Denetim sonucunda ödenen sigorta primleri

 

15.01.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Denetim sonucunda ödenen sigorta primleri

Veysi Seviğ - 15 Ocak 2007 Pazartesi - Dünya

İşverenlerin sosyal güvenlik kurumuna, emsaline, yapılan işin nitelik kapsam ve kapasitesine göre yürütülmesi için gerekli olan sigortalı sayısının, çalıştırma süresinin veya prime esas kazanç tutarının altında bildirimde bulunulduğunun belirlenmesi halinde, işin yürütülmesi için gerekli olan asgari işçilik miktarı, yapılan işin niteliği, bünyesinde kullanılan teknoloji, iş yerinin büyüklüğü, benzer işletmelerde çalıştırılan işçi sayısı, ilgili meslek veya kamu kuruluşlarının görüşü gibi unsurlar dikkate alınarak sigorta müfettişi tarafından tespit edilmektedir.

Buna göre yürürlükte bulunan mevzuat çerçevesinde, yapılan işin nitelik, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütülmesi için gerekli olan sigortalı sayısının, çalışma süresinin veya prime esas kazanç tutarının altında bildirimde bulunması halinde yapılan denetimler sonucunda düzenlenen tutanak ve rapor esas alınarak tahakkuk ettirilen ve kesinleşen sigorta primlerin kuruma ödenmesi halinde, bu primlerin kayıtlara gider olarak intikal ettirilip ettirilmeyeceği konusu uygulamada duraksama yaratmaktadır.

Konuya ilişkin olarak verilen bir özelgede (muktezada) söz konusu ödemelerin gider olarak kayıtlara intikal ettirilmesi yönünde görüş verilmiş bulunmaktadır. (*)

Söz konusu özelgede de belirtildiği üzere Gelir Vergisi Yasası'nın 40/2 maddesi uyarınca çalışanların "...sigorta primleri ve emekli aidatları" söz konusu sosyal güvenlik kurumlarının Türkiye'de kain olması ve ödenmesi koşuluyla giderleştirilebilmektedir.

Bir başka anlatımla Gelir Vergisi Yasası sosyal güvenlik kurumlarına yapılan prim ödemelerinin giderleştirilebilmesi için gerekli koşullar şunlardır:

. Prim ve aidatların Türkiye'de kain sigorta şirketlerine ve emekli sandıklarına ödenmesi,

. Söz konusu sigorta şirketleri ile emekli sandıklarının tüzel kişiliğe sahip olması,

. Ödenen primlerin geri alınmamış olması,

Bu koşullar çerçevesinde yapılan prim ödemeleri yasal düzenleme gereği giderleştirilebilmektedir.

Diğer yandan sigortalı işçi çalıştıran işverenler bir ay içinde çalıştırmış bulunduğu sigortalıların primlerine esas tutulan kazançları toplamı üzerinden hesaplanacak prim tutarlarını ücretlerinden keserek, kendisine ait prim tutarlarını da bu miktara ekleyerek en geç ertesi ayın sonuna kadar sosyal güvenlik kurumuna (Sosyal Sigortalar Kurumu) ödemekle yükümlüdürler. Bu bağlamda da yasal düzenleme gereği ödenmeyen prim, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak kayıtlara intikal ettirilemez.

Yapılan denetimler sonucunda belirlenen ve ödenmesi öngörülen primlerin iki ayrı maliyeti bulunmaktadır. Şöyle ki;

. Yapılan işin nitelik, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütülmesi için gerekli olan sigortalı çalışma süresinin ve prime esas miktarlarının eksik bulunması nedeniyle hesaplanan prim toplamı,

. Eksik beyan nedeniyle hesaplanan faiz ve cezalar,

Bu ayırıma göre mevcut mevzuat çerçevesinde yapılan denetimler sırasındaki tespitlere göre hesaplanan ve kesinleşen sigorta primlerinin kayıtlara ödendiği tarih itibariyle gider yazılması mümkün olabilmektedir.

Ancak ödenen faiz ve cezaların yine mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde giderleştirilmesi mümkün değildir.

Bu bağlamda Gelir Vergisi Yasası'nın 41/5 maddesinde de hükme bağlandığı üzere "her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar" giderleştirilememektedir.

Söz konusu özelgede açıkça ifade edildiği üzere sosyal güvenlik kurumlarına ödenen primlerin gider olarak dikkate alınabilmesi için "'bu primlerin...' fiilen ödenmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle sigorta primleri dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider yazılacaktır."

Dolayısıyla sigorta primlerinin giderleştirilmesinde verilmiş bulunan özelge gereği ödenen primlerin giderleştirilmesinde esas olan ödeme tarihidir.

Konuya ilişkin olarak daha önce yayımlanmış bulunan 174 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde de aynı görüş yer almaktadır.

(*) İstanbul Gelir İdaresi Başkanlığı 30.11.2006 gün ve 23196 sayılı özelgesi.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1125

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Denetim sonucunda ödenen sigorta primleri