Vergi borçlarının ödenmesi için taşınmaz satışı

 

26.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi borçlarının ödenmesi için taşınmaz satışı

Veysi Seviğ - 26 Ocak 2005 Çarşamba - Dünya

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa'nın geçici 8'inci maddesi uyarınca, söz konusu yasa kapsamına giren, kamu alacaklarına karşılık olarak borçlu konumunda olanlara ait taşınmazları Maliye Bakanlığı tarafından satın alınabilecektir.

Bu kapsama giren ve borçlusundan taşınmaz alınması suretiyle mevcut kamu borcunun ödenmesine olanak sağlanan yükümlüler;

. Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlar dahil olmak üzere 233 sayılı kanun hükmünde kararname hükümlerine tabi iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları, bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,

. 4389 sayılı yasaya tabi faaliyeti devam eden kamu bankaları,

. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri, bunlara ait tüzel kişiler veya bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlar,

. Yukarıda sayılanlar dışında kalıp da borçlarını ödemede çok zor duruma düştüğü inceleme raporu ile tespit edilen diğer yükümlülerdir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 433 seri numaralı Tahsilat Genel Tebliğ uyarınca vergi borçlusu konumundaki yükümlülerin bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir (12 Ocak 2005 gün ve 25698 sayılı Resmi Gazete).

Bir başka anlatımla Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa'nın geçici 8'inci maddesinden yararlanmak isteyen yükümlüler, 433 sayılı Tahsilat Genel Tebliğ ekinde örneği yer alan dilekçe ile bağlı bulundukları vergi dairesine başvuracaklardır. Birden fazla vergi dairesine borcu bulunan yükümlüler başvuru tarihi itibariyle yıllık gelir ve kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları yer vergi dairesine başvuruda bulunacaklar, bu başvuruların da borçlarının olduğu diğer vergi dairelerini de belirteceklerdir.

Tüzel kişiliğe haiz yükümlüler ise borçlarının terkinine yönelik olarak taşınmazını teklif eden ortaklar, başvurularını tüzel kişilikle birlikte tüzel kişiliğin bağlı bulunduğu vergi dairesine dilekçe ile yapmak zorundadırlar. Bu bağlamda tüzel kişiliğin borcu yanı sıra şahsi borcunun da aynı taşınmazla terkinini talep eden ortaklar bu hususu dilekçelerinde ayrıca belirteceklerdir.

Yükümlüler yasa kapsamındaki borçlarına karşılık olarak önerdikleri taşınmazların tapu senetlerinin bir örneği ile taşınmazı tanıtıcı imar durumunu ve binalar için yapı durumunu gösterir belge, takyidat durumunu gösterir tapu kayıt örneği, broşür ve fotoğraf gibi tanıtıcı dokümanları dilekçe ekinde vergi dairesine vereceklerdir. Diğer yandan bilanço esasına göre defter tutan yükümlüler başvuru tarihinden önceki geçici vergi dönemini kapsayan bilançolarını dilekçelerine eklemek zorundadırlar.

433 seri numaralı Tahsilat Genel Tebliğ ekinde iki farklı dilekçe örneği ile bir durum bildirim formu örneği yer almaktadır. Bunlar sırası ile;

. 6183 sayılı kanunun geçici 8'inci maddesine göre başvuru dilekçesi, (Ek-1/a)

. Tüzel kişiliğin borçları için kendi taşınmazını teklif eden ortağın dilekçesi, (Ek-1/b)

. Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin dışındaki mükelleflere ilişkin mali durum bildirim formu (Ek-2)

Vergi dairesi, yükümlülerin başvuru dilekçesi üzerine söz konusu yükümlünün 6183 sayılı yasa kapsamına giren borçlarını tespit ederek, bir liste ile yükümlünün başvuru dilekçesini ve eki belgeleri, önerilen taşınmazlara, hizmetlerinin yerine getirilmesinde genel bütçeye dahil daireler veya katma bütçeli idarelerce gereksinim duyulup duyulmadığının tespit edilmesi amacıyla, bir üst yazı ile Defterdarlık Gelir Müdürlüğü aracılığı ile Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü'ne aktaracaktır.

Yapılacak inceleme sonucunda taşınmazın Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa'nın geçici 8'inci maddesi kapsamında alımının uygun görülmesi halinde Milli Emlak Dairesi Başkanlığı/Milli Emlak Müdürlüğü/Mal Müdürlüğü tarafından taşınmazın Hazine adına tescil işlemi yapılacak ve durumun bildirilmesi üzerine vergi dairesi yükümlünün borçlarının terkin işlemleri gerçekleştirilecek ve bu durum yükümlüye ayrıca bildirecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 991

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi borçlarının ödenmesi için taşınmaz satışı