Vergiyi kim ödüyor?

 

23.01.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergiyi kim ödüyor?

Veysi Seviğ - 23 Ocak 2007 Salı - Dünya


Son yıllarda Türk vergi sisteminde ortaya çıkan değişim bazı sorunları beraberinde getirmiş bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yayımlanmış bulunan "Yurttaşların cebinden devletin kasasına: Türkiye'de kim ne kadar vergi ödüyor?" başlıklı çalışmada da ifade edildiği üzere Türk vergi sisteminin yapısı incelendiğinde temel sorunlar olarak öne çıkan hususların şunlar olduğu görülmektedir. (*)

. Vergi mevzuatı çok karmaşıktır ve sık sık değişmektedir.

. Çok yüksek oranda uygulanan tüketim vergileri ve tüketim üzerinden alınan vergilerin genel vergi gelirleri içindeki payı çok yüksektir.

. Kayıt dışı ekonomi yüksek vergi oranları ile körüklenmektedir.

. Toplanan vergiler "yol, su, elektrik" olarak geri dönmemektedir.

. Sık sık çıkan vergi afları karşısında vergilerini ödeyen vatandaşlar büyük rahatsızlık hissetmektedir.

Söz konusu çalışmaya göre ülkemizdeki "...ciddi boyutdaki kayıt dışı ekonomi gelirden doğrudan vergi alınmasını çok zor hale sokmuş, bu da tüketim üzerinden alınan dolaylı vergilere aşırı yüklenilmesi sonucunu doğurmuştur." Bu bağlamda "2001 yılındaki krizin ardından ortaya çıkan çok yüksek kamu borçlarını çevirme gereği hükümetlerin tüketim üzerindeki vergilere aşırı yüklenilmesi sonucunu getirmiştir."

"Özellikle akaryakıt, motorlu taşıtlar ve iletişim gibi hem tüketimi, hem de ara malı olarak üretimi etkileyen mallar üzerinden alınan çok yüksek vergiler, tüketicileri ekonomik davranışları bakımından isyan etme noktasına yaklaştırmakta, hem tüketicilere hem de üreticilerde faaliyetlerini kayıt dışına çıkarma eğilimi hızla artmakta, kaçakçılığın hortladığı görülmektedir."

Ancak; araştırmada açıkça ifade edildiği üzere "ortalama olarak Türkiye'de hanehalkı başına gelirin yüzde 82.5'u tüketime ayrılmaktadır. Yine ortalama olarak, tüketim üzerindeki vergiler (katma değer vergisi, özel tüketim vergisi ve benzeri vergiler) toplam hane gelirinin yüzde 20'sini, toplam harcamaların ise yüzde 24.3'ünü tutmaktadır. Diğer bir deyişle, harcanan her bir YTL'den 25 Yeni Kuruş devlete gitmektedir." Bu bağlamda "yardımla yaşayanlar da dahil olmak üzere, işsizler ve genel olarak bir geliri olmayanlar da tüketimleri yoluyla vergi ödemektedirler."

Söz konusu çalışmada yer alan bulgular önemli bir gerçeği gün ışığına çıkarmaktadır. Şöyle ki;

"Geliri en yüksek birinci yüzde beşlik gelir dilimine girenler tüketime harcadıkları her 100.- YTL'nin 18.40 YTL'sini vergi olarak verirken, orta ve dar gelirliler harcadıkları her 100.- YTL'nin 26.70 YTL'sini tüketim vergisi olarak ödemektedir.

Türkiye genelinde, en fakir yüzde 20'lik gelir dilimine giren hanelerin tüketimleri üzerindeki vergi, hane gelirinin yüzde 22.9'u iken, en yüksek birinci yüzde 20'lik gelir dilimindeki haneler için bu oran yüzde 6.6 eksiği ile yüzde 16.3'tür. En yüksek yüzde beşlik gelir dilimindeki hanelere bakıldığında ise aynı oranın en fakirlerinkinden yüzde 10.3 eksikliği ile yüzde 12.6 olduğu görülmektedir."

"Yurttaşların cebinden devletin kasasına: Türkiye'de kim ne kadar vergi ödüyor" başlıklı çalışma; ülkemizde vergilendirmede ortaya çıkan anayasal buyruktan sapma konusunu tam anlamı ile gün ışığına çıkarmaktadır.

Artık ülkemizde mali güce göre vergi alma ilkesinden vazgeçildiği gibi Maliye politikasının sosyal amacı olan vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımını sağlayacak politikalar da dikkate alınmamaktadır.

Bir başka anlatımla ülkemizde vergi politikaları belirlenirken mevcut anayasal buyruk tamamen göz ardı edilmektedir.

2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasası'nda öngörüldüğü üzere toplam vergi gelirlerinin yüzde 29.5'u dolaysız vergilerden oluşacaktır. Ancak yine söz konusu yasada yer alan dolaysız vergi rakamları incelendiğinde de dolaysız vergilerin de kendi içersinde uyumsuzluk içersinde olduğu gözlenmektedir.

Gelir ve kazançlar üzerinden 2007 yılında beklenen hasılat toplam 51.3 milyar liradır. Bu bağlamda da dolaysız vergilerin yaklaşık yüzde 28'i kurumlar vergisinden yüzde 72'si de gelir vergisinden oluşacaktır.

Ancak gelir vergisinin yaklaşık yüzde 91.8'i stopaj yani kaynakta kesinti suretiyle alınacaktır. Bu özellik gelir vergisinde mali güç ilkesinin terk edildiğini göstermektedir.

Diğer yandan toplam vergi gelirlerinin yaklaşık 18.4'ü uluslararası ticaret ve muamele vergilerinden oluşmaktadır. Bu durumda ithalat artışının varlığı halinde vergi gelirlerinde artış olacaktır.

"Türkiye harcamalar üzerinden en yüksek vergiyi yazımıza konu çalışmada yer alan tablodan anlaşılacağı üzere çiftçiler ödemektedir.

Bu grupta harcamalar üzerinden ödenen vergiler gelirin yüzde 24.5'i olarak hesaplanmıştır.

Ülkemizde küçük ve orta boy çiftçilerin üstlenmekte olduğu harcamalar üzerinden vergi mevcut sistemdeki adaletsizliğin somut göstergesidir.

Ülkemiz vergi sisteminde ortaya çıkan bu olumsuz değişimin mutlak suretle durdurulması gerekmektedir. Bunun için öncelikle gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilerle ilgili mevcut yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda yeniden yazılan ve 2006 yılında yürürlüğe konulan Kurumlar Vergisi Yasası'nda yer bazı hükümlerin şu anda uygulanabilme olanağı bulunmamaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmada yer alan Liberal Düşünce Derneği'nin konuya ilişkin vermiş bulunduğu görüşe göre "Vergileme meselesi demokrasinin bir anlamda özü"dür. "Çünkü vergilerin keyfi alınmaması, mutlaka kanunla vergi konulması, vergi değişikliklerinin mutlaka vatandaşa açıklanması, verginin asalaklığı teşvik etmeye dönüşmemesi gibi genel ilkelerle" uyumlu olması gerektiğini bilmek zorundayız.

(*) "Yurttaşların cebinden devletin kasasına: Türkiye'de kim ne kadar vergi ödüyor?" Çalışması Ünal Zenginobuz, Gökhan Özertan, İsmail Sağlam ve Fatoş Gökşen tarafından Açık Toplum Enstitüsü Türkiye Temsilciliği (Proje No: 20015424 OSIAF) ve Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Fonu'nun (Proje No: 05M101) ortak destekleriyle gerçekleştirilmiştir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 988

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergiyi kim ödüyor?