KDV açısından "kurşun kalem" tanımı

 

10.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

KDV açısından "kurşun kalem" tanımı

Veysi Seviğ - 10 Ocak 2005 Pazartesi - Dünya


Bakanlar Kurulu'nun 27.12.2004 gün ve 2004/8301 sayılı kararnamesi ekinde yer alan kararın 3'üncü maddesi ile katma değer vergisi oranlarını belirleyen II sayılı listenin altıncı sırasının sonuna "kurşun kalem, boya kalemleri, sulu boya ve pastel boyalar, okul defterleri, silgi, kalemtraş, cetvel, pergel, gönye, iletki" ibareleri eklenmiş bulunmaktadır.

Söz konusu malzemeler 01.01.2005 tarihinden itibaren yüzde sekiz oranında katma değer vergisine tabi tutulacaktır. Bu bağlamda II sayılı listede yer alan söz konusu malzemeler 31.12.2004 tarihine kadar yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi tutulurken, yıl başından itibaren bu malzemeler üzerinden alınan katma değer vergisinde on puanlık bir indirim yapılmış olup, tüm yetkililerin yapmış olduğu açıklamalardan anlaşılacağı üzere tüketiciler de bu indirimin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını dikkatlice izlemek suretiyle haklarını koruyacaklardır.

Belki başlangıçta özellikle eğitim araçları üzerinde var olan vergi yükünü hafifletmeye yönelik olarak yapılan katma değer vergisi indirimi uygulamada yeni bir uyuşmazlık alanı haline gelmek üzeredir.

Vergi idaresinin yerel temsilcileri "kurşun kalem" terimini dar anlamda değerlendirerek tahtadan içersinde kurşun bulunan yazı aracı olarak kabul etmektedirler. Bu durumda örneğin mekanik kurşun kalemler söz konusu katma değer vergisi inidiriminden yararlandırılmamaktadır.

Öğrenciler açısından kullanımı kolay olan mekanik kurşun kalemlerin teslimi yüzde kaç katma değer vergisine tabidir?

Bazı vergicilere göre mekanik kurşun kalemler kurşun kalem tanımlamasının kapsamı dışında kaldığından yüzde 18 katma değer vergisine tabidir.

Kurşun kalemde yüzde 8 oranı sadece ahşap, klasik kalemler için geçerlidir. Diğer yandan her türlü defter bundan böyle yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulmayacaktır. Çünkü kararnamede yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulacak defter cinsi "okul defterleri" olarak belirlenmiş olup, bu oran ancak üzerinde Türkçe "okul defteri" yazan defterler için geçerlidir. Bu görüş bize ait değildir. Uygulayıcılar böyle düşünmektedir.

Eğer defterin üzerinde "okul defteri" ibaresi yoksa o defterin teslimi yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi tutulacaktır. Bu arada geçtiğimiz günlerde yaşanan bir tartışmada harita ve metot defterlerinin yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi tutulması gerektiği ifade edilerek, bu defterlerin tesliminde yüzde 8 oranını uygulayanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edilmiştir.

Bu bağlamda karşımıza çıkan bir başka duraksama konusu da kalemtraşlarla ilgilidir. Bir görüşe göre kalemtraştan anlaşılması gereken öğrenci çantasında özellikle kalem kutularında taşınabilen kalem yontmaya yarayan araçlar olarak kabul edilen kalemtraşların elektrikli olanları bu kapsama girmediğinden indirimli orandan yararlandırılmayacaktır.

Örneğin çocuğuna pilli kaleratraş alan bir kişi mevcut düzenlemeler çerçevesinde indirimli orandan yararlanabilecek midir? Bazı vergicilere göre elektronik çalışma özelliğine sahip kalemtraşlar istisnadan yararlandırılamayacaktır.

Katma değer vergisi uygulaması açısından önem arz eden ve özel olarak listelenmek suretiyle getirilmiş bulunan farklı oranlara tabi tutulması öngörülen mal gruplarına yönelik olarak yapılan son değişiklikler idarece nasıl yorumlanacaktır? Bu konu hem tüketiciler ve hem de söz konusu mal ve hizmetleri sunanlar açısından önem arz etmektedir.

Konuya ilişkin olarak mal ve hizmet sunumunda bulunan kurum ve kuruluşlarda da duraksamalar uygulamanın ilk gününden itibaren artmaya başlamıştır.

Örneğin Vergi Usul Yasası'nın 231/2 maddesinde yer alan ve faturaların düzenlenmesi sırasında kullanılması söz konusu olabilen "kopya kurşun kalemi" yüzde kaç oranında katma değer vergisine tabi tutulacaktır?

Bu konuda bilgisine başvurduğumuz bir yetkili bize kopya kurşun kaleminin her şeyden önce okul malzemesi olmadığını ve söz konusu yazı aracının bu tanımı ile II sayılı listede yer almadığını ifade ederek yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi tutulması gerektiğini ifade etmiştir.

Gerçekte günümüzde kopya kurşun kaleminin kullanımı son dereci azalmış olmasına rağmen, uygulamada bu ayırımın yapılması zordur.

Diğer taraftan yukarıda da vurgulamaya çalıştığımız gibi özellikle kurşun kalemi tanımında uygulamanın ilk gününde ortaya çıkan farklı yaklaşımlar ve özellikle de mekanik kurşun kalemlerin indirimli katma değer vergisinden yararlandırılmayacağı yönündeki görüşler ileriki günlerde yeni duraksamaların ortaya çıkmasına neden olabilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 804

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KDV açısından "kurşun kalem" tanımı