Mal varlığı araştırması (soruşturması)

 

02.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

 Mal varlığı araştırması (soruşturması)

Veysi Seviğ - 02 Şubat 2007 Cuma - Dünya


"Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında"ki Yasa'nın 62'nci maddesi uyarınca bir kamu borçlusunun mal bildiriminde göstermiş bulunduğu veya alacaklı tahsil dairesi tarafından tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ve gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından amme alacağına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunur.

Maliye Bakanlığı'nın amme alacaklarının takibinde haczolunacak malların tespiti amacıyla yapılacak mal varlığı araştırmasının şekli, alanı ve kapsamı ile araştırma yapılacak amme alacaklarının türü ve tutarını belirlemeye yetkilidir. Bu yetki alacaklı amme idaresi itibariyle de kullanılabilir.

Maliye Bakanlığı bu yetkisini kullanarak devlete ait amme alacaklarının takip ve tahsili için yapılacak mal varlığı araştırmasının usul ve esaslarını belirlemiş bulunmaktadır. (440 Seri Numaralı Tahsilat Genel Tebliğ Bölüm: II, 30.01.2007 gün ve 26419 sayıı Resmi Gazete)

Buna göre devlete ait olup Maliye Bakanlığı'na ve Gümrük Müsteşarlığı'na bağlı tahsil daireleri tarafından takip ve tahsil edilen amme alacakları için tür ayırımı yapılmaksızın yurt çapında mal varlığı araştırması yapılacaktır.

Amme borçlusunun menkul ve gayrimenkul malları ile her türlü hak ve alacaklarından borcuna yetecek tutarda olan kısmının tespiti ve haczi için yurt çapında yapılacak mal varlığı araştırmasının, fe'ileri ile birlikte toplam tutarı 5.000.-YTL ve üzerindeki amme alacakları için yapılması öngörülmüştür. Bu nedenle takip konusu amme alacağının 5.000.-YTL'den az ise borçlu hakkında mal varlığı araştırması yapılmayacaktır.

Yurt çapında mal varlığı araştırmasının amme borçlusunun haczi kabil mal varlığının tespit edilerek haczedilmesini sağlamak amacıyla yapıldığı dikkate alınarak; alacaklı tahsil dairesi tarafından bulundukları illerde doğrudan veya bu konuda görevlendirilmiş dairelerce, diğer illerde ise aynı nev'i den tahsil daireleri aracılığıyla amme alacaklarının tahsil usulü Yasası'nın haczin tatbik şekline ilişkin hükümlerine göre yapılacaktır.

Haciz bildirisi düzenlenmek suretiyle haczedilecek mallarla bankalar nezdindeki hak ve alacaklar, trafik siciline kayıtlı mallar ve benzeri varlıklara ilişkin araştırmalar en fazla 50 amme borçlusunun borçlarını içerecek listeler şeklinde düzenlenmiş haciz bildirimlerinin tebliğ suretiyle yapılacaktır.

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı trafik birimlerinin birbiri ile bilgisayar ağ bağlantısı bulunduğundan, amme borçlusunun, Karayolları Trafik Yasası hükümlerine göre trafik şube ve bürolarına kayıtlı taşıtların haczi için alacaklı tahsil dairesinin bulunduğu yerdeki şube veya bürodan araştırma yapılması yeterlidir.

Amme borçlusu adına kayıtlı; hava araçlarının haczi için düzenlenen haciz bildirileri, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne, deniz taşıtlarının haczi için Uluslararası Gemi Sicili'ne kayıtlı deniz taşıtlarında Denizcilik Müsteşarlığı'na, diğer motorlu deniz taşıtları için belediyelerde ve liman başkanlıklarında ayrı ayrı sicil tutulduğundan, düzenlenen haciz bildirileri ise belediye ve/veya liman başkanlığına gönderilecektir.

Yurt çapında mal varlığı araştırması yapılmayacak tutardaki amme alacakları için amme borçlusunun;

. Bağlı olduğu tahsil dairesinin bulunduğu,

. Birden fazla tahsil dairesinde kayıtlı olması halinde, mükellefiyetini terk ettiği iller de dahil bu dairelerin bulunduğu,

. Tahsil dairesince bilinen ikametgah ve iş yeri adreslerinin bulunduğu, ayrıca gerçek kişilerin nüfusa kayıtlı olduğu,

. Mal varlığının bulunduğu yönünde edinilen,

İl veya illerde mal varlığının araştırılması yukarıda belirtilmiş bulunan ilkeler çerçevesinde yapılacaktır.

Mal varlığı araştırması ile ilgili olarak 30.01.2007 tarihinde önce başlatılmış bulunan işlemlere devam edilecek, 30.01.2007 tarihinden itibaren de yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde işlem yapılacaktır.

Ülke çapında mal varlığı araştırması ve belirlenmesi suretiyle mevcut kamu alacağının tahsili yönünde uygulanması öngörülen yeni yöntem yerine, söz konusu bilgilerin teknolojik olanaklardan yararlanılarak tek bir merkez de kimlik numarası üzerine izlenmesini sağlayacak bir sisteme geçilmesi kanımızca daha yararlı olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1908

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mal varlığı araştırması (soruşturması)