Yap-boz

 

27.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yap-boz

Veysi Seviğ - 27 Mart 2007 Salı - Referans

Bu yılın ilk iki aylık gerçekleşmesinin son yılların gurur kaynağı bütçe performansına gölge düşürdüğü izlenirken, halen de buradan hareketle yılın tamamı için gevşek maliye politikası çıkarımı yapılmasını anlamlı bulmuyoruz. Geçmişte de bu tür sapma dönemlerinin yaşanması ve sonrasında alınan tedbirlerle olumsuzlukların giderilmesinin verdiği güvenin yanısıra, bu kez de bu yönde irade gösterilmesi en azından başlangıç için ümit vericidir. Rakamları ortaya koyarak değerlendirmemize devam edelim.

Hazine tarafından açıklanan kamu kesimine ilişkin son verilerde, 2006 yılı için merkezi yönetim bütçesi dışındaki kamu kesiminin faiz dışı fazla (FDF) performansı hakkında tek bilinmeyenin KİT’lerin aralık ayı FDF’si olduğu görülmektedir. Ancak, ocak-kasım döneminde görülen performans dahi alınması taahhüt edilen tedbirlerin gerekliliğine işaret etmiştir. 2005 yılında söz konusu dönemde 1 milyar 574 milyon YTL FDF veren KİT’ler bu yıl aynı dönemde sadece 743 milyonn YTL fazla verebilmiştir. Bu durum 2006 hedefini tehlikeye atmamıştır.

Yüzde 6,5'lik hedef aşıldı


Hesaplamalarımıza göre, aralık ayında KİT’lerin önceki seneye benzer bir performans gösterdiği varsayıldığında, programın temel performans kriterinde GSMH’ya oranla yüzde 6,7’lik bir FDF sağlandığını yani yüzde 6,5’lik hedefin aşıldığını hesaplamaktayız. Bu tahminimizin Ekonomiden sorumlu Bakan Ali Babacan tarafından da teyid edildiğini görmekteyiz. Kamu sektöründe KİT’ler dışında, Bütçe Dışı Fonların (Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Özelleştirme Fonu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu) mali performansında KİT’lere göre çok daha ciddi boyutta kötüleşme dikkat çekmektedir.

2005’te 917 milyon YTL fazla veren BDF’ler 2006’da 2 milyar 169 milyon YTL faiz dışı açık vermiştir. Ancak henüz bu bozulmanın hangi fondan veya fonlardan kaynaklandığını bilmemekteyiz. Dolayısı ile, 2006 yılındaki yüzde 6,7 düzeyindeki KKS FDF gerçekleşmesine Merkezi Yönetim bütçesi dışındaki kamu kurumlarının katkısının yüzde 0,3 ile sınırlı kaldığı anlaşılmaktadır.

2007 hedefleri zorlayıcı

Diğer taraftan, ekonominin büyüme hızındaki kademeli yavaşlama ve geçen senenin bir defaya mahsus gelirlerinin bu sene olmaması ile bütçe hedeflerinin 2007’de daha zorlayıcı olduğunu düşünüyoruz. Nitekim, 12 aylık kümülatif FDF, şubat sonunda hesaplamalarımıza göre, konsolide kamu sektöründe (KKS) milli gelire oranla yüzde 5,8, merkezi yönetimde de yüzde 5,4’ü seviyesine gerilemiştir. Aslında, ilk aylarda ortaya çıkan bu performans görünümü alınacak tedbirlerin GSMH’ya oranla ne boyuta ulaşabileceği konusunda da fikir vermektedir. Merkezi yönetim bütçesi ve diğer kamu kesimi toplamından oluşan KKS FDF dengesini yeniden hedeflerle uyumlu bir görünüme oturtmak için en azından GSMH’ya oranla yüzde 0,7 boyutunda (4.4 milyar YTL) tedbir alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu bağlamda, Babacan’ın açıklamasında belirtilen yüzde 0,6 düzeyindeki tasarruf tedbirleri mimimum beklentimize çok yakın gibi görünmekte, ancak önümüzdeki dönemde olası bir sapma için emniyet marjı içermemektedir. Bu tedbirler yeterli olmazsa, hükümetin öncelikli olarak elektrik ve doğalgaz fiyatlarını maliyetlere bağlı olarak artırması veya bazı KİT yatırımlarını sınırlandırılması gerekli olacaktır. Ayrıca, sağlık harcamalarının bütçe ödenekleri içinde kalmasını teminen aylık olarak belirlenen harcama sınırlarının aşılması durumunda izleyen ay hizmetlerin fiyatlarının artırılması yoluna gidilerek, harcama sınırları içinde kalınması da planlanmaktadır.

Tedbir alınması gerekiyor


Ancak, mali performansı iyileştirecek son çare olarak düşünülen her iki tedbirin de TÜFE üzerinde artırıcı yönde etkide bulunacağını da dikkate almak gerekmektedir. Bizim hesaplamalarımıza göre TÜFE içerisinde elektriğin yüzde 3,4, doğalgazın yüzde 1,1 ve sağlık hizmetlerinin yüzde 1,4 ağırlığı bulunuyor ve burada yapılacak zamlar da enflasyon üzerindeki baskıyı artırarak faiz indirimlerinin gecikmesine yol açabilir. Örneğin bunların hepsinde yapılacak yüzde 5’lik zam, yıllık enflasyonu 0.3 puan artırır ki, yıl sonu hedefinin yüzde 4 olduğunu düşünürsek bu da azımsanamayacak bir etkidir.

Sonuç olarak, yeni veriler 2006 yılı mali performans hedeflerinin KİT’lerdeki olumsuz görünüme rağmen aşıldığını gösterirken, bu yılın ilk iki ayına ait gelişmeler 2007 yılı KKS hedefi için tedbir alınması gereğine işaret etmiştir. Bu doğrultuda, IMF ile gözden geçirme kapsamında yapılan görüşmelerde, harcamalar tarafında alınacak önlemler konusunda anlaşmaya varılmasının, yılın geri kalanında daha olumlu bir performans görmek ve yılsonu hedeflerini yakalamak konusunda umut verici olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu yıl yapılacak olan genel seçimler öncesi tedbirlerin siyaseten zorlayıcı bulunabilecek olması, yine de daha kesin ve olumlu bir yargıda bulunmak için öncelikle hükümetin gerekli kararları aldığını ve bu önlemlerin neleri içerdiğini görmemizi gerektirmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 717

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yap-boz