Ücret gelirlerinin beyanı

 

09.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ücret gelirlerinin beyanı

Veysi Seviğ - 09 Mart 2007 Cuma - Referans

Gelir Vergisi Yasası’nın 86'ncı maddesinin 1-b bendi hükmü uyarınca birden fazla işverenden ücret alan ve ücretlerinden Gelir Vergisi kesintisi yapılmış olan hizmetliler (ücretliler) birinci işverenden aldıkları ücret dışında kalan ücretleri toplamı Gelir Vergisi tarifesinin ikinci diliminde yer alan ve 2006 yılı için geçerli bulunan tutar olan 18.000 YTL’yi aşarsa ücretlerini yıllık beyanname üzerinde toplamak suretiyle vergi dairesine beyan etmek zorundadırlar.

01.01.2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bu tutar 19.000 YTL olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Yasal düzenleme gereği tek işverenden alınmış ve tekvif suretiyle vergilendirilmiş olan ücretler yıllık tutarı ne olursa olsun yıllık beyan kapsamı dışındadır. Bu durumda başka gelirleri nedeniyle yıllık beyanname vermek zorunda olanlar tek işverenden almakta oldukları ücretleri miktarı ne olursa olsun yıllık beyannamelerine dahil etmeyecektir.

Örneğin 2006 yılında birinci işverenden alınan ücretler toplamının 21.000 YTL, ikinci işverenden alınan ücretler toplamı ise 19.000 YTL olduğunu varsayacak olursak bu takdirde söz konusu ücret geliri sahibinin ücretlerini bir beyanname üzerinden toplayarak beyan etmesi ve toplam tutar üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi'nden kendisinden kesinti suretiyle alınan Gelir Vergisi'ni mahsup ederek geriye kalan kısmı ödemesi gerekmektedir.

Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, ücret gelirini elde edenler, birinci işverenden almış oldukları ücretin hangisi olduğu konusunda belirleme hakkına sahip bulunmaktadır. Buna göre birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı serbestçe belirlenebilecektir.

Örneğin bir ücretlinin yılın birinci altı ayında bir işveren nezdinde çalıştığını, bilahare iş değiştirerek söz konusu yılın ikinci altı ayında başka bir işveren nezdinde çalıştığını varsayacak olursak söz konusu ücretli birinci işveren olarak bu iki işverenden herhangi birisini belirleyebilecektir.

Diğer yandan zaman zaman ücret sayılan ödemelerin neler olabileceği konusunda uygulamada bazı duraksamalar söz konusu olabilmektedir.

Gelir Vergisi Yasası’nın 61'inci maddesi uyarınca aşağıdaki ödemeler de ücret olarak kabul edilmektedir.

* Gelir Vergisi Yasası’nın 23'üncü maddesinin 11 numaralı bendinde hükme bağlandığı üzere yasa ile kurulan emekli sandıkları ile özel olarak bazı kurumların bünyesinde kurulmuş bulunan özel emekli sandıkları tarafından ödenen aylıklar toplamının en yüksek Devlet Memuru’na ödenen en yüksek ödeme tutarını aşan kısmı ücret olarak kabul edilmektedir.

* Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler,

* Türkiye Büyük Millet Meclisi, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri ile özel yasalarına veya idari kararlara göre kurulan daimi ve geçici bütün komisyonların üyelerine ve benzer nitelikteki kişilere bu sıfatları dolayısıyla ödenen ve sağlanan para, ayın ve menfaatler,

* Yönetim ve denetim kurulları başkan ve üyeleri ile tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen ve sağlanan para, ayın ve menfaatler,

* Bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler,

* Sporculara transfer ücreti veya sair adlar altında yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler de ücret olarak kabul edilmektedir. Ancak Gelir Vergisi Yasası’nın geçici 64'üncü maddesi uyarınca 31.12.2007 tarihine kadar sporculara ücret olarak yapılan ödemeler Gelir Vergisi'nden müstesnadır. Bu ücretler üzerinden yüzde 15 oranında Gelir Vergisi tevkifatı yapılır. Bu istisnanın tevkif yoluyla ödenen Gelir Vergisi'ne şumulü yoktur. Bu nedenle sporculara yapılan bu tür ödemeler beyan kapsamı dışında kalmaktadır.

Uygulamada üzerinde durulması gereken bir başka özellik de ikinci olarak kabul edilen işverenin birden fazla olması halinde 2006 yılı için 18.000 YTL, 2007 yılı için 19.000 YTL’lik haddin söz konusu ücretlerin toplamı üzerinden dikkate alınması gerekliliğidir.

Örneğin birinci işverenden alınan ücretin 30.000 YTL, ikinci işverenden alınan ücretin 12.000 YTL, üçüncü işverenden sağlanan ücretin ise 7200 YTL olduğunu varsayacak olursak böyle bir durumda ikinci ve üçüncü işverenden sağlanan ücret geliri toplamının (12.000 + 7200 =) 19.200 YTL olması nedeniyle her hal ve takdirde bu ücretlinin söz konusu ücret gelirlerini bir beyanname üzerinde toplaması ve beyan etmesi gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 874

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ücret gelirlerinin beyanı