Vergi yasaları yeniden yazılacak

 

24.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi yasaları yeniden yazılacak

Veysi Seviğ - 24 Ocak 2005 Pazartesi - Dünya


Ülkemizde dolaysız vergiler farklı ve fakat birbiri ile bağlantılı iki yasa çerçevesinde tarh ve tahsil edilmektedir.

Yasal tanımlamadan da anlaşılacağı üzere "Verginin tarhı, vergi alacağının kanunlarında gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağın miktar itibariyle tespit eden idari muameledir." Ancak bu işlem genellikle yükümlüler (mükellefler) tarafından verginin beyan edilen matrah üzerinden hesaplanarak vergi dairesine bildirilmesi, vergi dairesinin ise başlangıçta sadece yapılan işlemin doğru olup olmadığını denetlemesi şeklinde olmaktadır.

Türk vergi sisteminde özellikle 1980 yılından bu yana en çok değişiklik Gelir ve Kurumlar Vergisi yasalarında yapılmıştır. Bu iki yasa maddelerinde yapılan değişiklikler yanında bilahere yasalara eklenen ek ve geçici maddeler mevcut düzenlemeler içersinde olması gereken bağlantıyı zaman içersinde koparmış, bu nedenle de her iki yasa vergilendirme açısından verimsiz hale gelmiştir.

Yasal düzenleme gereği olarak gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir; bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

Dolayısıyla; bir gerek kişinin bir dönem içersinde elde etmiş bulunduğu tüm gelirlerin bir beyanname üzerinde toplanarak, toplam miktar üzerinden verginin tarh edilmesi gerekmektedir.

Oysa yapılan yasal değişiklikler sonucunda bazen ekonomik ve bazen de siyasi nedenlerle bazı gelir unsurlarının matraha dahil edilmemesi uygun görülmüş olup, bunun sonucunda Gelir Vergisi Yasası vergilendirme tekniği açısından gerçek kişinin bir dönem içersinde elde etmiş bulunduğu toplam gelir üzerinden vergilendirme özelliğini yitirmiş bulunmaktadır.

Kurumlar vergisi ise;

. Sermaye şirketleri,

. Kooperatif,

. İktisadi kamu müesseseleri,

. Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler,

. İş ortaklıkları,

kazançları üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilerek tahsil edilmektedir.

"Kurum kazancı" ise gelir vergisi mevzuuna giren gelir unsurlarından oluşmaktadır.

Kurumlar Vergisi Yasası'nda da yapılan değişiklikler nedeniyle bazı kurum kazançlarının vergiden bağışık tutulması öngörülmüş olup, bu bağışıklıkların sınırı zaman zaman genişletilmiş veyahut da daraltılmıştır.

Ancak günümüzde Kurumlar Vergisi Yasası'nın uygulanışı oldukça karmaşık ve sorunlu hale gelmiş bulunmaktadır.

Son yıllarda her iki yasa üzerinden yapılan değişiklikler zaman zaman yeni hukuki sorunların ortaya çıkmasına da neden olmuştur.

Her iki yasanın günümüz koşullarına uygun verimli ve birbiri bağlantılı ve vergi tekniği açısından kolay uygulanabilir hale getirilmesi artık zorunlu olmaktadır.

Bu konuda ortaya çıkan gereksinim Maliye Bakanlığı tarafından da benimsenmiş bulunmaktadır.

Edinilen bilgilere göre 2005 yılı içersinde söz konusu yasaların yeniden yazılması gerçekleştirilecektir.

Bu bağlamda Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulacak çalışma grubu yasaların yeniden yazımını üstlenecektir.

Yasaların yeniden yazımı sırasında, mevcut yasal düzenlemelerin yaratmış olduğu sonu ve tıkanıklıklar dikkate alınacak ve bu bağlamda daha kolay algılanabilir ve uygulama kolaylığı olan yeni yasa metinleri ortaya çıkacaktır.

Kanımızca, yapılacak çalışmalarda mali güce göre vergilendirme ilkesinin ön planda tutulması ve kişilerin gerçek gelirlerini kavrayıcı bir vergilendirme kuramına doğru yönetilmesi hem vergicilik ve hem de vergilendirmede adalet ve eşitlik ilkeleri açısından kaçınılmaz olmaktadır

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 834

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi yasaları yeniden yazılacak