Ticaret sicili harçları

 

08.01.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Ticaret sicili harçları

Veysi Seviğ - 08 Ocak 2007 Pazartesi - Dünya


Türk Ticaret Yasası'nın 42'nci maddesi uyarınca "her tacir, ticari işletmenin açıldığı günden itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesini ve seçtiği ticaret unvanını, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirmeye mecburdur.

Yasal düzenleme gereği olarak "her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı notere tasdik ettirdikten sonra sicil memuruna tevdi etmeye mecburdur. Tacir, hükmü şahıs ise unvanla birlikte onun namına imzaya selahiyetli kimselerin imzaları da notere tasdik ettirilerek sicil memuruna verilir."

Konu ayrıca Ticaret Sicili Tüzüğü ile de düzenlenmiş bulunmaktadır. (Madde; 13-48)

Ticaret siciline tescil işlemleri harca tabidir. Buna göre 2007 yılında ticaret siciline yapılacak tescil işlemleri için uygulanacak harç miktarları aşağıda gösterilmiş bulunmaktadır. (*) Şöyle ki;

Kağıt ve tescil harçları: (Ticari işletme rehni dahil)


1) Ticari işletmenin ve unvanının tescil ve ilanında;


- Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde 95.80 YTL,

- Şahıs şirketlerine ait işletmelerde 274.60 YTL,

- Sermaye şirketlerine ait işletmelerde 618.50 YTL,

2) Temsile yetkili kılınan kimselerin tescil ve ilanında (Her kişi için)

- Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde 47.60 YTL,

- Şahıs şirketlerine ait işletmelerde 68.20 YTL,

- Sermaye şirketlerine ait işletmelerde 150.70 YTL,

3) Ticaret siciline tescil edilmiş olan vakalardaki değişikliklerin tescilinde (Ticari işletme rehni ile ilgili vakalar dahil)

- Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde 47.60 YTL,

- Şahıs şirketlerine ait işletmelerde 68.20 YTL,

- Sermaye şirketlerine ait işletmelerde 150.70 YTL,

Muhteva (içerik) ile ilgili bulunmayan düzeltmelerde harç alınmamaktadır.

4) Kayıt silinmesinde: (Ticari işletme rehin kaydının silinmesi dahil olmak üzere)

- Gerçek kişilere ve kooperatiflere ait işletmelerde 18.70 YTL,

- Şahıs şirketlerine ait işletmelerde 27.00 YTL,

- Sermaye şirketlerine ait işletmelerde 47.60 YTL,

Bu işlemle ilgili olarak yabancı müesseselerin Türkiye'deki şubeleri dahil olmak üzere, şubelerin her biri ayrıca aynı miktar harca tabi tutulmaktadır.

Ticaret Sicili Tüzüğü'nün 11/1'inci maddesi uyarınca "herkes merkez ticaret sicilindeki yazıları ve tescil muamelelerinin (işlemlerinin) dayandığı dilekçe, beyanname, senet, vesikalar ve ilanların yayınlandığı gazeteler gibi dairede saklanan bütün vesikaları (belgeleri) inceleyebileceği gibi bunların tasdikli örneklerini de isteyebilir."

Türk Ticaret Yasası'nın 37'nci maddesi uyarınca "tescil muamelesinin dayandığı dilekçe, beyanname ve bütün senet ve vesikalar ve ilanları havi gazeteler, üzerine sicil defterinin tarih ve numaraları yazılmak suretiyle saklanır."

Bu bağlamda yasal düzenleme gereği olarak "herkes ticaret sicilinin münderecatını ve dairede saklanan bütün senet ve vesikaları tetkik edebileceği gibi bunların tasdikli suretlerini de isteyebilir. Bir hususun sicilde kayıtlı olup olmadığına dair tasdikname dahi istenebilir." (Türk Ticaret Yasası Madde: 37)

Buna göre "Bir ticari işletmeye ait sicil esas defterlerindeki kayıtların tamamının veya bir kısmının ve Ticaret Sicili Memurluğu'nda saklanan bütün belgelerin tasdikli her bir sayfası için 4.90 YTL harç ödenir.

Ticaret Sicili Nizamnamesi'nin 104'üncü maddesi uyarınca bir unvanın ve işletmenin tescili halinde ilgiliye bir sicil tasdiknamesi verilmektedir. Ayrıca aynı nizamnamenin 105'inci maddesi uyarınca ticaret şirketlerinin gayrimenkule tasarruf edebileceklerine dair vesika düzenlenmesi ve verilmesi zorunluluk arzetmektedir. Diğer yönden Ticaret Sicili'nde bir vakanın kayıtlı olup olmadığı hususunda dahi yazılı bilgi istenebilmektedir. Bu konuda düzenlenen belgeler 16.00 YTL harca tabidir.

(*) 20 Aralık 2006 gün ve 26382 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 52 seri numaralı Harçlar Kanunu Genel Tebliği.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1038

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ticaret sicili harçları