Enflasyon düzeltmesinde özel konular ve süre uzatımı

 

04.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Enflasyon düzeltmesinde özel konular ve süre uzatımı

Veysi Seviğ - 04 Şubat 2005 Cuma - Dünya

Enflasyon düzeltmesi konusunda yapılan çalışmalarda ortaya çıkan duraksamalar Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Vergi Usul Yasası sirkülerleri ile giderilmeye çalışılmış bulunmaktadır. Son olarak konuya yönelik, Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından 14 numaralı sirküler yayımlanmış bulunmaktadır.

Bilindiği üzere enflasyon düzeltmesinde öncelikle parasal olmayan kıymetler tespit edilecek, bu kıymetlerin düzeltmeye esas değerleri bulunacak, düzeltmeye esas tarih dikkate alınarak düzeltme katsayıları ile bu değerler çarpılacak, söz konusu değerler düzeltilmiş değerleriyle bilançoda gösterilecektir.

Parasal değerler ise düzeltmeye tabi tutulmaksızın bilançoda yer alacaktır. Düzeltilmiş değer ise izleyen dönemin başlangıç değeri olarak kayıtlara intikal ettirilecektir.

Devir, tasfiye işlemlerinde enflasyon düzeltmesi ayrı bir önem arzetmektedir. Şöyle ki;


31.12.2003 tarihinden öncesine rastlayan devir işlemleri nedeniyle işletme aktifinde yer alan iktisadi kıymetlerin düzeltmeye esas tarihi olarak devir tarihi değil, söz konusu kıymetlerin devir yoluyla ortadan kalkan işletmenin envantere alındığı, birleşmede ise birleşen kurumun kayıtlarına intikal ettiği tarih düzeltmeye esas tarih olarak dikkate alınacaktır.


Bazı hallerde iktisadi kıymetlerin kayıtlara giriş tarihlerini belirlemek pek kolay olmamaktadır. Bu bağlamda kayıtlara giriş tarihi ay olarak belli edilemeyen iktisadi kıymetler işletmeye girdiği yılın ilk ayında, yıl belli değilse ve bu yılın 1970 öncesinde olduğu yönünde belirtiler varsa bile 1970 yılının ocak ayında girişi olduğu varsayım olarak kabul edilecektir.


Tasfiyeye giren işletmelerde tasfiyenin 2004 yılı içinde sonuçlanması halinde hem 31.12.2003 tarihli bilanço hem de hesapların kesinleşmesinden sonra düzenlenen bilanço düzeltilecek ve onbeş gün içerisinde vergi dairesine tasfiye beyannamesi ile birlikte verilecektir.

Tasfiyenin 2004 yılından sonraki bir tarihte sonuçlanması halinde ise 2004 yılını kapsayan tasfiye dönemi beyannamesinin verilme süresi içinde enflasyon düzeltmesinin yapılarak verilmesi gerekmektedir.

01.01.2004 tarihinden sonra işin bırakılması halinde, yeni hesap dönemine ilişkin olarak ortaya çıkan ve kıst dönem için beyanname verilmesini gerektiren bir durumun oluşması nedeniyle 31.12.2003 tarihli bilançonun enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gerekmektedir.

Ticari işletmelerin uğraş alanları enflasyon düzeltmesi uygulaması açısından önemli olmaktadır. Çünkü işletmelerin aktif ve pasif yapıları düzeltme işlemlerinin yapılması açısından değişik çalışmaları gerekli kılmaktadır.

Sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imalatı ile iştigal eden yükümlüler Vergi Usul Yasası'nın geçici 25'inci maddesine istinaden 31.12.2003 tarihli, bilançoları ile aynı yasanın mükerrer 298. maddesine göre 2004 yılının geçici vergi dönemleri sonunda düzenlemiş bulundukları bilançolarını 5024 sayılı yasanın geçici birinci maddesinde aktif ve ciro toplamları için belirlenen limitlerin altında kalması halinde 2004 yılının dördüncü geçici vergi dönemine ait beyannamenin verileceği 10.02.2005 tarihine kadar düzeltebileceklerdir. (Bu tarih 14 sayılı Vergi Yasası sirküleri ile 15 Şubat 2005 olarak belirlenmiş bulunmaktadır.)

Ancak, 01.01.2005 tarihinden sonra enflasyon düzeltmesi için şartlar oluşsa da oluşmasa da yükümlüler gerekli düzeltme işlemlerini yapmakla yükümlü olmaktadırlar.

Enflasyon düzeltmesi işlemleri gerek özel nitelikteki işlemler ve gerekse ülkemizde yükümlülerin kendi alışkanlıkları nedeniyle değişik biçimde de gündeme gelmekte, bu bağlamda da yapılabilecek her işlem için bazı çekinceler ortaya çıkmaktadır.

Maliye Bakanlığı mevcut tıkanıklıkları ve sorunları belirlemeye yönelik yapmış olduğu çalışmalarla zaman içerisinde yükümlülere destek vermesine karşılık ortaya çıkan duraksamalar nedeniyle Vergi Usul Yasası 14 sıra numaraları Vergi Usul Yasası sirkülerini yayımlamak suretiyle kısa da olsa belli bir süre uzatımına gitmiş bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 831

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Enflasyon düzeltmesinde özel konular ve süre uzatımı