Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler

 

25.01.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler

Veysi Seviğ - 25 Ocak 2007 Perşembe - Dünya


Kurumlar Vergisi Yasası'nın birinci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi uyarınca "dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler"in kazançları kurumlar vergisine tabi tutulmuştur. Buna göre gerçekte dernekler ve vakıflar tüzel kişilikleri itibariyle kurumlar vergisinden bağışık olup, iktisadi işletmeleri bulunması halinde bu işletmelerin faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri kazançlar, kurumlar vergisine tabi tutulmaktadır.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın ikinci maddesinde "dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler"in tanımı yapılmıştır. Bu tanımlamaya göre "dernek veya vakıflara ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlılık arzeden, sermaye şirketi veyahut da kooperatif niteliğinde olmayan ticari, sınai ve zirai işletmeler ile benzer nitelikteki yabancı işletmeler dernek veya vakıfların iktisadi işletmeleridir."

Bir başka anlatımla dernek veya vakıflara ait veya bağlı olup, faaliyetleri devamlı olan ticari, sınai ve zirai işletmeler ile benzer nitelikteki yabancı işletmeler kurumlar vergisi yükümlüsü sayılmıştır. Bu bağlamda da bu tür işletmelerin belirgin özellikleri; bağlılık, devamlılık ve faaliyetin ticari, sınai veya zirai bir mahiyet arzetmesidir.

Dernek veya vakfa ait bir iktisadi işletmenin varlığından söz edilebilmesi için iktisadi işletmenin dernek veya vakfa ait veya bağlı olması gerekmektedir.

Devamlılık unsuru bir hesap dönemi içinde aynı veya ayrı faaliyet alanlarında ticari nitelikteki işletmelerin birden fazla yapılmasını ifade etmektedir. Bu nedenle aynı hesap döneminde tek işlem nedeniyle ticari faaliyetin devamlılık unsurunun oluştuğunu kabul etmek mümkün olmamakla birlikte, faaliyetin belli bir organizasyonu gerektirmesi veya amacının ticari olması durumunda devamlılık unsurunun varlığı kabul edilmektedir.

Ticari organizasyonun varlığı ticari işin en belirgin göstergesidir. Sermaye tahsisi, işyeri açılması, personel istihdamı, ticaret siciline kaydolmak gibi unsur ve özelliklerin tümünün veya bir kısmının yerine getirilmiş olması bir bir ticari işletmenin varlığını gösteren unsurlar bir ticari organizayonun da varlığını gösterir. Buna göre:

. Bir dernek tarafından belli bir eserin telif ve yayın hakkı sahibinin bu çalışmayı kitap olarak bastırıp satışa sunması halinde, bu işin bir defada yapılmış olması hali dahi, birden fazla kişiye satılmış olması durumunda, bu durum devamlılığın varlığını gösterir. Böyle bir durumda pazarlama işinin başka bir dağıtım şirketi aracılığı ile yapılmış olması hali mevcut durumu yani ticari organizasyonun varlığını perdeleyemez.

. Diğer taraftan bir derneğe ait binanın giriş katında dernek yönetimince hatıra eşya satışı yapılması söz konusu faaliyetin iktisadi işletme olma vasfını değiştirmeyecektir.

Dolayısıyla bir vergilendirme döneminde birden fazla çay ve yemek servisinin yapılması, tiyatro, kermes, konser gibi faaliyetlerin düzenlenmesi ve bu faaliyetlerden dolayı gelir elde edilmesi halinde, bu faaliyetlerden elde edilen kazanç kurumlar vergisine tabi tutulacaktır. Böyle tür faaliyetlerin varlığı halinde ise işe başlama bildiriminin yapılması, yasal nitelikteki defterlerin tutulması ve belge düzeni ile ilgili kurallara uygun davranılması gerekmektedir.

Bir başka açıdan yukarıdaki belirtilen özellikleri taşıyan, dernek ve vakıflara bağlı olarak faaliyet gösteren iktisadi işletmelerin şirket veya kooperatif şeklinde kurulmamış olması halinde dahi, bu işletmelerin bağlı bulunduğu bir tüzel kişilik varsa o tüzelkişiliğe ait bir iktisadi işletme olarak kabul edilmesi mevcut yasal düzenlemenin gereği olmaktadır.

Tüm bu açıklamalar çerçevesinde 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Yasası uyarınca dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmelerin;

. Kazanç gayesi güdüp gütmediklerine,

. Faaliyetin, yasa ile verilmiş görevler arasında bulunup bulunmamasına,

. Tüzel kişiliğe sahip olup olmamalarına,

. Bağımsız muhasebelerinin bulunup bulunmamasına,

. Kendilerine tahsis edilmiş sermaye veya iş yerlerinin olup olmadığına bakılmaksızın vergiye tabi tutulmasını öngörmektedir.

Diğer taraftan;

. Satılan mal veya hizmetin bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması,

. Kâr edilmemiş olması,

. Kârın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesi,

bunların iktisadi işletme olma özelliğini değiştirmeyecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1041

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler