Ücretlilere vergi indiriminde özel durumlar (II)

 

07.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Ücretlilere vergi indiriminde özel durumlar (II)

Veysi Seviğ - 07 Ocak 2005 Cuma - Dünya


Ücretli vergi indirimi bildirimini yaptıktan sonra işinden ayrılabilir ve/veya başka bir işveren yanında çalışmaya başlayabilir. Bunun dışında çalışılan işyeri kapanmış veyahut da tasfiye haline girmiş bulunabilir. Bu gibi durumlarda ücretlinin yasal indirim hakkından yararlanması nasıl olacaktır? Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanmış bulunan 255 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğ ile bu gibi durumlarda yapılacak vergi indirimi uygulaması ile ilgili ilkeler belirlenmiş bulunmaktadır. Şöyle ki;

. Bildirimin en son işverene verilmesinden sonra ücretlinin buradaki işinden ayrılması başka bir işveren nezdinde çalışmaya başlaması halinde, ücretlinin vergi indirimine ait bildirimini vermiş olduğu işvereninden; bir önceki yıl gelir vergisi matrahı, vergi indirimine konu harcama tutarı, hesaplanan vergi indirimi tutarı ile o tarihe kadar yararlanmış olduğu vergi indirimi tutarlarını aylar itibariyle belirten bir yazıyı alarak yeni işverenine ibraz edecek ve bu işveren yararlanılmamış olan kalan vergi indirimi tutarını ücretliye ödeyeceği ücretlerden kesilen gelir vergisinden genel esaslar çerçevesinde mahsup edecektir. Bu yazının bir örneği yeni işveren tarafından eski işverenin muhtasar beyanname yönünden bağlı olduğu vergi dairesine bir yazıyla gönderilecektir.

. Bildirimin işverene verilmesinden sonra ücretlinin buradaki işinden ayrılarak genel bütçeye dahil olan dairelerde çalışmaya başlaması halinde ise, ücretlinin vergi indirimine ait bildirimini vermiş olduğu eski işvereninden; bir önceki yıl gelir vergi matrahı, vergi indirimine konu harcama tutarı, hesaplanan vergi indirimi tutarı ile o tarihe kadar yararlanmış olduğu vergi indirimi tutarlarını aylar itibariyle belirten bir yazıyı alarak yeni işverenine ibraz edecek ve bu işveren yararlanılmamış olan kalan vergi indirimi tutarını genel esaslar çerçevesinde çalışanına ödeyeceği ücret üzerinden gelir vergisinden mahsup edecektir.

. Çalıştığı işverenin çeşitli nedenlerle yükümlülüğünün sona ermesi halinde, bu işyerinde çalışan ücretlinin başka bir işyerinde çalışmaya başlamamış olması durumunda işvereni aracılığı ile vergi indiriminden yararlanma olanağı kalmayan ücretliler "Ücretlilerde Vergi İndirimine Ait Bildirimi"ni 20 Ocak tarihine kadar eski işvereninin muhtasar gelir vergisi beyannamesi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verecektir.

Vergi bildiriminin verildiği vergi dairesi; ücretlinin ilgili yılda o işyerinde çalışıp çalışmadığı, çalıştığı döneme ilişkin ücretlilerin vergi matrahı, bu ücretler üzerinden kesilen vergilerin muhtasar beyanname ile beyan edilip tahakkuk ettirildiği, vergi indirimine konu harcamaların vergi indirim konusuna girip girmediği, belgelerin geçerli belge olup olmadığı hususlarında yapacağı inceleme sonucunda vergi indirimi tutarını hesaplayacak ve mart ayı sonuna kadar ücretliye nakden iade edecektir.

Tasfiye halinde ise tasfiye haline giren kurumun tasfiye memurları vergi indirimi ile ilgili işlemleri yapmak zorundadır.

. Vergi indirimine ait bildirimin işverene verilmesinden sonra işverenin işi bırakması ve ücretlinin başka bir işveren nezdinde çalışmaması durumunda mahsup edilmemiş vergi indirimi tutarı, işverenin muhtasar beyanname yönünden bağlı olduğu vergi dairesi tarafından ücretlinin ilgili yılda o işyerinde çalışıp çalışmadığı, çalıştığı döneme ilişkin ücretlerinin vergi matrahı, bu ücretler üzerinden kesilen vergilerin muhtasar beyanname ile beyan edilip tahakkuk ettirildiği, vergi indirimine konu harcamaların vergi indirimi konusuna girip girmediği, belgelerin geçerli belge olup olmadığı ile vergi indirimi tutarının doğru hesaplanıp hesaplanmadığı hususlarında yapacağı inceleme sonucunda ücretliye nakden iade edilecektir.

Ücretlinin başka bir işveren nezdinde çalışmaya başlaması halinde, vergi indirimi yeni işveren tarafından da yapılabilecektir. Ancak bu konuda yeni işveren ücretlinin eski işvereninden getirmiş olduğu yazının bir örneğini eski işverenin muhtasar beyanname yönünden bağlı olduğu vergi dairesine bir yazı ekinde gönderecektir. Bu bağlamda ücretlinin eski işyerinden alması gereken yazıyı çeşitli nedenlerle alamamış olması durumunda, mahsup edilemeyen vergi indirimi tutarı yapılacak vergi incelemesi sonucuna göre ücretliye vergi dairesi tarafından nakden ödenecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 952

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ücretlilere vergi indiriminde özel durumlar (II)