Araştırma ve geliştirme harcamaları (AR-GE)

 

19.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Araştırma ve geliştirme harcamaları (AR-GE)

Veysi Seviğ - 19 Ocak 2005 Çarşamba - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın 89'uncu maddesinin 9 numaralı bendi gereği olarak yükümlülerin "İşletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının yüzde 40'ı oranında hesaplanacak 'AR-GE indirimi' gelir vergisi matrahının tespitinde, beyanname üzerinde indirim konusu yapılacaktır. Bu hükme paralel olarak Kurumlar Vergisi Yasası'nın 14'üncü maddesinin (16) numaralı bendi hükmü gereği olarak da yükümlülerin işletmeleri bünyesinde yapmış oldukları AR-GE harcamalarının yüzde 4O'ı" gider olarak kabul edilecektir.

Gerçekte işletmeler açısından araştırma ve geliştirme giderleri rekabet ortamının getirdiği zorunluluktan kaynaklandığı gibi, bazı faaliyet alanlarında bu tür harcamaların yapılması kaçınılmaz olmaktadır.

Maliye Bakanlığı AR-GE harcamalarına yapmış olduğu düzenlemelerle bir anlamda amortismana tabi bir mal gibi bakmaktadır. Bu nedenle de "AR-GE" harcamaların vergisel açıdan özendirilmesi yerine bu tür harcamaların adeta kısıtlanmasına yönelik ilkeleri tercih eder hale gelmiş bulunmaktadır.

Yasal düzenleme gereği olarak araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile doğrudan ilişkisi olmayan giderlerden ve tamamen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılmayan amortismana tabi iktisadi kıymetler için hesaplanan amortisman tutarlarından verilen paylar üzerinden AR-GE indirimi hesaplanmayacaktır. Bu bağlamda AR-GE indiriminden yararlanılacak harcamaların kapsamı ile uygulamadan yararlanılabilmesi için gerekli belgeleri ve usulleri belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na verilmiş bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı bir süredir AR-GE harcamaları ile ilgili ilkeleri belirlemeye yönelik çok yönlü bir çalışma yapmakta olup, bu çalışmayı tebliğ haline dönüştürme aşamasındadır.

Buna göre; yapılan bir harcamanın AR-GE indirimine konu edilebilmesi için AR-GE faaliyeti kapsamında olması gerekmektedir. Aşağıda belirtilen amaçlara yönelik faaliyetlerin AR-GE faaliyeti kapsamında kabul edilmesi düşünülmektedir.

. Bilimsel ve teknoloji alanlardaki belirsizlikleri gidermek ve bunları aydınlatmak amacıyla bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni teknik bilgilerin elde edilmesi,

. Yeni üretim yöntem, süreç ve işlemlerinin bulunması veya geliştirilmesi,

. Yeni ürünler, madde ve malzemeler, araçlar, gereçler, işlemler, sistemler geliştirilmesine yönelik olarak yeni yöntemler geliştirilmesi veya yeni teknikler üretilmesi,

. Bir ürünün maliyetini düşürücü, kalite, standart veya performansını yükseltici yeni tekniklerin/teknolojilerin bulunması,

. Yeni ve özgün tasarıma dayanan yazılım faaliyetleri.

Yapılması öngörülen yönlendirmeye göre bir faaliyetin AR-GE faaliyeti olarak nitelendirilebilmesi için, yukarıda yer alan amaçları en az birine yönelik olması gerekmektedir.

Diğer yönden Maliye Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışma uyarınca aşağıda sayılan faaliyetlerin AR-GE faaliyetleri kapsamında değerlendirilmemesi düşünülmemektedir.

. Pazar araştırması ya da satış promosyonu,

. Kalite kontrol,

. Sosyal bilimlerdeki araştırmalar,

. Petrol, doğalgaz, maden rezervleri arama ve sondaj faaliyetleri,

. İcat edilmiş ya da mevcut geliştirilmiş süreçlerin kullanımı,

. Biçimsel değişiklikler,

. Bilimsel ve teknoloji yenilik doğurmayan rutin faaliyetler,

. İlk kuruluş aşamasında kuruluş ve örgütlenmeyle ilgili araştırma giderleri,

. Proje sonucunda geliştirilen fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik çalışmalar,

. Numune verilmek amacıyla prototiplerden kopyalar çıkarılıp test amaçlı dağıtılması ve tüketici testleri.

AR-GE harcamaları, amaca yönelik ve faaliyetin özelliklerine göre boyutta ve nitelikleri farklı olan bir dizi edinimi ve fikri yararlanma ile birlikte ek ayrıntılara yönelik giderleri kapsar. Bu bağlamda AR-GE harcamalarını çerçevelemek çoğu kez mümkün değildir. Bu bağlamda söz konusu harcamaların özelliklerine göre değerlendirilmesi gerekir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 911

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Araştırma ve geliştirme harcamaları (AR-GE)