Vergi indiriminden yararlandırılacak harcamalar ve indirim

 

03.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi indiriminden yararlandırılacak harcamalar ve indirim

Veysi Seviğ - 03 Ocak 2005 Pazartesi - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın mükerrer 121'inci maddesinde hükme bağlandığı üzere gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde, yükümlülerin kendisi, eşi ve çocuklar ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve ikamet edilen konuta ait kira harcamaları vergi indirimine konu edilmektedir.

Yasal düzenlemeden de anlaşılacağı üzere vergi indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen ücretliler yararlanabilir.

Vergi indiriminden yararlandırılması öngörülen harcamalar ise şunlardır:

. Eğitim harcamaları (giderleri): Eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dersanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarlar vergi indirimine esas alınır.

. Sağlık giderleri: Teşhis ve/veya tedavi sürecinde yapılan sağlık harcamaları (muayene, tahlil, ameliyat, fizik, tedavi ve hastane giderleri ile ilaç, sağlık malzemesi, gözlük ve lens alımları gibi) vergi indirimine konu teşkil edecektir.

Söz konusu harcamaların bir kısmının işveren tarafından karşılanması halinde, ücretlinin kendisinin harcamış olduğu tutar vergi indirimine konu edilecektir.

. Gıda giderleri; gıda giderlerinden her türlü yiyecek ve içecek için yapılan harcamaların anlaşılması gerekmektedir. Ancak sigara ve alkollü içecekler bu kapsama dahil değildir.

Diğer yandan evlerde beslenen kuş, kedi, köpek gibi hayvanlar için alınan yem, mama vesair gıda maddeleri gıda maddesi kapsamında olmadığından, bu tür alımlar için yapılan harcamalar vergi indiriminden yararlandırılmamaktadır.

. Giyim giderleri; iç ve dış giyime yönelik malların satın alınması için yapılan harcamalar ile bunların dikim, tamir ve onarımı için yapılan harcamaların tümü vergi indiriminden yararlandırılmaktadır.

* Kira giderleri; ikamet edilen konut için yapılan kira ödemeleri vergi indiriminden yararlandırılmaktadır. Peşin ödenen kiralar ise ilgili olduğu dönemlerde indirim konusu yapılabilir.

Yukarıda belirtilen harcamaların vergi indirimine konu edilebilmesi için harcamaların Türkiye'de ve gelir veyahut da kurumlar vergisine tabi yükümlülerden yapılması gerekmektedir.

Bu bağlamda Kurumlar Vergisi Yasası'nın 7'nci maddesi veya kendi özel yasalarında yer alan hükümlerle kurumlar vergisi bağışıklığı tanınan kurumlar nezdinde yapılan harcamalar vergi indiriminden yararlandırılmamaktadır.

Ancak tüzel kişilikleri itibariyle kurumlar vergisi yükümlüsü olmayan dernek ve vakıfların, kurumlar vergisi yükümlüsü olan iktisadi işletmelerinden sağlanan vergi indirimine konu mal ve hizmetler için yapılan harcamalar vergi indiriminden yararlandırılmaktadır.

Kurumlar vergisinden muaf olan genel ve katma bütçeli dairelere ait kreş, konuk evleri ve bunların kantinlerinden yapılan harcamalar vergi indirimine konu edilmemektedir.

Mal ve hizmetlerin alındığı gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerinin kazancının kısmen veya tamamen vergiden istisna edilmiş olmasının vergi indirimi uygulamasına etkisi bulunmamaktadır.

Örneğin bir anonim şirketin işletmekte olduğu özel ilköğretim okulundan elde ettiği kazancı Kurumlar Vergisi Yasası'nın 8'inci maddesinin 8 numaralı bendi hükmü gereği istisnadan yararlanmaktadır. Bu okuldan alınan eğitim hizmeti için yapılan harcamalar, anılan şirketin kurumlar vergisi yükümlüsü olması nedeniyle vergi indirimine konu edilecektir.

Herhangi bir harcamanın vergi indirimine konu edilebilmesi için gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerinden alınacak;

. Fatura,

. Serbest meslek makbuzu,

. Perakende satış fişi,

. Ödeme kaydedici cihazlara ait satış (yazar kasa) fişi,

ile belgelendirilmesi gerekmektedir.

Gerçek kişilerden yapılan kiralamalarda, kira ödemesine ilişkin kira sözleşmesinin bir örneği ve banka dekontu, kira ödemesinin nakden yapılması halinde ise ödemeye ilişkin mal sahibinin vereceği belge ile kira sözleşmesinin bir örneği kanıtlayıcı (tevsik edici) belge olarak kabul edilmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 762

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi indiriminden yararlandırılacak harcamalar ve indirim