Vergi mükellefiyeti ve sicil kaydının silinmesi

 

14.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi mükellefiyeti ve sicil kaydının silinmesi

Veysi Seviğ - 14 Ocak 2005 Cuma - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın 160'ıncı maddesi uyarınca "İşi bırakma bildiriminde bulunmayan bir mükellefin işi bıraktığının tespit edilmesi veya yapılan araştırma ve yoklamalar sonucunda bilinen adreslerinde bulunamaması ve başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilmemesi veya başkaca bir ticari, zirai ve mesleki faaliyeti olmadığı halde münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiğinin vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen rapor ile tespit edilmesi ve mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmediğinin raporda belirtilmesi halinde, mükellef (matrahlı veya matrahsız beyanname verenler dahil) işi bırakmış addolunur ve mükellefiyet kaydı vergi dairesince terkin edilir. Bu durum, ilgili meslek üst kuruluşuna da bildirilir."

Yasal düzenleme gereği olarak mükellefiyet kaydının terkin edilmesi, mükellefin işi bırakmasından önceki döneme ilişkin yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacağı gibi bu tarihten sonra faaliyette bulunduğunun tespiti halinde bu dönemlere ilişkin vergilendirmeye ve sahte belge düzenleme fiilini işleyenler hakkında kovuşturma yapılmasına ve ceza uygulamasına da engel teşkil etmemektedir.

Yukarıda yer alan yasal düzenlemeden de anlaşılacağı üzere işi terk işlemleri iki kısma ayrılmak suretiyle hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Şöyle ki;

. İşi bırakma bildiriminde bulunmayan bir mükellefin işi bıraktığının tespit edilmesi veya yapılan araştırma ve yoklamalar sonucunda bilinen adreslerinde bulunamaması ve başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilememesi,

. Başkaca bir ticari, zirai ve mesleki faaliyeti olmadığı halde, münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiğinin vergi incelemesine yetkili organlarca düzenlenen rapor ile tespit edilmesi ve mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmediğinin raporda belirtilmesi,

hallerinde mükellef işi bırakmış olarak kabul edilecek ve yükümlülük kaydı vergi dairesi tarafından terkin edilecektir.

Söz konusu terkin işlemi vergi mükellefiyeti açısından olup, söz konusu terkin işlemi 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Yasası'nın 10'uncu maddesinde yer alan hükümle örtüşmemektedir.

Çünkü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Yasası'nın 10'uncu maddesi uyarınca "...İçinde bulunulan yıldan önceki iki yıldan itibaren adresleri ve durumları tespit edilemeyenler ile bu süre zarfında aidat ödemeyen üyelerin isimleri, oda yönetim kurulu kararıyla, meslek grupları ve seçmen listelerinden silinir; aidat tahakkukları durdurulur." Buna göre söz konusu hükmün "...her yılın ocak ayı içinde yerine getirilmesinden oda yönetim kurulu sorumludur."

Diğer yandan yine yasal düzenleme gereği olarak "...oda yönetim kurulu kararını takip eden yılbaşından itibaren iki yıl içinde, ilgilinin üyesi bulunduğu odaya müracaatla adres ve durumunu bildirmemesi halinde, oda yönetim kurulunun teklifi ve meclis kararıyla ticaret sicil kaydının resen silinmesi için ticaret sicil memurluğuna ihbarda bulunulur. İhbarı takip eden ayın ilk günü itibariyle oda kaydı silinmiş sayılır."

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 10'uncu maddesi, herhangi bir üyenin oda kaydından silinmesine yönelik olarak belirlenmiş bulunduğu hukuki koşullar oluşmadığı sürece bir üyenin oda kaydından terkin edilmesi mümkün olamayacaktır.

Böyle bir durum karşısında bir vergi mükellefinin mükellefiyet kaydının terkin edilmesine karşılık ilgili oda kaydında kalması söz konusu olabilecektir.

Diğer yandan Türk Ticaret Yasası'nın 33'üncü maddesi uyarınca Ticaret Sicili'ne tescilin dayandığı hadise veya muameleler tamamen veya kısmen sona erer veya ortadan kalkarsa sicildeki kayıt da tamamen veya kısmen silinir."

Yasa maddesi herhangi bir tacirin Ticaret Sicili'nden terkini için tescilin dayandığı olayın veya işlemlerin tamamen veya kısmen sona ermesi koşulunu öngörmüş bulunmaktadır. Böyle bir durumda tacirin vergi mükellefiyetinin kaldırılmış bulunması, sicilden kaydının silinmesine neden olmayacaktır.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere vergi mükellefiyeti açısından yapılan terkin işlemi, oda sicilinden silinmeye neden olamayacak bu durum uygulamada bazı duraksamaların ortaya çıkmasına neden olabilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1282

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi mükellefiyeti ve sicil kaydının silinmesi