Vergi danışmanınız

 

15.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU-CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 15 Ocak 2005 Cumartesi - Dünya

Soru: Ücretlilerin vergi iadesinin düşürülmesi ile ilgili yazı yazarsanız seviniriz. Geçen sene yüzde 11'lere kadar çıkan vergi iadesi -ki o az idi, bu sene ortalama yüzde 5'e düşmüştür. Gelir vergisi oranlarında 2004'te değişiklik mi olmuştur ki bu şeklide yapılandırma olmuştur?

Zaten;

1. Her alınan mal ve hizmet vergi iadesi için kabul görmüyor.

2. İşyerleri KDV'yi mahsup ediyor, biz sadece geçen sene yüzde 11'ini tahsil ediyor idik, bu oranın yüzde 5'ini alırsak, o malı yüzde 13 pahalı alacağız. Ayrıca böyle uygulama devam ederse herkese iadenin cazibesi kalmayacak, fiş pazarlığına girişilecek, bu da vergi tahsilatında önemli gerileme kaydedilmesine neden olacaktır.

Nitekim yılbaşından itibaren fiş pazarlığının daha yoğun yaşandığını gözlemeye başladım.

Yanıt: Gelir Vergisi Yasası'nın mükerrer 121. maddesi uyarınca "vergi iadesi" 01.01.2004 tarihinden geçerli olmak üzere "vergi indirimi" haline gelmiş bulunmaktadır.

Yasal düzenleme gereği ücretliler eğer yıllık toplam matrahları kadar; yasa maddesinde belirtilen harcama konularında belgeyi, işverene verilmesi öngörülen bildirimle birlikte verirlerse vergi iadesinden tam olarak yararlanabileceklerdir.

Bir kişinin bir takvim yılında toplam matrahının 6.120 Yeni Türk Lirası, net ücretinin ise 5.158.80 Yeni Türk Lirası olduğunu varsayacak olursak, bu kişi vergi indiriminden yararlanabilmek için en fazla 6.120 Yeni Türk Lirası toplamında belgeyi işverene bildirim ekinde verebilecektir.

Eğer söz konusu kişi, bu miktar eğitim, sağlık, gıda, giyim ve konut kira giderine ilişkin belgeyi vergi indirimi bildirimi ekinde işverene verirse, bu takdirde yararlanabileceği indirim miktarı toplam 433.20 Yeni Türk Lirası olacaktır. Söz konusu kişinin 2005 yılında ücretinden kesinti suretiyle ödeyeceği gelir vergisi toplamı ise 918 YTL'dir.

Eğer söz konusu ücretli, tam olarak vergi indiriminden yararlanabilecek konumda ise bu takdirde, 2005 yılında ödemek zorunda kalacağı net miktar vergi indirimi sonucunda (918-433.20=) 484.80 YTL olacaktır. Böyle bir durumda söz konusu kişinin vergi yükü yüzde 6.7'ye düşmektedir.

Gerçekte vergi indirimi belli konularda belge düzenini yaygınlaştırmaya yönelik olarak uygulamaya konulmuş bulunmaktadır. Bu bağlamda ödenen katma değer vergisinin vergi indirimi ile ilgisi bulunmamaktadır.

Yapılan harcamalar üzerinden alınan katma değer vergisi oranları, vergi indirimi uygulamasında önem arzetmemektedir. Örneğin sağlık harcamaları yüzde 8 KDV'ye tabi tutulmasına rağmen, vergi indirimi hesaplamasında bu olgu dikkate alınmamaktadır.

Soru: Minibüs ve halk otobüslerine yazar kasa uygulaması getirirseniz ve bunu ücretlide belirli orana kadar vergi iadesine tabi tutarsanız, önemli oranda devlet geliri elde eder, tabii oy kaygıları bir kenara bırakılırsa, bugün minibüs, taksi, halk otobüsü hattı vb. geldiği fiyat noktaları trilyonlarla ifade ediliyor, peki ya vergi tahsilatı ne olacak?

Yanıt: Minibüs ve halk otobüslerinin gün içerisinde yapmış oldukları hasılatı mevcut uygulamalar ve yasal düzenlemeler çerçevesinde sağlıklı bir biçimde belirleyebilme olanağı yoktur.

Özellikle halk otobüslerinin günlük hasılatlarını belirlemeye yarayan bilet kullanımı giderek azalmaktadır.

Bu konuda olması gerekenler ile mevcut uygulamada rastlanılan ilginç olaylar gelecek günlerde "Bize Göre" köşesinde ayrıca değerlendirilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 778

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız