İndirimli KDV uygulamasında duraksama devam ediyor

 

31.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İndirimli KDV uygulamasında duraksama devam ediyor

Veysi Seviğ - 31 ocak 2005 Pazartesi - Dünya

Bakanlar Kurulu kararı ile katma değer vergisi oranları düşürülen teslimlerle ilgili olarak uygulamada karşılaşılan duraksama konuları her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda kısa bir süre içersinde karşılaşılan duraksamaları gidermeye yönelik olarak Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından 25 numaralı katma değer vergisi sirküleri yayınlanmış bulunmaktadır.

2004/8301 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile katma değer vergisi oranlarını tespit eden 17.07.2002 gün ve 2002/4480 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin "Temel Gıda Maddeleri" başlıklı bölümün 2'nci sırası "Süt, süt tozu, yoğurt, ayran, peynir, peynir altı suyu ve tozu, yumurta, likit ve pastörize olanlar) dahil, hamur mayası, paketlenmiş kuru çay, şeker pancarının işlenmesi ile elde edilen kristal ve kesme şeker, arı balı, reçel pekmez, pestil, tahin, helva, su, maden suyu" şeklinde değiştirilerek, süt tozu peynir altı suyu, reçel, pekmez, pestil, tahin, helva, su ve maden suyu teslimlerine uygulanan katma değer vergisi oranı yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmiştir. Bu bağlamda tahin ve pekmez karışımı, bulama, ekşi ve ağda şeklindeki koyu pekmez çeşitlerine ve reçel benzeri olan marmelata da yüzde 8 oranında katma değer vergisi uygulanacaktır.

Ancak uygulamada özellikle maden suyu teslimleri için öngörülen yüzde 8 oranı bazı hallerde duraksama konusu haline dönüşmüş bulunmaktadır. Örneğin lokantada içilen maden suyuna uygulanması öngörülen oran son günlerde yükümlüler arasında tartışılır olmuştur. Bazı lokantalar maden suyu için yüzde 8 oranını uygularken, yine bazı lokantalar yüzde 18 oranını uygulamaktadır.

Lokantaların hizmet işletmesi sayılması nedeniyle sunulan hizmetler toplamı üzerinden yüzde 18 katma değer vergisi uygulanması öngörülüyorsa bu özelliğin Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalar içersinde yer alması gerekmektedir.

Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı eki (II) sayılı listenin "Diğer Mal ve Hizmetler" başlıklı (B) bölümünün 6'ncı sırasına eklenen "kurşun kalem, boya kalemleri, sulu boya ve pastel boyalar, okul defterleri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye, iletki" ibaresi ile genellikle öğrenciler tarafından kullanılan bu ürünlere uygulanan katma değer vergisi oranı yüzde 8'e çekilmiştir.

25 numaralı Katma Değer Vergisi Sirküleri'nde yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere, yazı, resim, müsvedde, müzik defteri ve bloknot şeklindeki defterlerin tesliminde yüzde 8 oranında katma değer vergisi uygulanacaktır. Bunların kağıt ve kartondan çizgili, çizgisiz ve kareli, spiralli olması, kapaklarının kağıt, plastik veya diğer malzemelerden yapılmış olması indirimli oran uygulamasına engel değildir.

Diğer yandan "Kurşun kalemler, kalemtıraşla açılmaya elverişli ağaç cıdarlı kalemlerdir. Bunların numaralı olup olmaması durumu değiştirmemektedir. Ancak mekanik versatil çelik uçlu kalemler ve bunların uçları yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi olacaktır."

Boya kalemleri kapsamına kuru boyalar girmekte olup, keçeli olan boya kalemleri bu kapsamın dışındadır. Suluboyalar, preslenmiş veya tüp halinde satılan ve suda çözülebilen boyalardır.

Cetvel kapsamına geometrik şekilli olanlar, inç cetveli ve (T) cetveli dahildir. Plastik harf, yazı ve şekil şablonlar ise genel oranda vergiye tabi tutulacaktır.

Karar eki (II) sayılı listenin "Diğer Mal ve Hizmetler" başlıklı (B) bölümüne eklenen 13'üncü sıra ile tıbbi cihazlar Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Tıbbi Cihaz Yönetmeliği", "Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği" ile "Vücut Dışında Kullanılan Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği" kapsamında tanımları verilen ve doğrudan sağlık hizmetleri ile veterinerlikte kullanılan cihazlar (bunların aksam ve parçaları) ile bunların kiralanması hizmetlerine uygulanan katma değer vergisi oranı yüzde 8 olarak belirlenmiştir.

25 numaralı Katma Değer Vergisi Sirküleri'nde indirimli oranda katma değer vergisine tabi tıbbi cihazlar ve tıbbi malzemelerden bazılarına ismen yer verilmiş bulunmaktadır. Ancak "güneş gözlükleri ile kozmatik amaçlı lensler bu kapsama girmemektedir."

Uygulamada bazı sağlık kurumlarının henüz konuyu tam olarak kavramadıkları gözlenmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 608

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İndirimli KDV uygulamasında duraksama devam ediyor