Ücretlilere vergi indiriminde özel durumlar

 

06.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Ücretlilere vergi indiriminde özel durumlar

Veysi Seviğ - 06 Ocak 2005 Perşembe - Dünya


Ücretlilere vergi indirimi uygulaması, ücretlinin işten çeşitli nedenlerle ayrılması halinde yararlanma açısından farklılık göstermektedir. Bu bağlamda söz konusu özel durumların varlığı halinde yapılacak vergi indirimi ile ilgili işlemler aşağıda açıklanmıştır.

Emeklilik nedeniyle işten ayrılan ücretliler, 2004 yılı içinde vergi indirimine konu mal ve hizmet alımlarına ilişkin yaptıkları harcamalara ait belgelerini süresi içersinde emekli oldukları işverene vereceklerdir.

Genel bütçeye dahil olan daireler, ayrı bir vergi indirimi bordrosuna dahil ettikleri bu ücretliler için hazırlayacakları tahakkuk müzekkeresi ve verile emrine dayanarak şubat ayı içinde emeklilerine hesaplanan vergi indirimi tutarını nakden ödeyeceklerdir.

Muhtasar beyanname veren işverenler ise emeklilik nedeniyle işten ayrılanlar için hesapladıkları vergi indirimi tutarlarını, ocak ayına ait olup 20 Şubat akşamına kadar verilecek muhtasar beyanname ile beyan edilen tevkif suretiyle kesilen vergilerden mahsup edeceklerdir. Bu mahsuba rağmen arta kalan vergi indirimi tutarı, vergi dairesi tarafından harcamaların vergi indirimi konusuna girip girmediği, belgelerin geçerli olup olmadığı ve vergi indirimi tutarının doğru hesaplanıp hesaplanmadığı hususlarını tespitine ilişkin gerekli incelemenin yapılmasını müteakip en geç mart ayının sonuna kadar muhtasar beyanname veren yükümlüye (işverene) nakden iade edilecektir.

Mahsup edilen vergi indirimi tutarının işverenler tarafından 20 Şubat akşamına kadar hak sahiplerine nakden ödenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda nakit iadenin vergi dairesinden nakden alındığı tarihten itibaren üç gün içinde hak sahiplerine ödenmesi zorunludur.

Bu zorunluluk işten ayrılan ancak bir başka işveren nezdinde çalışmayan ücretliler hakkında da geçerli bulunmaktadır.

Vergi indirimine ait bildirim işverene verildikten sonra emekli olanların yararlanılmamış bir vergi indirimi alacağı var ise bu tutar son ücret ödemesinin yapıldığı ayın muhtasar beyannamesinde mahsup edilerek hak sahiplerine ödenecektir. Ancak muhtasar beyannamede de mahsup edilemeyen kısım ise vergi daireleri tarafından harcamaların vergi indirimi konusuna girip girmediği, belgelerin geçerli olup olmadığı ve vergi indirim tutarının doğru hesaplanıp hesaplanmadığı hususlarının tespitine ilişkin gerekli incelemenin yapılmasından sonra hak sahiplerine işveren tarafından nakden ödenecektir.

Genel bütçeye dahil olan daireler ise bu ücretlilere ilişkin vergi indirimine ait kalan tutarı, tahakkuk müzekkeresi ve verile emrine dayanarak emekli olanlara nakden ödeyecektir.

Vefat eden ücretlilerin vergi indirimine konu mal ve hizmet alımlarına ilişkin yapmış oldukları harcamalara ait belgeler, varislerin biri tarafından işverenden vergi dairesine hitaben yazılacak vefat edenin o işyerinde çalıştığı döneme ait vergi matrahını belirleyen bir yazı ile birlikte işverenin muhtasar beyanname yönünden bağlı olduğu vergi dairesine vefat tarihinden itibaren 20 Ocak tarihine kadar olan süre içinde herhangi bir tarihte verilecek ve bu belgeler üzerinden gerekli kontroller yapıldıktan sonra belgelerin verildiği ayı izleyen ayın sonuna kadar vergi dairesi tarafından kendilerine nakden ödenecektir. Başvuruda bulunan varis, veraset ilamını ve diğer varislerden el yazısı ile kendisini yetkili kıldıklarını belirten imzalı yazıları da ayrıca vergi dairesine ibraz etmek zorundadır.

Bir işveren nezdinde ücretli olarak çalışmakta iken, iş değiştirmek suretiyle başka bir işveren nezdinde çalışmaya başlayan ücretliler, işveren değiştirdiği takvim yılına ilişkin vergi bildirimini en son çalıştığı işverene verecektir.

Ancak bu ücretliler, daha önce çalıştığı işverenden kendilerine ödenen ücretlerin vergi matrahını, bu matrahtan kesilen gelir vergisini ve bu verginin beyan edilmiş (tahakkuk fişine bağlanmış) olduğunu gösterir belgeyi alarak, en son çalıştığı işverene ibraz etmekle yükümlü bulunmaktadırlar. Bu yazının bir örneği yeni işveren tarafından eski işverenin muhtasar beyanname yönünden bağlı olduğu vergi dairesine bir yazı ile gönderilecektir. Bildirimin verildiği işveren, bu belgeleri de dikkate alarak iade işlemini yapacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 688

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ücretlilere vergi indiriminde özel durumlar