Ödeme kaydedici cihaz aracılığı ile yolcu taşıma bileti

 

02.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Ödeme kaydedici cihaz aracılığı ile yolcu taşıma bileti

Veysi Seviğ - 02 Mart 2006 Cuma - Dünya


Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 356 sıra numaralı vergi usul yasası genel tebliği ile şehirlerarası yolcu taşıma işiyle uğraşan otobüs işletmelerinin yaptıkları yolcu taşıma hizmetleri karşılığında ödeme kaydedici cihazlar aracılığı ile yolcu taşıma bileti yerine geçecek belge vermeleri kabul edilmiştir. (23 Şubat 2006, Resmi Gazete; 26089)

Söz konusu tebliğ ile yapılan açıklamalar uyarınca "Şehirler arasında yolcu taşıma işiyle uğraşan otobüs işletmecilerinin yaptıkları yolcu taşıma hizmeti karşılığında bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihazları kullanarak bu cihazlar vasıtasıyla merkez, şube veya acenteler tarafından düzenlenen fişler, vergi usul yasasında yer alan yolcu taşıma bileti olarak kabul edilecektir.

Bu bağlamda yolcu taşıma bileti düzenlemede kullanılacak bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihazların 3100 sayılı katma değer vergisi mükelleflerinin ödeme kaydedici cihazları kullanmaları mecburiyeti hakkındaki yasanın 5'inci maddesi uyarınca onaylattırılması gerekmektedir.

Bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihazlar kullanılması suretiyle düzenlenmesi öngörülen yolcu taşıma biletlerinin şekli ve içeriği 356 sıra numaralı vergi usul yasası genel tebliğ ekinde belirlenmiş bulunup, söz konusu şekle uygun olarak düzenlenecek yolcu taşıma biletleri bundan böyle vergi uygulamalar açısından ispat edici belge özelliğini taşıyacaktır. Ayrıca faaliyetlerinde bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihazları kullanan ve müşterilerine belirlenen şekle uygun olarak yolcu taşıma bileti veren yükümlüler, başka bir yolcu taşıma bileti düzenlemeyeceklerdir.

Düzenlenen yolcu taşıma biletlerinin aslı müşteriye verilecek, bir başka anlatımla müşteri nezdinde kalacak, nüshası (örneği) ise vergi usul yasasının muhafaza ve ibraz zorunluluğuna ilişkin hükümleri çerçevesinde bu belgeleri düzenleyen yükümlüler nezdinde kalacak ve saklanacaktır.

Ödeme kaydedici cihaz kullanılarak yolcu taşıma bileti düzenlenmesi sırasında ayrıca aşağıdaki ilkelere uygulaması öngörülmüş bulunmaktadır.

. Yolcu taşıma biletlerinin bizzat otobüs işletmelerinin merkezi veya bunların şubeleri tarafından düzenlenmesi halinde bilet, otobüs işletmecisi yükümlüye ait ödeme kaydedici cihazdan verilecek ve dolayısıyla biletin yükümlü bilgileri bölümünde otobüs işletmecisine ait bilgiler yer alacaktır.

. Yolcu taşıma biletinin acenteler tarafından düzenlenmesi halinde bilet acentelere ait ödeme kaydedici cihazdan verilecek ve biletin baş tarafından bileti düzenleyen acenteye, yükümlü bilgileri bölümünde ise ilgili otobüs işletmesine ait bilgiler yer alacaktır.

. Acenteler, sahibi oldukları ödeme kaydedici cihazlarla birden fazla otobüs işletmecisinin biletlerini de düzenleyebileceklerdir. Bu şekilde düzenlenen yolcu taşıma biletlerinde, bilet hangi otobüs işletmecisi adına düzenlenmişse, belgenin üzerinde acentenin yanı sıra o otobüs işletmecisine ait yükümlü bilgileri olacaktır. Bu takdirde adına bilet düzenlenen otobüs işletmelerine ait yükümlü bilgileri ödeme kaydedici cihaza programlanacak ve mali bilgiler bilet sayıları da belirtilmek suretiyle cihaz hafızasında ve raporlarda (x, z mali hafıza) her bir otobüs işletmesi itibariyle ayrı ayrı gösterilecektir.

. Düzenlenen biletlere ilişkin bilgiler bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihaz sistemlerinin özellikleri gereği, aynı anda "on-line" olarak otobüs işletmecilerine ait bilgisayar sistemlerine gönderilecektir.

. Yukarıda ana hatları ile belirtildiği üzere ödeme kaydedici cihazları kullanmak suretiyle yapılacak olan bilet satışlarından elde edilecek olan gelirden, vergisel açıdan adına bilet düzenlenen otobüs işletmecisi yükümlü sayılacaktır.

Dileyen yükümlüler 173 sıra numaralı vergi usul yasası genel tebliğinin C/5 bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde şehirler arası yolcu taşıma işiyle uğraşan otobüs işletmecilerinin; kendi otobüsleri ile yaptıkları veya acenteler (komisyonlar) yada bağımsız otobüs firmalarına yaptırdıkları yolcu taşıma hizmetleri karşılığında belge düzenlemeye devam edeceklerdir.

Vergi Usul Yasası 356 sıra numaralı genel tebliğ ile de yolcu taşıma biletlerinin düzenlenmesinde belli ilkeler çerçevesinde ödeme kaydedici cihazlardan da yararlanılması öngörülmüş bulunmaktadır.

Şehirler arası yolcu taşıma işiyle uğraşan otobüs işletmecileri, kendi otobüslerinde taşıyacakları yolcular için acentelere kendi biletlerini kullandırabileceklerdir.

Acente, otobüs işletmecisi tarafından kendisine verilen yolcu taşıma biletini, her nüshasına kendi unvanını, adresini, vergi dairesini ve vergi kimlik numarasını içerir kaşeyi basmak suretiyle düzenleyecek ve bunları yolculara, yolcu listelerini de otobüs işletmesine bağla otobüs yetkilisine verecek ve acentelik hizmet bedeli üzerinden otobüs işletmecisi firma adına fatura düzenleyecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1907

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ödeme kaydedici cihaz aracılığı ile yolcu taşıma bileti