Veysi Seviğ - 19 Aralık 2006 Salı - Dünya


Ülkemizde, her geçen gün bir yenisi ortaya çıkan adam kayırmacılık ve özellikle yolsuzluk olayları üzerinde yeteri kadar durulmamakta, bu bağlamda ortaya çıkartılan veyahut da duyulan olaylar sadece gazete sütunlarında kalmaktadır.

Adam kayırma ve yolsuzluk olaylarının arkasında daima siyasi kişiliği olanların yer aldığı gözlenmektedir. Ülkemizde siyasi kişilik sahibi olanların bu sıfatlarını kullanırken yeteri kadar titiz olmamaları yanında bazı siyasi kişilik sahiplerinin de bilerek bu sıfatlarını kullandıkları anlaşılmaktadır.

Siyaset gerçekte "hakim olmak, işi idare etmek" anlamına gelmektedir. Bir başka açıdan eski dilde siyaset etmek "cezalandırmak anlamına da kullanılmıştır. Ancak genel anlamda siyaset; "Amacına ulaşmak için şartların gerektirdiği gibi davranma, karşısındakinin hoşuna gidecek tarzda davranarak işini yürütme" olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizde siyasetçi olmak ayrı bir önem arzetmektedir. Özellikle siyasetçinin iktidarda olması hem etkinlik hem de ekonomik çıkar sağlama açısından çok farklı bir avantaj yaratmaktadır.

İktidarda olan bir partinin aktif mensubu olmak, toplum içersinde iş yapar kanısını uyandırmak, bir anlamda söz sahibi kişinin ekonomik olarak da farklı konumuna gelmesine neden olabilmektedir.

Örneğin geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ve basına yansıyan bir olayda eski orman bakanlarından birisinin sahip olduğu villa sayısı bazı yorumlara neden olmuştur.

Yine geçtiğimiz günlerde artık içinde su kalmayan Yuvacık Barajı ile ilgili olarak basına yansıyan bazı bilgiler bir anlamda zihinleri bulandırmıştır. Ancak geçmişi bilen ve hatırlayanlar için, baraj yapımı sırasında yapılan bilimsel ve teknik değerlendirmeler de dikkate alındığında bu sonuç ve olumsuzluk şaşırtıcı değildir.

Ülkemizde siyasetçi olmak çok kolaydır. Hele hele bürokraside de görev almış bulunuyorsanız, zamanın iktidar partisi yetkililerine karşı "olur efendim" tavrınız ile göze girmeniz çok kolay olmaktadır. Bu nedenle bürokratik görevde olanlar daha kolay siyasetçi olabilmektedirler.

Siyaset kelimesi anlam açısından çok farklı konuları ifade ettiği için bu kelimenin kullanımına da dikkat etmek gerekir. Örneğin Ömer Seyfettin'in "Siyaset gününü tespih çekerek bekleyen Köse Vezir'in yanına koydular" diye ifade ettiği olayda kullanılan siyaset kelimesi "idam" anlamında kullanılmıştır.

Yine Fuzuli'nin aktarmış olduğu bir olayda kullandığı "...şehre münadiler bırakıp hükm etti ki her kimin evinde Müslim Akil çıkacak olursa siyasete müstahak olur" ifade tarzında da siyaset kelimesi idam cezasını ifade etmektedir.

Siyaset ve siyasetçi zaman içinde çoğu kez yaptıkları ile değerlendirilir. Ancak siyaset ve siyasetçilerden yararlanarak iş yapanlar çoğu kez yaptıkları işin kendilerine sağladığı ekonomik güç ile toplum içersinde varlıklarını sürdürmeye devam ederler.

Gerçekte bir ülkede siyasetin ve siyasetçinin başlangıçta hangi kaynaklardan beslendiğini ve geliştiğini, bilahare de iktidar olduğu vakit bu gücü nasıl ve kimin yararına hangi beklentiler veyahut da çıkar duyguları ile kullandıklarını sorgulamak gerekmektedir.

Öncelikle siyasetçinin iktidar olabilmesi için aşması gereken engellerin aşılması sürecinde belli bir maliyeti üstlenmesi gerekir. Bu maliyet günümüz Türkiye'sinde katlanılması zor bir yükü ifade eder.

Parlamenter sistemle yönetilen bazı ülkelerde siyasetçilerin aktif olarak bir partiye girişlerinde sahip oldukları serveti ve bu servetin kaynaklarını açıklamak zorunluluğu vardır. Bu açıklama belli organlar nezdinde yapılmakta ve yine bazı hallerde bu açıklamalar seçim çalışmalarında da kullanılabilmektedir.

Diğer yandan siyasi partilerin gelir kaynakları, seçim giderlerinin karşılanması için yararlanılan mali kaynaklar belirlenmekte ve hatta ilan edilebilmektedir.

Ancak ülkemizde böyle bir durum söz konusu değildir.

Diğer yandan eğer bir siyasetçi mensubu bulunduğu partinin iktidar olması dolayısıyla daha da aktif hale gelebiliyorsa, bu takdirde söz konusu kişinin bu süreç içersinde servetindeki artışların izlenmesi bir anlamda da zorunlu olmaktadır.

Şeffaflık denen olgu kanımızca herkes için geçerlidir. Kişilerin servetinde sebepsiz yere ortaya çıkan olağanüstü artışların izlenmesi ve kaynağı belli olmayan servet artışlarının sorgulanması toplumsal yaşamın huzurlu ve sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi için zorunlu olmaktadır.

Bazı görüşlere göre kişilerin servetlerinde ortaya çıkan artışların izlenmesi doğru ve özellikle de ahlaki değildir.

Bu görüşe bir noktada katılmak mümkündür... Ancak kişiler servetlerindeki artışın kaynaklarını açıklıyabiliyorlarsa ve bu bağlamda da herhangi bir korku ve çekinceleri yoksa böyle bir sorgulamaya da gerek olmayacağından bu tür kişilerin böyle bir uygulamadan kaygı duymalarına da gerek yoktur.

Ülkemizde siyasetçilerin yaşamları üzerine çok değişik senaryolar oluşturulabilmektedir. Ancak bu senaryoların bir bölümü doğru değildir. Oysa siyasetçilerin kendi gelecekleri açısından özellikle mali güçlerinde ortaya çıkması muhtemel artışların izlenebilir olması hususunu bir onur meselesi yapmaları gerekmektedir.

Bir kişinin mali gücünde ve dolayısıyla servetinde çok kısa bir süre içersinde ortaya çıkan artışın vergisi ödenmiş kazancı ile veyahut da veraset yoluyla oluşması karşısında kimsenin söz söyleme hakkı yoktur.

Ancak kişinin ekonomik gücü açısından toplum içersinde birden bire farklı konuma gelmesi yine eğer sorgulanamıyorsa bu takdirde ortaya çıkan söylentilere de çoğu kez inanmak gerekecektir.

Ülkemizde özellikle siyasetçilerin servetlerinde ortaya çıkan artışlar sorgulanamamaktadır. Bu durum siyasetçileri zaman zaman zor durumda bırakmaktadır.

Siyasetçilerin ekonomik güçlerinde ortaya çıkan değişimin sorgulanamaması onların yandaşları açısından da geçerli olduğundan, sonradan ortaya çıkan olaylar karşısında yapılan değerlendirmeler ve savunmalar da anlamsız olmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 933

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Siyaset ve hesap verilebilirlik