Vergi incelemesi yetkisi konusunda bir yargı kararı

 

28.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi incelemesi yetkisi konusunda bir yargı kararı

Veysi Seviğ - 28 Ocak 2005 Cuma - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın birinci kitabının yedinci kısmı "Yoklama İnceleme" başlığını taşımakta olup, bu kısım kendi içersinde üç bölüme ayrılmış bulunmaktadır. (Madde: 127-152) Bu bölümler;

. Yoklama (Madde: 127-133)

. Vergi İncelemeleri (Madde: 134-141)

. Arama (Madde: 142-147)

. Bilgi Toplama (Madde: 148-152)

konularını hükme bağlamıştır.

Yasal düzenlemelerden anlaşılacağı üzere yoklama ile ~vergi incelemesi açısından farklılık bulunmaktadır. Yoklamadan amaç, yükümlüleri ve yükümlülükle ilgili maddi olayları, kayıtları ve mevzuları araştırmak ve tespit etmektir (Madde: 127).

Vergi incelemesi ise ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmaya yönelik olarak yapılır (Madde: 134).

Vergi Usul Yasası'nın 135'inci maddesi hükmü gereği olarak vergi incelemesi hesap uzmanları, hesap uzman yardımcıları, ilin en büyük mal memuru, vergi denetmenleri, vergi denetmen yardımcıları ve vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır.

Maliye müfettişleri, Maliye müfettiş muavinleri, Gelirler kontrolörleri ve stajyer Gelirler kontrolörleri, Gelirler Genel Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisine haizdir.

Vergi incelemesi mevcut yasal düzenlemeden de anlaşılacağı gibi belli kurallar çerçevesinde yapılabilmektedir.

Vergi incelemesi yapanlar, yanlarında memuriyet sıfatlarını ve inceleme yetkisini gösteren fotoğraflı resmi bir vesika bulundurmak ve gittikleri yerde işe başlamadan evvel bu vesikayı ilgililere göstermek zorundadırlar.

İncelemeye tabi olanlar, inceleme zamanı, incelemenin yapılacağı yer incelemede uyulacak esaslar, inceleme tutanaklarının düzenlenişi konuları mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde belirlenmiş olup, bu bağlamda inceleme aşamasında başvurulabilecek "Tarhiyat Öncesi Uzlaşma" olanağı gibi olanaklar ayrı bir yasal düzenleme ve yönetmelik konusu olarak uygulamada ayrı ve özel bir uzlaşım alanı olarak işlerini sürdürmektedir.

Vergi incelemesine vergi inceleme elemanları dışında diğer kamu görevlilerine de yetki verilebilir mi konusu devamlı gündemde olmuştur. Bu konuda zaman içersinde bankalar yeminli murakıplarına verilen ve sadece bankalarla ilgili olarak sınırlı bir vergi incelemesi yapmalarına olanak tanıyan yetki zaman içersinde duraksama konusu haline dönüşmüş bulunmaktadır.

Konuya ilişkin olarak verilmiş bulunan bir Danıştay kararına göre, "Bankalar yeminli murakıplarının, bankalarla ilgili olarak sınırlı bir vergi incelemesi yapmalarına olanak tanınmış olmakla birlikte, bu kişilerin 213 sayılı kanunun 135'inci maddesinde vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar arasında sayılmadığı, öte yandan 213 sayılı kanunun vergi incelemesine ilişkin olarak getirdiği düzenlemelerden olan, inceleme hakkında izahat yapılması gerektiği, tespit edilen hususların tutanağa bağlanması ve mülahazaların tutanağa geçirilmesi gibi birtakım hak ve yükümlülükler ile tarhiyat öncesi uzlaşma müessesesinden yararlanılarak uyuşmazlığın idare ve mükellef arasında sulh yoluyla halledilmesi gibi olanaklardan bankalar yeminli murakıplarınca yapılan inceleme nedeniyle yararlanılamayacağından, bu kişilerce düzenlenen rapora göre ikmalen yapılan tarhiyatta isabet" görmemiştir. (Danıştay Dördüncü Dairesi, Esas No: 2002/2885, K. No: 2004/75) (x)

Karara esas olan uyuşmazlıkta yer alan, bankalar yeminli murakıplarının vergi incelemesi yapmaya yetkili olan kişiler arasında sayılmaması, vergi incelemeleri sırasında alınan izahatların tutanağa geçirilmesi gibi birtakım hakların kısıtlandığı, tarhiyat öncesi uzlaşma olanağının kullanılamadığ~ı gibi savlar, kanımızca göre tartışılması ve hukuki açıdan irdelenmesi gereken konulardır.

Bankalar Yasası uyarınca sınırlı olarak bankalar yeminli murakıplarına verilen vergi inceleme yetkisinin kullanılmasından kaynaklanan bir uyuşmazlık nedeniyle oluşan yargı kararının bu yönden ayrıca irdelenmesi ve bu bağlamda ortaya çıkan duraksamaların tartışmaya meydan vermiyecek bir biçimde acilen çözümlenmesi gerekmektedir.

(x) Danıştay Kararları Dergisi 2004, Sayı 5, Sf: 144-146

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1931

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi incelemesi yetkisi konusunda bir yargı kararı