Bayram ve kayıt dışılık

 

20.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bayram ve kayıt dışılık

Veysi Seviğ - 20 Ocak 2005 Perşembe - Dünya

Yeni yılın ilk ayı içersinde yaşanan bazı olaylar kayıtdışılığın boyutları hakkında önemli ipuçları vermiş bulunmaktadır. Yıllardır üzerinde konuşulan ve fakat gerekli önlemlerin alınmasında çekingen davranılan ve zaman zaman da masumane bir olaymış gibi kabul edilebilen kayıtdışılık bir yandan kriminal olayların artmasına neden olurken, diğer yandan bu bağlamda oluşan ekonomik güç, günlük yaşamı zora sokmaya başlamıştır.

İlkemizde üst üste işlenen ve katliam niteliğindeki cinayetlerin gerisinde kayıtdışılık ve ekonomik yaşama yönelik olaylar dizisi yer almaktadır. Kayıtdışı faaliyet gösterenlerin çoğunluğu, değişik nedenlerle artık silahlanmayı ve kendilerine yapılacak müdahalelerde veyahut da menfaatleri ile örtüşmeyen gelişmelerde silah kullanmayı ve bu bağlamda da toplumsal yaşam hakkına kendi çıkarları doğrultusunda sınır koymaya başlamışlardır.

ıstanbul'da biri üç yaşında çocuk olmak üzere yedi kişiyi öldüren düşüncenin arkasında kayıtdışı faaliyetin ortaya çıkardığı ekonomik nitelikteki çıkar çatışması vardır.

Trabzon'da iki öğretim üyesinin öldürülmesine yönelik cinayetler dizesinin nedeni ekonomik amaçlı kayıtdışı faaliyetlerdir.

Kıbrıs'ta yaşanan ve bir ailenin katline yönelik olay ekonomik nedenlere dayalı kayıtdışı faaliyettir.

Artık günlük yaşamda pek üzerinde durulmayan gasp olaylarının arkasında kayıtdışılık vardır.

Kıyıtdışılık her geçen gün artmakta, bu alanda artık yeni yeni meslek dalları ortaya çıkmaktadır.

Ancak bu alanda en önemli gelişme kayıtdışılığın silahlanması, bir başka anlatımla kaşıtdışılığın silahlı bir güç haline gelmesidir.

Dolayısıyla ülkemizde kayıtdışılık ile mücadelede olayı sadece vergisel açıdan değerlendirmek doğru değildir.

Kayıtdışılık artık toplumsal yaşamı olumsuz etkileyen mal ve can emniyetini hiçe sayan, yaşam hakkında saygı göstermeyen bir suç ve güç haline gelmiştir.

Günümüzde icra dairelerinde trilyonlar ifade edilen takiplere konu olan alacakların bir bölümü kayıtdışı ekonomik ilişkilerden kaynaklanmasına karşılık, bu tür kayıtdışı ilişkilerden doğan alacak-borç uyuşmazlıklarında kamusal hizmetlerden yararlanma yoluna dahi gidildiği gözlenmektedir.

Gerçekte kayıtdışı ilişkilerde devlet (kamusal) hizmetlerinden yararlanma arzusunda olmanın temel nedeni bir anlamda hedef tespitidir.

Kayıtdışılık günümüzde ulusal bir tehlike ve endişe kaynağı haline dönüşmüştür. Bu gelişme karşısında suskun kalmak veyahut da gecikmenin maliyeti her geçen gün artmaktadır.

Trabzon'da katledilen bir ilim adamının yanlış hedef seçiminden olduğu konusuna kimse yeterince önem vermemiştir. Bu katliam basit bir cinayet değildir. Ekonomik nitelikte yanlış adreste, masum bir ailenin ve bir ilim adamının yok edilmesine yönelik bir eylemdir. Eylem kayıtdışılıktan kaynaklanmıştır. Arkasında kirli ekonomik ilişkiler vardır. Bu ilişkilerin tarafı ne yazık ki yanlışlıkla katledilen bir ilim adamı değildir.

2005 yılında toplum olarak kayıtdışılık ile savaşmak zorundayız. Çünkü artık kayıtdışılık kendisini büyütmek ve etkinliğini topluma kabul ettirebilmek için insan canına karşı, yaşam hakkına karşı da tehlikeli olmaya başlamıştır.

Bayramlar, bir anlamda insanların birbirlerine daha da yaklaşmalarını geçmişte yaşanan kötülüklerin unutulmasına neden olur. Ancak hiçbir vakit mevcut tehlikenin göz ardı edilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle, 2005 yılının başından bugüne kadar geçen kısa süre içersinde, ülkemizde yaşanan ve tamamen kayıtdışılıktan ve bu olgunun nedeni olan ekonomik çıkar çatışmasından kaynaklanan çirkinlikten bu toplumu kurtarmak zorunda olduğumuzu kabullenmemiz gerekmektedir.

Tüm okurlarımızın bayramını kutlar, sağlıklı ve güzel günler dilerim.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 724

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bayram ve kayıt dışılık