5228 sayılı yasa hükümleri çerçevesinde işi terk ve terkin

 

17.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

5228 sayılı yasa hükümleri çerçevesinde işi terk ve terkin

Veysi Seviğ - 17 Ocak 2005 Pazartesi - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın 160'ıncı maddesinde 5228 sayılı yasa ile yapılan değişiklik sonucunda vergi yükümlülerinin, yükümlülük kayıtlarının silinmesi ile ilgili konulara eklenti yapılmış, bu konuda usulleri belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na verilmiş bulunmaktadır.

Yasal düzenleme gereği olarak bu bağlamda yükümlülük kayıtları terkin edilenlerin kimlik bilgileri ile bunların bastırmış oldukları belgeler ve kullanmış oldukları ödeme kaydedici cihazlara ilişkin bilgiler Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek olan araçlarla duyurulacaktır.

5228 sayılı yasa ile Vergi Usul Yasası'nın 160'ıncı maddesinde yapılan değişiklik 31.07.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olduğundan bu tarihten önce işi bırakanlar için yapılacak işlemler ile 5228 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki işi bırakmalarda yapılacak i~şlemlerde farklılık olmaktadır. Şöyle ki;

31.07.2004 tarihinden sonraki dönemlerde işini terk eden, ancak işi terk keyfiyetini vergi dairesine bildirmeyen ve dosyasında işine devam ettiğine dair herhangi bir bilgi bulunmayan yükümlülerin yükümlülük kayıtları vergi daireleri tarafından aşağıdaki araştırmalar yapıldıktan sonra terkin edilecektir.

. Ticari, zirai veya mesleki kazanç sahibi gerçek kişiler ve ortaklıklar ile tüzel kişi yükümlülerden, birbirini izleyen iki döneme ait katma değer vergisi beyannamesini vermeyenlerin işyeri ve ikametgah adreslerinde, ayrıca tüzel kişi yükümlülerin yasal temsilcilerinin ikametgah adreslerinde, katma değer vergisi beyannamesi verilmeyen son dönemi izleyen ay içersinde gerekli yoklama işlemleri yapılarak, ilgililerin işlerini ne zaman terk ettikleri, işyerinin yoklama tarihindeki durumu, işyerinde başkaları faaliyet gösteriyorsa hangi tarihten itibaren orada faaliyet gösterdikleri, yükümlünün mesleği ile ilgili teşekkül, birlik veya oda kayıtlarında yer alan bilgiler ile işyeri ve ikametgah adreslerinin bulunduğu yer muhtarlık kayıtları araştırılarak adres değişikliği yapılıp yapılmadığı hususları tespit edilecektir.

Yukarıda belirtilen araştırma ve yoklamaların tamamlanmasını izleyen otuz gün içinde yükümlünün bilinen adreslerinde, dosyadan sorumlu servis şefinin de katıldığı ikinci bir yoklama yapılarak, ilgilinin kayıtları bilinen adreslerinde bulunmadığını teyit eden (kanıtlayan) bir yoklama fişi düzenlenecektir.

Bilahere yapılan araştırma ve yoklamalar sonucunda işini terk ettiği tespit edilen, bilinen adreslerinde bulunamayan ve başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilemeyen yükümlülerin yükümlülük kayıtları ilgili müdür yardımcısının önerisi ve vergi dairesi müdürünün onayı ile terkin edilecek yani silinecektir.

Yukarıda belirtilen işlemler en geç katma değer vergisi beyannamesi verilmeyen son dönemi izleyen dördüncü ayın sonuna kadar tamamlanmak zorundadır.

. Basit usulde vergilendirilen gelir vergisi yükümlülerinden yıllık gelir vergisi beyannamesini süresi içinde vermeyenlerin beyanname verme süresini izleyen üç ay içersinde bilinen adreslerinde gerekli yoklama işlemleri yapılacaktır. Yapılan yoklama sonucunda işini terk ettiği tespit edilen, bilinen adreslerinde bulunamayan ve başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilemeyen yükümlülerin yükümlülük kayıtları ilgili müdür yardımcısının önerisi ve vergi dairesi müdürünün onayı ile terkin edilecektir.

. Gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ücret ve diğer kazanç ve iratlar nedeniyle yükümlülük kaydı yapılan yükümlülerden yıllık gelir vergisi beyannamesini süresi içinde vermeyenlerin, beyanname verme süresini izleyen üç ay içersinde bilinen adreslerinde gerekli yoklama işlemleri yapılarak beyanname vermeme nedenleri belirlenir.

Bu yükümlülerin, ilgili vergilendirme döneminde kazanç ve irat elde etmemiş olmaları veya elde ettikleri kazanç ve iradın istisna sınırı içinde kalması ya da kazanç ve iradın elde edildiği kaynağın elden çıkarılmış olduğunun belirlenmesi halinde, yükümlülük kayıtları yukarıda belirtilen usule uygun olarak terkin edilecek yani silinecektir.

. Vergi inceleme elemanları tarafından yapılan inceleme, araştırma ve yoklamalar sonucunda, işini terk ettiği tespit edilen ve bilinen adreslerinde bulunamayan veyahut da başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilemeyen yükümlülerin yükümlülük kayıtları, vergi inceleme elemanının bu konuları içeren raporuna istinaden;

- İnceleme elemanı tarafından tespit edilen terk tarihi,

- Terk tarihi tespit edilememiş ise rapor düzenleme tarihi itibariyle terkin işlemi yapılacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1357

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

5228 sayılı yasa hükümleri çerçevesinde işi terk ve terkin