Liman ve hava meydanlarının inşaası ile ilgili KDV istisnası

 

02.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Liman ve hava meydanlarının inşaası ile ilgili KDV istisnası

Veysi Seviğ - 02 Şubat 2005 Çarşamba - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın "Araçlar, Petrol Aramaları ve Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna" başlıklı 13'üncü maddesinin (e) bendi hükmü uyarınca "Limanlar ve hava meydanlarının inşaası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini fiilen kendisi yapan veya yaptıran mükelleflere bu işlere ilişkin olarak yapılan mal teslimleri ve inşaat taahhüt işleri" vergiden müstesna tutulmuş bulunmaktadır. Bu hüküm 01.08.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 93 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğ ile yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere bu hükmün uygulanmasında;

. Liman; gemilerin yolcu indirip-bindirme, yükleme-boşaltma, bağlama ve beklemelerine elverişli yeterli su derinliğine sahip, teknik ve sosyal altyapı tesisleri, yönetim, destek, bakım-onarım ve depolama birimleri bulunan tabii veya suni olarak rüzgar ve deniz tesislerinden korunmuş kıyı yapılarını,

. Hava meydanı (alanı); karada ve su üzerinde, içerisindeki bina, tesis ve donatımlar dahil hava araçlarının kalkması, inmesi ve manevraları için hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer gereksinimlerinin karşılanmasına yük ve yolcu indirilip, bindirilmesine elverişli tesisleri bulunan yerleri,

ifade etmektedir. (19 Ocak 2005 gün ve 25705 sayılı Resmi Gazete).

Tebliğ ile yapılan yönlendirme gereği "kruvaziyer limanlar ile yat limanları" da liman kapsamında mütalaa edilecektir.

Buna göre liman ve hava meydanlarının inşaası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini fiilen kendisi yapan veya başkasına yaptıran yükümlüler vergi dairesine başvurarak istisnadan yararlanma yazısını alacaklardır.

İstisnadan sadece katma dergisi yükümlüleri yararlanabileceğinden vergi daireleri katma değer vergisi yükümlüsü olmayan kişi ve kuruluşlar adına istisna belgesi düzenlemeyeceklerdir. Bu belge yükümlünün bağlı olduğu vergi dairesi müdürü tarafından imzalanıp mühürlenecektir. İstisna kapsamındaki işlemin belgede öngörülen tarihe kadar bitirilmemesi halinde yükümlü süre uzatımına ilişkin belgelerle birlikte başvuruda bulanacak ve kendisine istisna uygulamasına yönelik olarak yeni bir belge verilecektir.

İstisnanın uygulanabilmesi için satın alınan mal ve hizmetlerin liman ve hava meydanlarının inşaası, yenilenmesi ve genişletilmesi faaliyetlerinde kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle mobilya, mefruşat ve benzeri demirbaşlar ile binek otomobili, insan taşımaya mahsus otobüs, minibüs ve benzeri araç alımları istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir. İstisna kapsamında değerlendirilmeyecek olan bu alımların yedek parça, yakıt, tadil bakım ve onarım masrafları ile ana hizmet birimlerinin tadil, bakım, onarım, ısıtma, aydınlatma giderleri, her türlü büro malzemesi, kırtasiye, yiyecek, giyecek gibi alımlar ve temizlik hizmetlerinde istisna uygulanmayacaktır.

Buna karşılık, yukarıda sayılan faaliyetlerin icrası ile ilgili ekipman, makine, teçhizat, sarf malzemesi, yedek parça, iş makinesi, enerji gibi mal alımları ile inşaat taahhüt işleri istisna kapsamında değerlendirilecektir.

Liman ve hava meydanlarının inşaası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini kendisi yapan yükümlüler, bu işlerin yapımı esnasında kullanacakları mal alımlarında, yaptıran yükümlüler ise inşaat taahhüt işlerinde vergi dairesinden temin ettikleri istisna belgesinin işletme yetkililerince mühür (kaşe) ve imza tatbik edilerek onaylanmış bir örneğini satıcılara/yüklenicilere vereceklerdir. Satıcılar/yükleniciler yaptıkları teslim ve hizmet ifalarına ilişkin faturada Vergi Usul Yasası'nın muhafaza ve ibraz hükümleri gereğince saklamak zorunda oldukları bu belgeye dayanarak katma değer vergisi hesaplamayacaklardır.

Bu düzenleme tam istisna mahiyetinde olduğundan istisna kapsamına giren teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen vergiler, indirim yoluyla telafi edilememeleri halinde satıcılara/yüklenicilere nakden veya mahsuben iade edilebilecektir. Satıcılar/yükleniciler istisna kapsamındaki işlemlerin beyan edildiği dönem beyannamelerine; iade talep dilekçesi ve kendilerine verilen istisna belgesinin bir örneğini, istisna kapsamındaki satışlara ait yüklenilen vergi tablosunu; istisnaya konu işlemlerin gerçekleştiği döneme ilişkin indirilecek katma değer vergisi ve istisna kapsamında düzenlenen satış faturalarının listesini ekleyeceklerdir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2461

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Liman ve hava meydanlarının inşaası ile ilgili KDV istisnası